Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

a jaka masz jednostke i co oczekujesz od tego silnika ?

Mam Sempera 440xt z silnikiem spalinowy 20 KM i jest extra. Bardzo często łowię w „strefie ciszy” (jest wzmożona kontrola - łącznie z dronami).  xi5 jako silnik uciągowy  przy większej fali nie daje rady. Potrzebuję silnika, który przez dwie godziny w miarę sprawnie będzie popychał łódkę 8-10 km/h, spalinę zostawiam w garażu. Protruar 5 to firma chińska i nie znalazłem żadnej opinii na temat tego silnika.

• 0

o 10kmh zapomnij... nie da rady ten silnik wyciagnac takiej predkosci. Max podejrzewam ze bedzie 8-8,5kmh. To sa woly uciagowe ,do ciezkich kryp. Jednak wiaze sie to z duzymi poborami 80-100A...10kmh i szybciej to: duzo pradu i pieniedzy mniej wiecej od 20k w gore... czy to bedzie haswing czy haibo osiagi beda miec zblizone, bardziej kierowal bym sie cena i serwisem.

• 0

Dwa dni pływałem po starorzeczach Haibo M250  waga łódki  z dwoma wędkarzami około 500 kg .

Nie wiem czy to wina ustawienia śruba ustawiona 4 cm poniżej dna ,czy samego silnika ale silnik na maksymalnych obrotach chlapał a łódka nie przyspieszała ,

jakby śruba była  za mała .

Na wstecznym też strasznie chlapał dodając obrotów .

Jak słyszę na filmach wyk silników i ich sterowników to Haibo jest super ciche .

Wadą jest blokada wychylenia kolumny  jak się trafi na podwodny kamień lub inną przeszkodę może dojść do uszkodzenia silnika ,

coś trzeba by było z tym zrobić . Myślę że następnym razem okleję  blokadę taśmą izolacyjna .

Przy prędkości spacerowej około 5 km/h silnik pracuje cicho i równo . 

• 0

Ale początek, koniec czy oś pozioma śruby była 4 cm pod dnem? Próbowałeś opuścić niżej? Skoro chlapie to logiczne, że trzeba zwiększyć zanurzenie. Blokadę wychylenia jeśli dobrze kojarzę ma większość silników.

Jeszcze odnośnie Haswing Protruar 5.0 vs Haibo M250: Protruar przy maksymalnych osiągach pobiera 90-100 A, Haibo 50-65 A. Protruar ma trochę większą moc i uciąg (przy Semperze 440XT różnica na korzyść Haswinga wyniesie ok 0,5 kmh - na YT jest test Kolegi @MarMilo), ale czy jest to warte dwukrotnie wyższej ceny i poboru to każdy musi sam ocenić.

Edytowane przez Maciek.

• 0

Silnika nie znam ale znam adapter do montażu dziobowca na rufie. http://fox-boats-shop.pl/pl/p/UCHWYT-ADAPTER-SILNIKA-DZIOBOWEGO-NA-PAWEZ/933

Dziekuje

A jaka jest różnica wagi takiego "dziobaka" z możliwie najkrótsza sztyca w porównaniu do pawezowca ?

O ile w spalinach podają wagi jednostek napędowych, to jakoś w elektro nie widzę ...

Edytowane przez Guzu

• 0

Maniek śruba jest 4 cm poniżej dna  . Przy 3/4 obrotach nie chlapie płynie gładko dopiero jak się  da na maxa chlapie .

Producent zaleca 2,5 cm śrubę poniżej dna łódki . 

W najbliższym czasie nagram film .

Edytowane przez Tabor

• 0

Dziekuje

A jaka jest różnica wagi takiego "dziobaka" z możliwie najkrótsza sztyca w porównaniu do pawezowca ?

O ile w spalinach podają wagi jednostek napędowych, to jakoś w elektro nie widzę ...

