Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Myślę że silniczek o mocy 320W nie rozpędzi kajaka wędkarskiego do 6 Mph tj 11 Km/h chyba że chodzi o te mniejsze mile lądowe wtedy 9,6 Km/h chociaż i w to wątpię w silnikach liczy się moc rzeczywista a nie napięcie, wyższe niż 12V stosowane są w celu ograniczenia dużych prądów czyli natężenia i związanych z tym przekrojów przewodów (droższych przewodów i aparatury łączeniowej, wyłączników, masy silnika etc) spadków napięcia, ew nagrzewania itp. Różnice w prędkości między Haibo M150 na napięcie 12V a Haibo M 200 na 24V będą znikome sam się nad tym zastanawiałem do żaglówki 5x1.8 m i nie warte komplikacji z akumulatorami zyskasz może 1 Km/h i ew rozwiniesz 10 Km/h przy maks obciążeniu silnika ograniczając drastycznie zasięg.

• 0
Ale ten jeszcze droższy (Bixby- 1000$ zestaw). Chodziło mi o bardziej budżetowy i do podpinania na zwykłe kable do aku 24v.

Na Ali są przeważnie 48v i pow.1000w, nic mniejszego nie znalazłem, a mógłby być ciekawą alternatywą dla dzisiejszych wolnoobrotowych 12v

@and66- ale te silniczki mają dużo większe obroty niż tradycyjne trollingowe. Zobacz torqeedo

Edytowane przez mmedenski

• 0

Owszem masz rację mają dość wysokie obroty ale te Haibo maja niewiele mniejsze zapewne jakość wykonania większa sprawność silnika lepiej zrobiona i dobrana śruba dodadzą trochę prędkości z kolei Torqeedo lub podobne czeskie to już zupełnie inna moc zresztą Haibo ma też takie w ofercie. Cudów nie ma, bez mocy nie ma prędkości fizyki nie oszukasz wiem że wejście w ślizg zmniejsza bardzo opory i pozwala osiągać większe prędkości ale najpierw trzeba pływadło rozpędzić do tej granicy ślizgu. W sumie to fajny zestaw, tani nie jest ale niektórym będzie odpowiadał.

• 0

• 0

Nawiązując do tych silników typu Haibo 150 czy 200 czy haswing 2/3/4 hp To większości sa to "woly" uciagowe. Przykład haswing 2hp jest szybszy od 3hp . Ale przy dużych i ciężkich jednostkach 3/4 hp utrzyma prędkość 7kmh a 2hp już nie. Moc , mocą ale jeszcze śruba-skok i prędkość obrotowa ma znaczenie

• 0

Fajny ten napęd strumieniowy uciąg 15 Kg więc szału nie ma ale jakiś kajak popcha tylko czy osiągnie chociaż 8 km/h ? Masz rację że Haibo, Protuary itp to silniki uciągowe ale z wołami bym ich nie porównywał, zresztą czego się można spodziewać przy mocach od 800W do 1800W zapewne lepiej ode mnie wiesz jakie moce w silnikach spalinowych są potrzebne aby wejść w ślizg, elektryki które na to pozwalają mają moce o wiele większe, baterie z górnej półki i czasem pracy nie grzeszą. Możesz sam pokusić się o zrobienie takiego napędu jest sporo silników elektrycznych bezszczotkowych o potrzebnych mocach ze sterownikami też nie ma najmniejszego problemu wsadzasz to na stopę po spalinie i heja na youtube znajdziesz trochę takich konstrukcji, radą będą Ci służyć koledzy z forum elektrycznych rowerów i skuterów. Zmieniając śrubę na szybszą (do zwykłych elektryków prawie takie nie występują) niewiele zyskasz w tych popularnych silnikach może 1 góra 1,5 km/h przy szybkim rozładowaniu akumulatora ale do odważnych świat należy - próbuj tylko przypominam w wodzie przy wzroście prędkości opory rosną do sześcianu więc dwukrotne zwiększenie prędkości (bez wejścia w ślizg) wymaga mocy 8 krotnie większej. Pozdrawiam Andrzej

• 0

Przepraszam wszystkich ale powieliłem jakąś bzdurę pokutującą w internecie opory w wodzie rosną do kwadratu (zagłębiłem się trochę w temat bo fizykę ostatni raz miałem ponad 30 lat temu) więc dwukrotny wzrost prędkości wymaga 4 krotnego wzrostu mocy. Mea culpa i biję się w pierś ale nadal jest to bardzo dużo przeinaczając co nieco jeżeli zredukujemy prędkość dwukrotnie moc spadnie 4 krotnie czyli zużycie prądu również a zasięg nawet troszkę więcej bo akumulator niższy prąd będzie mógł nieznacznie dłużej oddawać. Jeszcze raz przepraszam i zapomnijcie o tym sześcianie w internecie.

