Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak, ale super szybki elektryk + zasilanie+ładowanie kosztują majątek również.

Co do kata - to nie myślę wchodzić   nim w ślizg, pływaki np Hobiecata mają odpowiedni profil i nie wbiją się w wodę- o ile to masz na myśli.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Ktoś ma, użytkuje haswing protruar 4.0 g? Jakie opinie?

Mam Haswinga 2HP a dzięki uprzejmości Jacka z Wodomanii miałem na jeden dzień Protuara 4HP. Zaletami w stosunku do 2HP były (tylko /aż) - odrobinę cichsza praca, większy kop na starcie (ale i apetyt na prąd), możliwość podniesienia silnika prawie do poziomu z trybie transportowym. Nie płynął szybciej niż 2HP. Waga zbliżona do 2HP.

Śruba miała to samo mocowanie co 2HP i kusiło mnie wrzucenie mojej, żeby sprawdzić czy nie dato przyrostu prędkości, ale niestety nie mialem na wodzie kluczy.

Jeśli byłbyś zainteresowany zakupem 2HP to zapraszam na priv. - jest na sprzedaż

Pozdrawiam,

Mariusz

• 0

Jak można tyle wytrzymać po kupnie nowej zabawki ? Następnego dnia bym plywał Gratulacje za zakup chociaż te 1.0 to chyba tylko ciut więcej niż 55lbs ?

jakoś wytrzymałem :)

Haswing Protruar 1 całkiem fajny silnik.

W moim odczuciu cichszy od Osapiana i nic nie wibruje.

Bardzo wygodny łamany rumpel.

Jedyne do czego bym się doczepił to mocowanie do pawęży - to powinno być aluminiowe/mocniejsze.

Ogólnie jest ok.

• 0

Witam 

Wiem, że to nie ten wątek ale nie wiem gdzie napisać dziś umarł mój haswing 2hp kontrolki się palą jednak nie wydaje dźwięków po podłączeniu do prądu oraz nie reaguje. dziś chwile odstał pod prądem nagle zareagował i nagle też przestał działać. ktoś wie gdzie mogę  szukać przyczyny ?

Pozdrawiam 

Wiciu

• 0

Witam 

Wiem, że to nie ten wątek ale nie wiem gdzie napisać dziś umarł mój haswing 2hp kontrolki się palą jednak nie wydaje dźwięków po podłączeniu do prądu oraz nie reaguje. dziś chwile odstał pod prądem nagle zareagował i nagle też przestał działać. ktoś wie gdzie mogę  szukać przyczyny ?

Pozdrawiam 

Wiciu

Zacząlbym od sprawdzenia kabli od potencjometru do silnika - w rączce jest wtyczka - może nie skręciłeś i nie łączy ?

• 0

Ja mam ale R3 45lb też od kolegi używany kilka lat ale mało co.Chodzi super nie narzekam,solidna marka.Pływam po Wiśle w Krakowie między tamami i daje spokojnie rady.Na aku nowym 115ah pływam spokojnie do 10km(trolling).Jak kupujesz mało używany od kolegi to polecam.Aku mam Duracell 115ah produkcji Banner(solidna austriacka firma).

Edytowane przez TomFil

• 0

Dziękuję za odpowiedż, silnik "MotorGuide R3 Digital 55lbs" zakupiony , teraz kwestia akumulatora ,spinninguję na wodach o objętości do 800ha (dziećkowice, pogoria, przeczyce ).Może macie jakąś markę sprawdzoną niekoniecznie  drogą  , a do tego ładowarkę? Bo rozumiem , że w grę wchodzą  akumulatory żelowe głębokiego rozładowania i tu chyba odpowiednia pojemność to 100-120 ha.

• 0

Dziękuję za odpowiedż, silnik "MotorGuide R3 Digital 55lbs" zakupiony , teraz kwestia akumulatora ,spinninguję na wodach o objętości do 800ha (dziećkowice, pogoria, przeczyce ).Może macie jakąś markę sprawdzoną niekoniecznie  drogą  , a do tego ładowarkę? Bo rozumiem , że w grę wchodzą  akumulatory żelowe głębokiego rozładowania i tu chyba odpowiednia pojemność to 100-120 ha.

Nie nakręcam rynku, bo nie mam w tym żadnego interesu, ale od tego sezonu pływam na LiFePo4 - zapomnijcie o kwasach, żelach (też w sumie kwasach) i bolących plecach. Za 2k złotówek dostaniecie baterię 100Ah, ładowarkę i da się tym przepływać więcej niż jeden dzień ciesząc się stałą wydajnością prądu.

• Like 1

• 0

Jakich chcesz coś z ekonomiczne polki to polecam za 550zl polski akumulator Tuborg. Zakupiłem w tym roku 100 ah i na MotorGuide iX5 55lbs po 3 godzinach funkcji kotwica na Wiśle wskaźnik pokazuje brak rozładowania

https://sklep.uruchom.com/akumulator-tuborg-hobby-100ah-p-377.html

Do tego polecam strażnika rozładowania z sygnałem dźwiękowym

http://cemtronik.com.pl/straznik-tester-akumulatorow-12v-zelowe-kwasowe-fv

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk