Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

używałem osapiana, jednego niewzmocnionego i drugiego wzmocnionego, teraz mam trzeciego - Caymana T55. Pierwsze dwa bez żadnych problemów wytrzymywały u mnie po 3-4 lata i sprzedawałęm sprawje jako sprawne z gwarancją. Ten wzmocniony ma 10 lat gwarancji, Obecny T55 ma jedne mankament, tj rozłącza mi połączenie z pilotem co jakiś czas

• Like 1

• 0

Te wzmocnienie to w gruncie rzeczy pic na wode...nie przełoży się to na większą prędkość, ani żywotność baterii...jedynie jest satysfakcja ,że się ma wzmocniony i parę $ mniej w kieszeni... :)

nie wnikałem czym jest wzmocnienie, dawało mi to 10 lat gwarancji przy koszcie przeglądu co dwa lata za 60 zł

• 0

używałem osapiana, jednego niewzmocnionego i drugiego wzmocnionego, teraz mam trzeciego - Caymana T55. Pierwsze dwa bez żadnych problemów wytrzymywały u mnie po 3-4 lata i sprzedawałęm sprawje jako sprawne z gwarancją. Ten wzmocniony ma 10 lat gwarancji, Obecny T55 ma jedne mankament, tj rozłącza mi połączenie z pilotem co jakiś czas

Bluetooth się wyłącza oszczędzając baterię. Po naciśnięciu guzika parowania powinien wrócić do normy. Też tak miałem w dziobowym Haswinga..

Wzmocnienie przez MC polega na grubszych kablach i niczym więcej.

• 0

Nie wiem czy maxymizer od MC jest dokładnie tym, czym się go nam przedstawia, pomiary poboru prądu różnymi miernikami pokazują, że różnica między przelacznikowym a tuningowanym jest niezbyt duża, czyli oszczędność prądu niezbyt wielką.

Polecam każdemu poczytać firmowy opis i porównać ze wskazaniami miernika cechowego DC, lub innego miernika prądu. Nie wiem jak oni uzyskali takie niskie pobory, chyba że w beczce z wodą....

Mnie się nie udało.

Kable grubsze nie przekładają się moim zdaniem na wzrost mocy uciagowej, mało jest sytuacji, w których pływam w ekstremalnych obciążeniach prądowych.

Regulacja startuje od 2km/h, trudno więc nazwać ją płynną.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• 0

nie wnikałem czym jest wzmocnienie, dawało mi to 10 lat gwarancji przy koszcie przeglądu co dwa lata za 60 zł

zapomniales dodac kosztow przesylki w 2 strony , czyli przegladzik bedzie kosztowal z 120-150zl ... a jak znam zycie to jak cos zdechnie okaze sie ,ze gwarancja nie obejmuje

• 0

zapomniales dodac kosztow przesylki w 2 strony , czyli przegladzik bedzie kosztowal z 120-150zl ... a jak znam zycie to jak cos zdechnie okaze sie ,ze gwarancja nie obejmuje

Że o dodatkowej opłacie za nieoryginalny karton wspomnę.....

Jakby policzyć wszystko, pewnie jest to dobry interes, ale nie wiem czy dla użytkownika....

• 0

Że o dodatkowej opłacie za nieoryginalny karton wspomnę.....

Jakby policzyć wszystko, pewnie jest to dobry interes, ale nie wiem czy dla użytkownika....

No i jeszcze 5 gwiazdkowa obsługa serwisu MC :( Cieszę się, że już z nimi nie muszę nawet rozmawiać ...

• 0

Czołem.

Mam pytanie do posiadaczy echo Garmina z serii Striker Plus. Jakich silników elektrycznych pod 12v używacie, które nie powodują zakłóceń echosondy ?

