Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam ponton 230cm bark, pawez samoróbka do tego silnik minnkota 30lbs i Aku 45ah. Zestaw ze mną waży coś ok 150kg, nie plywam dużo więc Aku mi wystarcza. Jest możliwość zwiększenia prędkości ? Teraz mierzone za pomocą aplikacji 6-7km/h na 5biegu ale przydałoby się trochę więcej. Woda stojąca i flauta. Może to być wina pontonu i więcej z niego nie wycisne ?

• Like 1

• 0

Mam ponton 230cm bark, pawez samoróbka do tego silnik minnkota 30lbs i Aku 45ah. Zestaw ze mną waży coś ok 150kg, nie plywam dużo więc Aku mi wystarcza. Jest możliwość zwiększenia prędkości ? Teraz mierzone za pomocą aplikacji 6-7km/h na 5biegu ale przydałoby się trochę więcej. Woda stojąca i flauta. Może to być wina pontonu i więcej z niego nie wycisne ?

kolibri  330pp + hw osapian 55lb = 6,2 km/h z wiatrem w plecy. GPS w echu dał taki pomiar. Normalnie to 5,8 vmax da radę wycisnąć z aku.

• 0

Aplikacja +-1km sprawdzane w samochodzie i w liczniku rowerowym więc wskazuje dobrze. jutro będę pływał to spróbuję nagrac. Naprawdę była bez wietrzna pogoda. Na mikromie miałem 2-3km/h. Akumulator żelowy swiezy naładowany

Edytowane przez Grzesiak cast

• 0

Ja pływam z manetką na maxa cały czas :)

Z wyjątkiem pierwszych minut pływania, kiedy akumulator jest w pełni naładowany (a może nawet wtedy nie) i tak wyższe napięcie na silnik dostarczysz dysponując większym akumulatorem niż grubszymi kablami. Choćby tylko dlatego, że pod obciążeniem większy aku ma mniejszy spadek napięcia, niższą rezystancje wewnętrzną, a do tego pojemność po częściowym rozładowaniu zrobią swoje.

• 0

Aha czyli im większa pojemność aku tym mniejszy spacek prądu podawanego na silnik no nic szukam w takim wypadku nowego akumulatora. Przewody mam oryginalne 1,5m przy silniku. Staram się nie pływać na maxa bo wiem, że w tedy zabijam akumulator ale czasem korci.

• 0

Też nosiłem się z zamiarem wymiany kabli ale po testach zakończyło się to tym kable zostały oryginalne a dołożyłem czujnik wilgoci ( sygnalizujący ewentualne zalanie silnika). Jak widzisz w testach wziąłem pod uwagę całą długość kabli a nie tylko do przełącznika.

Podłączam się do pytania jak i jaki czujnik wilgoci zamontowales?

Dzięki z góry!

Edytowane przez fefko

• 0

czujnik taki jak ten http://rc-planeta.pl/pl/komponenty/1611-czujnik-wilgotnosci-gleby-fc-28-sensor-hygrometr-do-arduino.html?search_query=czujnik&results=104  + stabilizator napięcia 5V . Zamiast tej większej płytki puściłem w stojanie w najniższym miejscu 2 "wąsy" z odizolowanego przewodu miedzianego.

Edytowane przez VonJa

• 0

haswingi odpychają wykonaniem , dwie pozostałem tez widzialem ale tylko na Youtube :D

czy ktos z was używał minn koty albo motor guide z gps ? 

Jeżeli masz Echo Humminbirda to Minnkota bardzo dobrze współpracuje z tą marką i można je spiąć razem :) Kwestia zakupienia specjalnego kabelka :)

• 0

Z tego co się orientuję to Humminbird oficjalnie mówi że ich sprzęt współpracuje z Minnkot-ą .

https://www.humminbird.com/Category/Technology/i-Pilot-Link/

Edytowane przez cabage

• 0

Koledzy szukam opinii na temat silnika Haswing Protruar 1.0 R 65lbs 12V

To nowe silniki więc mało o nich wiadomo. Miałem go w rękach i jest lekki chodzi cicho na YouTube jest filmik wodomania jak to działa. Jedno jest pewne w Polsce kosztuje 1800 w Czechach około 1300 plus wysyłka jak się człowiek zarejestruje na stronie to 5%rabatu wysyłka to koszt 11euro ja nie mogłem się zarejestrować to dostałem wysyłkę gratis

• 0

ktos z Was uzytkuje epropulsion 1.0 ? ciekaw jestem jak wypada na tle 2hp haswinga

Adam , jak długo jesteś w stanie utrzymywać vmax na 2hp? w tym chińczyku 1.0 niby max jest 9 przez godzinę, jak znam życie osiągalny chyba tylko na kajaku(2hp też niby 10km/h miał dawać...), także tyłka to nie urywa. fakt że do trollingowania zasięg zacny, ale tak czy siak jest drogo, bo warto mieć 2 baterię na wypadek W..

• 0

nie mierzylem nigdy czasu plywania na vmax przy 2hp. ogolnie z ta predkoscia je okolo 45A w porywach 52 (jak jest zla aura) przy moich nowych , chodz nedznych zapach to mysle ze z godzine 1h i 15min. Gdzies tam sie doczytalem w tych specyfikacjach epropulsion, ze on ma niby uciag 65lbs , za to sruba ma 1200 obrotow/min . haswing ma usciag 109lbs , ale srubka kreci max 700 obrotow/min. Mozliwe ze przy flaucie epropulsoino bedzie szybszy ciut od haswinga. Tylko jak sie zapnie lodz z 500kg to juz moze  mieknac