Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tu masz bez echa, obsługa z pilota:

A tu z echem podłączonym, ale obsługuje też z pilota:

Echa na tych wypasionych łódkach są zazwyczaj podpięte, bo silniki mają wbudowany przetwornik, więc można go wykorzystać do badania dna z przodu łodzi. Ale do samego sterowania silnikiem i funkcją kotwicy echo nie jest potrzebne - w MG i MK wszystkie funkcje można ogarniać z pilota lub z poziomu echa, a w Haswingu część pilotem, a część za pomocą aplikacji.

• 0

Ja kupuje ten tylko biały ,ale nie wiem czy dobrze zrobiłem wole sterować silnikiem głównym niż tel  ;) 

http://www.sonarsklep.pl/silnik-minn-kota-engine-mount-160-lbs-24v-doczepny-p-1425.html

problem jeszcze mam taki bo nie wiem jak ładować akumulatory 24 v.

Jedną instalacje będę miał 12v na echo i na silnik główny ,a drugą właśnie 24v :( i jak to badziewie połączyć żeby było jak najmniej kłopotów z ładowaniem

• 0

No wiem że o tym przełączniku było ,na razie założyłem panele słoneczne 120w ,żeby troszkę ładowały te aku a resztę chyba trzeba będzie w garażu ładować niema wyjścia :huh: dalej jeszcze myślę może jakaś przetwornica na 24 v albo te silniki podłączyć na 12v chyba im się nić nie stanie? oprócz tego że stracą polowe mocy 

• 0

Wczoraj miałem okazję łowić z łódki z silnikiem dziobowym MK. Łowiliśmy we 3 za zalewie wiślanym przy dość silnym wietrze. Silnik ma wbudowany GPS, łódkę utrzymuje idealnie w miejscu. Działa bardzo płynnie,ciągle reguluje moc. Fajnie to wygląda, tylko ta cena...

• 0

Witam,

Czy ktoś z kolegów posiada może Haswinga Protruar 65lbs? Widziałem, ze pojawił się w dyskusji, wiec szukam więcej informacji na jego temat. Zastanawiam się czy warto dołożyć i kupić coś "mocniejszego". Inna opcją zakupu jest Haswing 55D Max (tu również będę wdzięczny za opinie) http://wodomania.pl/silnik-elektryczny-haswing-55-d-max-z-systemem-przeciw-przeciazeniowym-p-151.html

Pozdrawiam!

• 0

Witam,

Czy ktoś z kolegów posiada może Haswinga Protruar 65lbs? Widziałem, ze pojawił się w dyskusji, wiec szukam więcej informacji na jego temat. Zastanawiam się czy warto dołożyć i kupić coś "mocniejszego". Inna opcją zakupu jest Haswing 55D Max (tu również będę wdzięczny za opinie) http://wodomania.pl/silnik-elektryczny-haswing-55-d-max-z-systemem-przeciw-przeciazeniowym-p-151.html

Pozdrawiam!

Nie posiadam ale filmiki z recenzją są kilka postów wcześniej. Myślałem o nim ale dołożyłem 300zł i kupiłem 2hp

• 0

Mam u siebie zamontowanego MG Xi5 echo Simrad a u teścia MK z Humminbirdem.

Silnik MG obraca się szybciej i ciszej.

Co do funkcji kotwicy to po prostu mistrzostwo. Tylko trzeba pamiętać że łódka musi się zatrzymać aby działało prawidłowo.

Co do trzymania na fali jest pewna granica zależąca ciężaru łodzi i mocy silnika. U mnie jest to moment gdy fala zaczyna się załamywać (mi wystarcza).

Co do sterowania z sondy to przewód łączący silnik z echo jak dla mnie ma jakąś chorą cenę .

Jak macie jakieś pytania to piszcie wszystko wytłumaczę .

• 0

Mam u siebie zamontowanego MG Xi5 echo Simrad a u teścia MK z Humminbirdem.

Silnik MG obraca się szybciej i ciszej.

Co do funkcji kotwicy to po prostu mistrzostwo. Tylko trzeba pamiętać że łódka musi się zatrzymać aby działało prawidłowo.

Co do trzymania na fali jest pewna granica zależąca ciężaru łodzi i mocy silnika. U mnie jest to moment gdy fala zaczyna się załamywać (mi wystarcza).

Co do sterowania z sondy to przewód łączący silnik z echo jak dla mnie ma jakąś chorą cenę .

Jak macie jakieś pytania to piszcie wszystko wytłumaczę .

Mamy, mamy ;)

Jaki model MK używasz?

Czy bez echa oferuje on funkcję kotwicy?

Używasz kontrolera pedałowego czy pilota? Co jest bardziej komfortowe?