Przyznam szczerze, że pływałem z silnikiem kolegi Neraus 40lb i echo pracowało prawidłowo. Zastanawiam się nad raczej budżetowymi silnikami tak do 1k. Pod uwagę biorę Haswing, Rhino, Haibo lecz nie chciałbym się wpakować na minę.

Pozdrawiam.

• 0

Ja mam Watersnake SXW 54 lb i po zakupie echosondy zamontowałem przetwornik GT52 na silniku. Wszystko było ok i żadnych zakłóceń. Co prawda szybko zmieniłem na sztycę, ale wyłącznie ze względu na płytkie i kamieniste jeziora w których łowię, z obawy o przetwornik, bo w moim silniku płetwa jest po stronie śruby i przetwornik nie był osłonięty. Mam też osobny akumulator do echosondy, ale prawdę powiedziawszy nie wiem, czy to ma znaczenie jeżeli chodzi o zakłócenia. 

Edytowane przez Fiskare
  • Like 1

• 0

Witam. Przeczytałem wątek jednak większość z Was pisze o co by nie mówić silnikach nienajtańszych. Na pewno są wśród Was jednak i tacy, którzy sięgnęli po budżetowy sprzęt? Poleci ktoś coś do 1 tysiaczka? Ewentualnie coś może ciut droższego ale sprawdzonego i niezawodnego? Pływam na niewielkich zbiornikach zaporowych i jeziorkach najczęściej zwykłą 2-osobową łodzią. Z góry dzięki.

• Like 1

• 0

Witam. Przeczytałem wątek jednak większość z Was pisze o co by nie mówić silnikach nienajtańszych. Na pewno są wśród Was jednak i tacy, którzy sięgnęli po budżetowy sprzęt? Poleci ktoś coś do 1 tysiaczka? Ewentualnie coś może ciut droższego ale sprawdzonego i niezawodnego? Pływam na niewielkich zbiornikach zaporowych i jeziorkach najczęściej zwykłą 2-osobową łodzią. Z góry dzięki.

Kupuj haswinga osapiana, tylko z maksymizerem, mam już 7 lat i sprzęt zajebisty. Wcześniej miałem Minnkote i nie żałuje, że się pozbyłem, płacisz dużo za marke.

• 0

Kupuj haswinga osapiana, tylko z maksymizerem, mam już 7 lat i sprzęt zajebisty. Wcześniej miałem Minnkote i nie żałuje, że się pozbyłem, płacisz dużo za marke.

Mam odwrotne wrażenie miałem haswinga a teraz mam Minnkote i ta zmiana zrobiła na mnie pozytywne wrażenie ,rozpatrując taki wybór pod kątem finansowym to z pewnością haswing wygrywa ,nie jest to zły silnik można go śmiało używać mimo kilku wad które nie mają wpływu na jego eksploatację ,ale jednak wolę Minnkote

• Like 2

• 0

Czy ktoś może polecić dobry serwis minn koty?

Pożyczyłem swój stara minn Kota 50lb made in usa sąsiadowi do żaglówki, tak na awaryjne manewrowanie. Okazuje sie, że niestety chyba przegrzał silnik i się on wyłączył na dobre. Po ostygnięciu już się nie włącza...

Co mógło zostać uszkodzone i czy warto bawic się w naprawę?

Jest to mój drugi, zapasowy silnik ale jestem do niego przywiązany i szkoda mi go wyrzucać.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

• 0

A czy dam radę to ogarnąć sam czy jednak trzeba wysłać na serwis?

Nie mam za dużych zdolności manualnych niestety...

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Konektory są na wcisk, więc nie będzie problemu z wymianą. Zasilanie jest z tego co pamiętam przykręcane śrubkami trzymającymi zaoczkowane przewody.

Dla pewności, zrób zdjęcie telefonem oryginalnego przełącznika, znaczy układu kabli. Jeżeli coś nie będzie pasować, wtedy trzeba kombinować z łączeniem przewodów, by były biegi w obu kierunkach i w pełnym zakresie regulacji.