Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam takie pytanie odnośnie torqeedo travel 1003. Przegladajac angielskie strony natrafiłem na taki o to przedluzacz:

https://seamarknunn.com/acatalog/Torqeedo-Travel-and-Ultralight-Motor-Battery-Cable-Extension-1920-00-TZ1920_00.html?gclid=CjwKCAjw39reBRBJEiwAO1m0OYUv0KMDjZkd8d42Qjf4jZD1kDzzWz9xtaFr_t_dRMTtRc31b8lO4xoC_ooQAvD_BwE

Jak rozumiem pozwala on na używanie silnika bez wpiętej bateri, zastanawiam się czy nie można by było sklecic pakietu akumulatorowego lub zamówić w Chinach o odpowiednim napięciu. Rozwiązało by to problem z oryginalnymi akumulatorami torqeedo. Sam uzywany silnik bez aku to wydatek 3000zl więc w cenie nówki sztuki można by było mieć silnik i akumulator 100ah lifepo4 lub pakiety.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

• 0

Mam bliźniacza konstrukcje epropulsion 1.0

Tutaj masz baterię dedykowane . Gdzie elektronika silnika wspolgra z elektronika baterii. W silnikach większych mocy 2.0/3/4/6 itd. Już nie ma dedykowanych battery I możesz pływać na czym chcesz. Druga rzecz . Te 1kw silniki nie są 12v a 48V . Pewnie by Twój plan pojechał. Jednak za punkt wyjścia musiała by być wpieta.oryginalna elektronika + pakiet zasilajacy. Nie wiem czy gra warta świeczki... sąm ostro dumalem.nad tym..Jednak po roku pływania sytuacja wygląda tak ,że przy moim pływaniu zazwyczaj 5/6h spokojnie na 1 ładowaniu dwa dni daje radę. Więc kombinacje w osóbne pakiety itp. odposcilem. Te konstrukcje maja przedewsztkim być mobilne

• Like 1

• 0

Witajcie przyjaciele.
Kupiłem niedawno nową łódź i mam dylemat z wyborem silnika 12v...
Swego czasu (pare ładnych lat temu) zakupiłem minn kotte i służy mi do dziś... aczkolwiek słyszałem wiele złego o nowych modelach...
Obecnie posiadam łódź o wymiarach 360x170 cm Waga ok 120kg - bez załogi i całego innego majdanu...
Zamierzam pływać po dość dużych zbiornikach gdzie potrafi ładnie dmuchać i bujać, jak dorobię się spaliny to pewnie i zaliczę rzeki np. Wartę czy Odrę...
Mam dwa typy które polecało mi grono osób:

# Haswing Osapian 55lb z maxymizerem
# Rhinio VX 65 LB

Co sądzicie? Może wybrać coś innego?
Budżet ok 1400zł
Proszę o konkretne porady dlaczego akurat taki i taki model.
Byłbym wdzięczny również za podpowiedź jakie aku do takiej maszynki dorzucić :)

POMOCY! Z góry dziękuję pozdrawiam i przepraszam, jeśli umieszczam post w złym miejscu...
Pozdrawiam! :)

• 0

Zdecydowanie w złym miejscu.

Ot,pierwszy z brzegu temat.Warto sie rozejrzeć po forum zanim się cos napisze.

http://jerkbait.pl/topic/24546-jaki-silnik-elektryczny-kupi%C4%87/

Jasna sprawa, ale chodzi mi o pomoc w doborze silnika konkretnie do mojej łódki, jestem zielony i nie wiem co wybrać :/

• 0

Witajcie przyjaciele.

Kupiłem niedawno nową łódź i mam dylemat z wyborem silnika 12v...

Swego czasu (pare ładnych lat temu) zakupiłem minn kotte i służy mi do dziś... aczkolwiek słyszałem wiele złego o nowych modelach...

Obecnie posiadam łódź o wymiarach 360x170 cm Waga ok 120kg - bez załogi i całego innego majdanu...

Zamierzam pływać po dość dużych zbiornikach gdzie potrafi ładnie dmuchać i bujać, jak dorobię się spaliny to pewnie i zaliczę rzeki np. Wartę czy Odrę...

Mam dwa typy które polecało mi grono osób:

# Haswing Osapian 55lb z maxymizerem

# Rhinio VX 65 LB

Co sądzicie? Może wybrać coś innego?

Budżet ok 1400zł

Kup spalinę używaną za te pieniądze. Można juz zmalezc 2-4 KM bez problemu

Jak dodasz koszt akumulatora to prawie 2000 zł masz. Do tego spalina bedzie ważyć 11-14kg a tyle wazy sam silnik elektryczny. Akumulator minimum 12kg. Wiec spalona kosztowo tyle samo a wagowp lżej

• 0

Kup spalinę używaną za te pieniądze. Można juz zmalezc 2-4 KM bez problemu

Jak dodasz koszt akumulatora to prawie 2000 zł masz. Do tego spalina bedzie ważyć 11-14kg a tyle wazy sam silnik elektryczny. Akumulator minimum 12kg. Wiec spalona kosztowo tyle samo a wagowp lżej

Nie zawsze to się da zrobić - bzdurne strefy ciszy i zapomnij o spalinie :(

• 0

Miałem podobny przypadek z silnikiem 2 hp jak kolega wyżej. Wysłałem do serwisu na wymianę maxymizera. Silnik od razu jak wrócił nie zalaczal się więc wysłany był po raz kolejny na naprawę gwarancyjną. Znowu usterka nie ustapila i po następnej wysyłce dostalem informacje że silnik jest spalony, a podobno przy poprzedniej wysyłce sprawdzali cały osprzęt i było ok. Naprawa około 800 zł ale dodali, że jest nieopłacalna.

