Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

zabezpieczenie ogarniesz w sklepie z czesciamim samochodowymi / badz rolniczymi za nascie zlotych. daruj sobie wynalazki stricte wedkarskie do silnikow zaburtowych w tandetnych obudowach , z marnym stykiem.

Dziękuję. Jakie parametry taki bezpiecznik musi spełniać?

• 0
  • 0

Dziękuję za rady,coś pokombinuje, niestety do jutra nic nie wymyślę, a nie wytrzymam dłużej żeby nie wypróbować nowej zabawki;) wczoraj dostałem swój sprzęt. Rozważałem zakup silnika jaxson 65lbs z maxi, podobno waży tylko 6 kg i kosztuje "tylko" 1070zł jednak ostatecznie wybór padł na haibo m150 głównie ze względu na pięcioletnią gwarancję. Na sucho chodzi bardzo cicho i sprawia wrażenie solidnej konstrukcji. Zobaczymy jutro co potrafi na wodzie:)

• 0

. Na sucho chodzi bardzo cicho i sprawia wrażenie solidnej konstrukcji. Zobaczymy jutro co potrafi na wodzie:)

Mam nadzieję, że 'na sucho' oznacza w beczce/wannie z wodą ? Inaczej zatrzesz uszczelniacze i silnik szybko trafi do serwisu, który rozpozna przyczynę awarii :(

Mariusz

• 0

Bierz M150. Wbudowany maksymizer, 70 lb mocy, mocna konstrukcja, gniazdo USB i 5 lat gwarancji. 3 HP jak piszą Koledzy to oczywiście pierdoły, ale jest to obecnie najszybszy dostępny silnik na 12V.

Zgadzam się i polecam M150, prędkość zależna od warunków, wiadomo ale 7km/h z 1 osobą 110kg + klamoty to bez problemu. Maximizer działa perfekcyjnie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Witam, pierwsze testy na wodzie zaliczone. Jak na moje potrzeby to super silnik, dotychczas plywalem tylko na spalinie i tu różnica jest ogromna, cicho i bez wibracji, trollingujac można się zrelaksować ;) prędkości maksymalnej nie zmierzyłem ponieważ nie mam jeszcze echo ani GPS. Odczuwalnie dla mnie na pół mocy jest wystarczająco szybko, więcej nie potrzebuje, a w razie czego zapas jest ;)

Kolego @MarMilo niestety nie wiedziałem, że taka próba może mu zaszkodzić, na szczęście trwało to max kilka sekund, wydaje mi się i mam taką nadzieję że nic się nie stało.

• 0

Witam, pierwsze testy na wodzie zaliczone. Jak na moje potrzeby to super silnik, dotychczas plywalem tylko na spalinie i tu różnica jest ogromna, cicho i bez wibracji, trollingujac można się zrelaksować ;) prędkości maksymalnej nie zmierzyłem ponieważ nie mam jeszcze echo ani GPS. Odczuwalnie dla mnie na pół mocy jest wystarczająco szybko, więcej nie potrzebuje, a w razie czego zapas jest ;)

Kolego @MarMilo niestety nie wiedziałem, że taka próba może mu zaszkodzić, na szczęście trwało to max kilka sekund, wydaje mi się i mam taką nadzieję że nic się nie stało.

Spoko, kilka sekund to nic mu nie będzie. To nie spalina bez oleju :D  :D .

• 0

Będąc świeżo po targach Wiatr i Woda w Warszawie warto wspomnieć o trzecim graczu na rynku napędów elektrycznych posiadających model z doczepianym akumulatorem.
Austriacka firma Aquamot (wprowadzili te rozwiązania jakieś 2 lata temu, jednak dopiero co zaistniały na polskim rynku).
Modele Trend 1.1 (3,5HP) - 1.6 (5,0HP) posiadają doczepną baterię o pojemności 640Wh w technologii Li-Ion (opcjonalnie 1280Wh)
Wydajność - Trend 1.1 - w trybie wolnym 6h 30min - w trybie pół mocy 2h 30min - w trybie pełna moc 40min
Trend 1.6 - odpowiednio 4h 30min - 1h 45min - 29min.

Póki co parametry wydajności nie wyglądają może tak dobrze jak u konkurencji czyli Torqeedo i ePropulsion, ale fajnie, że coś się dzieje.

