Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A podasz chociaż budżet? Trollujesz, czy pływasz tylko z miejscówki na miejscówkę?

Na Drużnie raczej trolling odpada. Potrzebuję do poruszania sie po jeziorze. Kilka wypadów w roku, więc nie chcę pakować się w koszta. Czy coś w okolicy 800zl wystarczy? I jaki akumulator do tego?

• 0

Na Drużnie raczej trolling odpada. Potrzebuję do poruszania sie po jeziorze. Kilka wypadów w roku, więc nie chcę pakować się w koszta. Czy coś w okolicy 800zl wystarczy? I jaki akumulator do tego?

Kup Minn Kotę, do drużnieńskich łódek minimum 45 lbs. W cenie 1000 zł spokojnie trafisz coś z maxymizerem, bardzo duża oszczędność prądu. W przypadku akumulatora poszedłbym po najmniejszej linii oporu, tanie i sprawdzone rozwiązanie:

https://allegro.pl/akumulator-zap-expedition-agm-95ah-780a-100ah-i7586181661.html

• Like 1

• 0

Tabor narazie zbyt wiele nie powiem bo krótko plywalem. Na pewno jest cichy, trochę szybszy niż 2 hp, funkcja sport jest odczuwalna, nie "wybija" czyli nie musisz cały czas trzymać manetki. Minusy: brak składanego rumpla, bardzo delikatne wibracje ale przy następnym pływaniu podłoże kawałek gumy pod mocowanie i zobaczę co będzie.

• 0

Kup Minn Kotę, do drużnieńskich łódek minimum 45 lbs. W cenie 1000 zł spokojnie trafisz coś z maxymizerem, bardzo duża oszczędność prądu. W przypadku akumulatora poszedłbym po najmniejszej linii oporu, tanie i sprawdzone rozwiązanie:

https://allegro.pl/akumulator-zap-expedition-agm-95ah-780a-100ah-i7586181661.html

Odnosnie taniosci i sprawdzonego rozwiązania to się zgadza. 2-3 sezony i z aku ZAP na szrot jedziemy.

• 0

Odnosnie taniosci i sprawdzonego rozwiązania to się zgadza. 2-3 sezony i z aku ZAP na szrot jedziemy.

Nie żebym się napinał czy coś, ale tak informacyjnie, na Sznajder Marine 100ah (od ZAPa różni się tylko naklejką) jadę czwarty sezon. Oczywiście czuć, że to nie jest już nówka, ale na taki 8 godzinny wypad wystarczy. 

Edytowane przez Najeżony

• 0

Moim zdaniem do takich celów wystarczy np. Jaxon ES-XT 55 za około 720 zł. Do tego Sznajder Zap AGM Expedition Plus 95Ah za ok. 540 zł i na parę lat powinien być spokój.

• Like 1

• 0

Wproszę się w doradzanie odnośnie akumulatorów 

Znajomy w tamtym roku kupił do silnika elektrycznego Mikado na 12 V dwa używane  akumulatory panasonika z zasilania buforowego za 500 pln 2 szt . Niby się  nie nadają bo 

to nie głębokiego rozładowania . Okazuje się że ma co nosić na łódkę bo dwie sztuki po 30 kg ale za to śmiga Romaną  po starorzeczach aż miło 5 km/h cały dzień .

Nie wiem czy i ja tak nie zrobię i używki nie kupie w lato będę pływał a w zimę będą  stać jako awaryjne zasilanie pieca CO 

• 0

Witam, mam dylemat, który silnik wybrać. Haibo M150 (70lbs) czy Osapian 55 lbs ?

Bedzie używany z pontonem 300cm lub 330cm do spinningu głównie na stawach i jak sobie poradzi to na Wiśle...

Czy aku 120Ah będzie do nich wystarczający ?

pozdrawiam

Edytowane przez cacyk
  • Like 1

• 0

Witam pływałem już kilkanaście razy moim pontonem Kolibri KM 330D z silnikiem Haibo M150 12V po zbiorniku zaporowym i powiem Ci ze nie kupił bym dziś innego silnika.  Maximizer działa bardzo dobrze. Na mój ponton z 2 osobami i sprzętem silnik jest wystarczający, naprawdę manetkę odkręcam na 50-60% i oszczędzam prąd. Akumulator żelowy Koyosonic 120Ah. Silnik pracuje cicho i nie generuje żadnych wibracji.

No i 5 lat gwarancji. Pozdrawiam.

Edytowane przez mariusz18538