Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ale jak wziąłeś fv, a nie paragon to nie masz żadnych praw konsumenta. Czyli jak będą ciulami, to mogę cię wozić i wozić. Jedynie sąd cię ratuje.

To nie do końca tak jest jak piszesz.

Jeżeli Kolega wziął FV na firmę to jest troszkę inna sprawa, ale mimo wszystko ma prawa i przy zakupie przez internet ma prawo do odstąpienia od umowy w ciagu 14 dni a ponadto sprzedający ma obowiązek zwrotu kosztów wysyłki w kwocie najtańszej oferowanej opcji przesyłki.

FV można tez wziąć przecież na osobę fizyczną.

• 0

To nie do końca tak jest jak piszesz.

Jeżeli Kolega wziął FV na firmę to jest troszkę inna sprawa, ale mimo wszystko ma prawa i przy zakupie przez internet ma prawo do odstąpienia od umowy w ciagu 14 dni a ponadto sprzedający ma obowiązek zwrotu kosztów wysyłki w kwocie najtańszej oferowanej opcji przesyłki.

FV można tez wziąć przecież na osobę fizyczną.

Raptem tydzień temu rozmawiałem z prawnikiem o tym. Dokonujesz zakupu na firmę z fakturą vatowską, zapomnij o prawach konsumenta. Przede wszystkim nie ma czegoś takiego jak odstąpienie od umowy. Nie masz możliwości skorzystać z rękojmi i nawet możesz mieć problem z reklamacją.

• 0

Marcin gwarancja jest gwarancja bez wzgledu na paragon czy fakture , sprzedawca ma obowiazek przyjac i ustosunkowac sie do niej w ciagu 14dni (ostatnio nawet uokik ukaral giganta) , ale bez fascynacji poki co , moze nie taki diabel straszny jakim go maluja, a dwa fakture mozna zmienic wystawic korekte i temat sie konczy, osoba prywatna rownie dobrze moze wziasc fakture jak i paragonm, jest to tylko dowod zakupu i nie wnosi nic do gwarancji

Edytowane przez siarq

• 0

Misiaczki... Nie rozumiecie, albo ty Adaś.

Jak dystrybutor ci zrobi korektę? Po to, żeby zaraz zrobić paragon? Nie, to nie działa.

Oczywiście, biorąc na fakturę masz też gwarancję, ale tutaj nie ma czegoś takiego jak 14 dni itp. Zadzwoń, to Ci wytłumaczę, bo mylisz podstawowe pojęcia.

• 0

MarMilo - "towar niezgodny z oczekiwaniami" i zwrot pół roku to jakiś chyba nowy twór :) Jeżeli zakup przez Internet to 2 tygodnie bez podania przyczyny, jeżeli stacjonarnie, to dobra wola sprzedawcy.

Jeśli zakup na osobę prywatną to jest "towar niezgodny z oczekiwaniami / opisem oferowanym przez sprzedającego". Znajoma podawała nawet kawałek paragrafu który otrzymała od Rzecznika Praw Konsumenta. NIe mam możliwości zweryfikować teraz, ale okres zwrotu jest nawet dłuższy niż 6m-cy.

14 dni przy zakupie przez net to żadna dobra wola - jest przepis  (nawet na allegro dostajesz zawsze możliwość odstąpienia od zakupu).

A na firmę niestety, ale pozostaje dobra wola sprzedawcy , którzy często w regulaminie mają zapisek bierzesz fakturę - brak możliwości odstąpienia od umowy konsumenckiej (przerabiałem to tydzień temu z monitorem niestety).

• 0

@MarMilo

Okres rękojmi obejmuje 12 miesięcy. W tym czasie sprzedający ma obowiązek udowodnić, iż wada nie istniała w momencie wydania towaru.

Borykam się z tym na codzień, bo nie każdy konsument jest uczciwy. W Polsce rozwalą urządzenie, ale korzystając z tych chorych praw, mogą zrobić wszystko że sprzedającym. Za kilka dni montuję monitoring, żeby mieć wszystko udokumentowane, a szczególnie sytuację braków w paczkach. Dzisiejsze czasy są chore i niestety nie jesteśmy Amazonem.

• 0

Jak pierwsze wrażenie? kiedy test? pięć surówek to już coś, można dołożyć trochę i akumulator mocniejszy kupić

Testy będą w niedzielę jak pogoda dopisze.