Wygląd jeszcze odrobinę siermiężny :) 

Ceny.... no cóż 1.1 kosztuje 1799Euro natomiast 1.6 to wydatek 2199Euro. Ta pierwsza cena niemal identyczna z ePropulsion Spirit 1.0 na krótkiej stopie. 

Poza modelami o których napisałem z doczepną baterią są jeszcze rozwiązania klasyczne i tak z rumplem  najmocniejszy silnik to 11HP - 48V i na sterociąg 45HP !!! 96V.

Trend-1.6-250x455.png

Torqeedo z kolei weszło z modelem 1103C w stosunku do poprzednika 10% przyrost mocy, wzmocniona kolumna, lepsze mocowanie do pawęży. To co mnie jednak zszokowało to redukcja hałasu do 33dB! To ja rozumiem jeśli mówimy o napędach na strefę ciszy smiley.gif Poprzedni model mówiąc delikatnie nie miał nic wspólnego z ciszą smiley.gif

• 0

Koledzy, czy ktoś się może orientuje jaka jest nakrętka do przykręcenia śruby w Minnkocie 55? Chcę kupić jedną na zapas, wygląda mi na M8 ale nie wiem jaki skok. Zwykła M8 (chyba skok 1,25)  łapie jeden zwój gwintu ale później się blokuje. Zastanawiam się czy ją dostanę w "sklepie żelaznym", czy to jakiś specjalny twór i trzeba w necie zamówić zestaw klin, podkładka i nakrętka za 25 pln+wysyłka? Pozdrawiam i dzięki za ewentualne podpowiedzi.

• 0

To "amerykański gwint" do dostania w naprawdę  dobrze zaopatrzonym sklepie, bądź w sieci. Może tabela pomorze, nie mam niestety już minn koty:

https://www.rems.de/kataloge/pol/sections/Gewindetabellen.pdf

A tu jakiś zamiennik, może też się nada:

https://raksa.com.pl/sruba-napedowa-zestaw-yamaha-m12-m-18-minn-kota-47045-duplikat-1.html

• 0

Koledzy, czy ktoś się może orientuje jaka jest nakrętka do przykręcenia śruby w Minnkocie 55? Chcę kupić jedną na zapas, wygląda mi na M8 ale nie wiem jaki skok. Zwykła M8 (chyba skok 1,25)  łapie jeden zwój gwintu ale później się blokuje. Zastanawiam się czy ją dostanę w "sklepie żelaznym", czy to jakiś specjalny twór i trzeba w necie zamówić zestaw klin, podkładka i nakrętka za 25 pln+wysyłka? Pozdrawiam i dzięki za ewentualne podpowiedzi.

Najprawdopodobniej jest różnica

1.Skok gwintu to raz

2.W gwincie metryczny bodajże ma 60 stopni a calowy 55 stopni.

Próbuj szukać przez wujka gogle.

• 0

Siema koledzy. Sprawdzał ktoś jak z serwisem i dostępnością części do haibo m150 w PL ?

jeszcze jedno bo dopiero sie dopatrzyłem różnych długości ramion silnika. Co najlepiej wybrać do pontonu kolibri 330 z kilem ?? jeszcze myślę o minn kocie traxxis 55lbs i co tu wybrać może niedoświadczony człowiek... POMOCY !! ;] 

• 0

Panowie, mierzył ktoś pobór amperów dla Haibo M200?
Obecnie płynąc pontonem 4km/h z silnikiem Haibo M150 mam pobór w granicach 10A, czy zmieniając silnik na 24V M200, przy tych samych 4km/h pobór obniży się do 5A czy można się spodziewać, że pobór będzie jeszcze niższy z uwagi na większą sprawność układu? A może zbyt wiele oczekuję i raczej nawet tych 5A nie ma co się spodziewać?

Edytowane przez Apioo

• 0

tak zacznie sie akumulator ladowac przy plynieciu....:) Aby jednostka plywajaca sobie poplynela wymaga sily ktora to uczyni , a ona jest brana z bateryjki . jesli do plyniecia trzeba 30wat , to nie ma roznicy jakie bedzie napiecie . moze byc 96V , mocy pojdzie tyle samo. zamienisz siekierke na kijek....24V x5A = 12V x 10A