Dziobowe opuszczane manualnie ważą mniej więcej 13-15 kg. Pawężowe ok. 6-14 kg, zależnie od uciągu i napięcia (48-woltowe nawet i ponad 20 kg). Dzięki takiemu adapterowi jak podlinkował @Paweł J pewnie większość dziobowców da się zamontować na rufie. A co chcesz dokładnie osiągnąć?

Edytowane przez Maciek.

• 0

Dziobowe opuszczane manualnie ważą mniej więcej 13-15 kg. Pawężowe ok. 6-14 kg, zależnie od uciągu i napięcia (48-woltowe nawet i ponad 20 kg). Dzięki takiemu adapterowi jak podlinkował @Paweł J pewnie większość dziobowców da się zamontować na rufie. A co chcesz dokładnie osiągnąć?

Dziekuje za info o wadze

Myślę, na razie jako plany na przyszłość, nad silnikiem elektrycznym do platforemki...

https://youtu.be/7ACB1el8TrA

Edytowane przez Guzu

• 0

Dziekuje

Nigdy nie zwróciłem na to uwagi (masa) w internetach też ta informacja jakaś ukryta jest. Sprawdzę w instrukcji jak jest to napiszę.

No i instrukcja obsługi milczy a wg internetów masa oscyluje wokół 15 kg.

Edytowane przez Paweł J
  • Like 1

• 0

Witajcie, zastanawiam się nad zakupem silnika Haibo m150 do mojego Semperka 380W ,bądz coś podobnego Min.60LBS ,coś może nowego Ciekawego się pojawiło w granicach 60-80LBS? Może ktoś z Was ma Silnik Haibo 150 i pływa podobną łódką jak Semper 380 czyli jakieś 180-220kg z gratami+ 1 osoba.Czy uda się w przelocie popłynąć około 7-7,5 km/h ? 

• 0

Rozumiem doskonale, 0,5-1km/h to oczywiście nie problem, Max. prędkości na poziomie 6-7km/h w zupełności wystarczy a nie zamierzam inwestować niewiadomo jakich kwot w silnik elektryczny. Zastanawiałem się tylko czy M150 bedzie znacznie szybsze od Osapiana 55LBS bo on też jest na mojej liście ,a dodatkowym plusem jest że pływałem takim silnikiem na mojej łajbie.Haibo chyba jest jednak mniej znaną marką,posiada ten port USB co jest na + dla tego silnika.Czym jeszcze wyróżnia się na tle OSapiana 55lbs?

• 0

A czytałeś w ogóle ten wątek? Wyróżnia się wszystkim, bo to zupełnie inna konstrukcja (silnik bezszczotkowy z fabrycznym maximizerem).

Jeśli chodzi o mnie to czytałem wszytstkie posty od 2016r ,też wyczytałem o silniku bezszczotkowym w Haibo co jest na + dla tego modelu.Tak adam wiem że można kupić gniazda USB z innymi Gadzetami i zamontować,ale skoro było by już w silniku to spoko ,a jedno do telefonu ew. ładowania PowerBanku do kamerki mi wystarczy,zawsze moge rozdzielacz dokupić.

Jednak te same "jeden diabeł praktycznie. Różnią się kosmetyka" a jednak Różne :)  "Wyróżnia się wszystkim, bo to zupełnie inna konstrukcja (silnik bezszczotkowy z fabrycznym maximizerem" hmm weś tu polegaj na kolegach z forum ;P (żarcik) 

To może zapytam  inaczej, ktoś użytkuje Haibo 150 i napisze krótką opinie i nim? Osapiana trochę znam, wiem na co go stać.

• 0

Źle się wyraziłem pisząc jeden diabeł. Miałem na myśli to ,iz tj.jedna klasa silników. Ani to szybciej nie popłynie znacząco, ani drastycznie.mniej pradu nie zje... nie mialem haibo , haswingi tak. Moje podejście jest takie.a.nie inne ze względu na przerobienie już kilku silników. Grube kable , super maxymizery, prędkości świetlne itp. Cały ten marketing to jedno wielkie g. Trzeba racjonalnie ocenić. Prędkości te same, poboru zblizone. De facto liczy się cena i długość gwarancji.

• Like 3