W beczce pracuje całkiem dobrze,jedyne co zauważyłem to nie startuje od zera,ma oznaczenia haswinga wizualnie też to samo a z jakością to pewnie jak każdy chinczyk jak dobrze trafilem to posłuży.To jest mój pierwszy elektryk tak że nie mam porównania.

• 0

Witam. A ja nabyłem właśnie MK endura 34 w celu cichego poruszania sie po płyciznach B)

do spaliny mam podpięty 60ah myślę, że wystarczy też do MK-i, tym bardziej, że spalina z ładowaniem

mam prośbę do kolegów może polecił by ktoś jakąś przyzwoitą ładowarkę do kwasiaków (z wykorzystaniem również do auta) bo stara mi dogorywa :(

oczywiście bez lenistwa zaraz zagłębiam się w przepastne zasoby JB ale jak by ktoś na szybko cuś podał byłoby miło :)

dzięki

• 0

Witam, czytam forum, szukam informacji i mam coraz większy ból głowy... Potrzebuję silnika elektronicznego z maximizerem do karpiowania, czyli szukanie miejscówek, wywózka zestawu, płynięcie do brania. Podpowiedzcie, czy warto jest zapłacić więcej za Minn Kote Endura czy kupić tej samej wielkości Haswinga za mniejsze pieniądze. W zasadzie byłem zdecydowany na Minn Kote ale po kilku dniach czytania między innymi tego forum mam mętlik w głowie. Pomóżcie :-)

• 0

MinnKota plusy i minusy w porównaniu do tańszych chińczyków według mnie to:

- maksymizer z płynną regulacją bez przeskoków

- jakość wykonania 

- części mimo ceny będą dostępne wiele lat

- trzyma moc

- super śruba na łowiska z zielskiem Wedless

- dużo mniejsze wibracje

- cichy maksymizer bez wiatraka

- można uzyskać bardzo mała prędkość 

minusy:

- cena 

- drogie części

• 0

Witam, czytam forum, szukam informacji i mam coraz większy ból głowy... Potrzebuję silnika elektronicznego z maximizerem do karpiowania, czyli szukanie miejscówek, wywózka zestawu, płynięcie do brania. Podpowiedzcie, czy warto jest zapłacić więcej za Minn Kote Endura czy kupić tej samej wielkości Haswinga za mniejsze pieniądze. W zasadzie byłem zdecydowany na Minn Kote ale po kilku dniach czytania między innymi tego forum mam mętlik w głowie. Pomóżcie :-)

Tu nie ma filozofii, nie spędzasz dnia na wodzie- wystarczy lepszy a bez maxi niż tańszy z maxi.

Ostrożnie z jazdą po rybę, w nocy ciężko żyłkę upilnować pod łajbą.

• 0

Witam. A ja nabyłem właśnie MK endura 34 w celu cichego poruszania sie po płyciznach B)

do spaliny mam podpięty 60ah myślę, że wystarczy też do MK-i, tym bardziej, że spalina z ładowaniem

mam prośbę do kolegów może polecił by ktoś jakąś przyzwoitą ładowarkę do kwasiaków (z wykorzystaniem również do auta) bo stara mi dogorywa :(

oczywiście bez lenistwa zaraz zagłębiam się w przepastne zasoby JB ale jak by ktoś na szybko cuś podał byłoby miło :)

dzięki

Na znanym portalu masz schumachera 6A za 175zł z wysyłką.Wystarczy do ładowania bateryjek do 80Ah.

Ewentualnie celuj w Cteka.

• 0

Lepszy czytaj jednak Minn Kota? Co do pływania w nocy po rybę to wiem że jest takie zagrożenie :-) Generalnie używałem na kilka razy pożyczony slinik i Haswinga i Minn Kote ale po pierwsze nie jestem fachowcem co do silników, a po drugie po tak krótkim używaniu nie zauważyłem jakichś większych różnic. Poza tym wolałbym żeby ten silnik posłużył najdłużej w miarę możliwości i chciałbym wybrać optymalne rozwiązanie.

• 0

Powiem tak, nie lubię się wkurzać na rybach, że coś działa i w tym sezonie na dziobie znowu będzie Kotka. Tylko trochę wyższy model niż poprzednio. Mogłem wziąć Motorguide, wychodził nieco taniej, ale widziałem oba silniki na żywo i jakość wykonania, akcesoria i możliwości na korzyść MK. Puki nie pojawi się sensowna alternatywa, to raczej nie zmienię marki. 

• Like 3