Zepsuty maxymizer dałem dla elektronika i naprawił to w 15 min, przyczyna było najprawdopodobniej dostanie się wody.

Nastąpiła decyzja o zmianie marki silnika więc jestem posiadaczem haibo m250

Ja zapłaciłem za wiedzę trudno. Sprzedałem 2hp i teraz szukam czegoś innego i myślę nad tym haibo tylko nie wiem czy M200 czy M250

• 0

Jak dla mnie jeden i drugi silnik uzyska ta sama predkosc. Te 300W tu nic nie zmienia...chyba że masz lodz co waży tone. To pomoże utrzymac prędkość

Też tak myślę i na korzyść M 200 przemawia mniejsze zużycie energii  przymajmniej według danych producenta 

• 0

Zużycie energii zalezy od oporów, warunków, jednostki itd. Możesz popatrzeć na chińczyki protuar 2hp i 4hp... w skrócie woly robocze do pchania ciężarów. W haibo będzie ta sama historia. 1kw mocy starczy przy detkach/lodkach w porywach do 9kmh . Aby było szybciej musi być moc, większą.predkosc śruby itd. 300w.naprawde w tym.wypadku nic nie wnosi...

• 0

Zużycie energii zalezy od oporów, warunków, jednostki itd. Możesz popatrzeć na chińczyki protuar 2hp i 4hp... w skrócie woly robocze do pchania ciężarów. W haibo będzie ta sama historia. 1kw mocy starczy przy detkach/lodkach w porywach do 9kmh . Aby było szybciej musi być moc, większą.predkosc śruby itd. 300w.naprawde w tym.wypadku nic nie wnosi...

Też tak myślę. Ciekawym rozwiązaniem jest to że śróba w haibo ma 23cm

2hp ma 30 cm średnicy 

tak więc zakładając że wkładam większą śrubę i zostawiamy moment obrotowy można by było coś ciekawego wysupłać nie wiem tylko czy silnik by to wytrzymał :)

• 0

Zdecydowałem się na Haibo M 200 trochę cięższy od 2hp ale nie znacznie ogólnie poręczny wygląda ok, cena to 1480zł z wysyłką. Wybór padł na ten model gdyż był tańszy, bierze według delkaracji producenta mniej prądu w stosunku do M 250 a do pontonu 3m więcej mi nie trzeba. 

Oczywiście cenę negocjowałem ze sprzedawcą z tokarex. 

Mam nadzieję, że nie było tak tylko przy sprzedaży ale kontakt świetny ze sprzedającym. Bez względu czy to telefoniczny czy mail. A silniczek cóż potrzeba czasu bym coś mógł powiedzieć. 

• Like 1

• 0

Tak samo jak i kolega wyżej zastanawiam się jak sobie radzi silniczek JAXON ES-XT65. Silnik jest bez szczotkowy i z maxi. Ma ktoś ten silniczek? Posiadam Haswinga 45 i złego słowa nie mogę na jego temat powiedzeć, ale mam mały przypływ gotówki i wymieniłbym go na coś z maxi i zastanawiam się nad tym JAXON ES-XT65, Haswingiem Protruar65 i HAIBO M150.

• 0

To wszystko przez złe opisy u sprzedawców :/ Modele ES-XT mają płynną regulację, natomiast modele XT biegi 5/3. Ale co lepsze to we wszystkich prawie sklepach zdjęcia i opisy przy silnikach ES-XT są od silników XT, w jednym tylko sklepie znalałem dobre zdjęcie gdzie jest faktycznie pokazana płynna regulacja. A dokładniej tutaj:

https://sumrybnik.pl/silniki/1331-jaxon-silnik-elektryczny-es-xt65.html

A tutaj np zdjęcie już jest inne ;)

http://skleprybka.pl/sklep/silniki-do-lodzi/silnik-elektryczny-jaxon-turbo-max-xt-65lb/

Cena 1070zł, atrakcyjna jak za model 65LBS z maxi. Znajomy ma zwykły XT 40LBS, raz miałem pożyczony i chodził dobrze, ciekawy jestem jak ten ES-XT65 sięsprawuję bo zawsze te 400zł można by przeznaczyć na jakąś nową wędeczkę ;)

• 0

Z tego co się zdążyłem dowiedzieć to ten JAXON ES-XT65 to produkcja Haswinga ale pod szyldem Jaxon ;)

Co byście wybrali dla znajomego który ma ponton 330 Rhino 70BLX czy Haswing Protruar 65 R2?

Wydaje mi się że ten Rhino to lepsza propozycja i wg filmów na YouTube pobiera mniej prądu przy tych samych prędkościach co Haswing. Pozdrawiam

• 0

Cena 1070zł, atrakcyjna jak za model 65LBS z maxi. Znajomy ma zwykły XT 40LBS, raz miałem pożyczony i chodził dobrze, ciekawy jestem jak ten ES-XT65 sięsprawuję bo zawsze te 400zł można by przeznaczyć na jakąś nową wędeczkę ;)

Damian nie porównuj 40tki do 65 , jak już sam zauważyłeś jest różnica miedzy nimi . Lepiej zostaw te cztery stówki przy tym silniku a będziesz lepiej zadowolony z zakupu , więcej mocy nigdy nie za wiele

• 0

Z tego co się zdążyłem dowiedzieć to ten JAXON ES-XT65 to produkcja Haswinga ale pod szyldem Jaxon ;)

Co byście wybrali dla znajomego który ma ponton 330 Rhino 70BLX czy Haswing Protruar 65 R2?

Wydaje mi się że ten Rhino to lepsza propozycja i wg filmów na YouTube pobiera mniej prądu przy tych samych prędkościach co Haswing. Pozdrawiam

Haibo M150 albo poczekać do wiosny na wprowadzenie do sprzedaży nadchodzących nowości Haswinga.