• 0

no wlasnie i ten kwadrat caly, zycie komplikuje :) budowac silnika raczej nie bede , za duzy ambaras i wiele niewiadomych. probuje znalezc jakis film/recenzje o epropulsion 3kW , jednak nigdzie nie ma. wszytsko co znalazlem to 6kw, a to zas jest targanie .

czyli tak prostolinijnie rozumujac jesli na 1kw mam 8,5-8,7kmh to na 3kw bedzie do 14kmh

Edytowane przez siarq

• 0

Mniej więcej taka moc będzie potrzebna dla tych 14 km/h ale zostaje Ci moja opcja czyli żagiel plus zwykły silnik i 14 km/h pęka. Oczywiście z przymknięciem oka chociaż zbliżone prędkości robię na samych żaglach w sprzyjających warunkach. Niestety silniki spalinowe na razie górą pod względem szybkości. Trochę informacji masz na angielskojęzycznych stronach na niejednym forum jeżeli ingliszem zbyt dobrze nie władasz zostaje tłumacz googla z pseudopolskim tłumaczeniem. Mam podobne problemy bo moja łódka jest niemiecka i tylko tam mogę zdobyć informacje a niestety germańskiego nie znam. Pozdrawiam 

• Like 1

• 0

no wlasnie i ten kwadrat caly, zycie komplikuje :) budowac silnika raczej nie bede , za duzy ambaras i wiele niewiadomych. probuje znalezc jakis film/recenzje o epropulsion 3kW , jednak nigdzie nie ma. wszytsko co znalazlem to 6kw, a to zas jest targanie .

czyli tak prostolinijnie rozumujac jesli na 1kw mam 8,5-8,7kmh to na 3kw bedzie do 14kmh

Chyba tak nie do końca, mam tabele prędkości dla silnika 2,3,4,5,6 Hp, max prędkość śruby dla wszystkich 1300 obrotów. Oczywiście inne volty 12,24,48, ale  wszędzie manetka na max

Prędkości max :

2 HP        7-9 km                80 lbs

3 HP        7,5- 9,5             100 lbs

4 HP        8-10                  120 lbs         

5 HP        8,5-10,5            140 lbs

6 HP        9-11                  160 lbs

• 0

Chyba z tym Bixby to lipa, koleś z filmiku nie dobił do 4Mph, tyle to można na 12v, trzeba poczekać na nowe filmy

Podobny jest Torqeedo, pewnie podobną technologia, cena połowę wyższa, prędkość podają podobną do 10 kmh kajakiem. Ale też trudno o filmik potwierdzający

https://www.torqeedo.com/en/products/outboards/ultralight/ultralight-403/1404-00.html

Edytowane przez mmedenski

• 0

Kolego te HP od 2 do 6 to taki chwyt marketingowy producentów silników że niby odpowiadają uciągiem silnikom spalinowym o tych mocach chociaż same mają moce o wiele niższe. Na dodatek nastawione są na uciąg nie na prędkość więc pomimo fajnego zestawienia dane te nie pokazują co może wysokoobrotowy silnik 3KW z dobrze dobraną śrubą. Na marginesie i producenci i sprzedawcy często zawyżają uciąg.

• 0

a masz ta tabelke dla 9,9hp ?

Silników elektrycznych powyżej 6 Hp, nawet nie biorę pod uwagę, ze względu na cenę. Kiedyś znalazłem 12HP elektryka na 96V, wyglądem i gabarytami przypominał yamahe 15HP , napęd przenoszony za pomocą wałka, czapa praktycznie taka sama. Tylko jak pomyslałem ile trzeba akumulatorów to automatycznie odpuściłem temat.

• 0

Jeżeli komuś się marzy elektryczna struga, to od razu można dać sobie spokój. Pompa powoduje spadek mocy o około 30%, więc żeby uzyskać parametry jak na śrubie silnik musi być o 40% mocniejszy, reszta też. Przy elektryku to spora wada.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Jeżeli komuś się marzy elektryczna struga, to od razu można dać sobie spokój. Pompa powoduje spadek mocy o około 30%, więc żeby uzyskać parametry jak na śrubie silnik musi być o 40% mocniejszy, reszta też. Przy elektryku to spora wada.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

co to jest pompa ?

odnosnie  tej tabelki ok, nie neguje. tylko np widzialem filmiki gdzie torqeedo 4kw popyla 21kmh na detce. z tym ze oni maja 24V i duze prady co niezbyt zdrowe dla aku

• 0

Dzięki i o to chodziło, teraz każdy mniej więcej będzie wiedział czego może się spodziewać po podobnym silniku i akumulatorze, tym niemniej nadal uważam za ogromne nadużycie ze strony producentów silników elektrycznych nazw i mocy stosowanych przez producentów spalinówek które to mają na celu wprowadzanie w błąd potencjalnych klientów sugerując im znacznie większą moc niż tą rzeczywistą.

• 0

Co do powyższych tabel, to są dane firmy , która specjalizuje się w silnikach elektrycznych i sterownikach do silników. Silniki trollingowe to jakiś tam ułamek procenta, więc myślę, że nie ma tu specjalnie marketingu. Jakiegoś zawyżania danych itd.