Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie do wiary, ale Haibo ma swój wątek i tam jest sporo opinii: http://jerkbait.pl/topic/58589-silniki-haibo/page-12?hl=%2Bhaibo+%2Bm150#entry2284157

Dzięki Maciek ,gapa ze mnie albo wyszukiwarka "dup.." zabieram sie do lektóry  B) Luzik koledzy,czasami trzeba pomóc nieogarniętemu koledze  ;) Pozdor dla Was

• 0

Silnik mam elektryczny MK 55  , używany na urlopie , resztę stoi w kartonie ,  ale ostatnio cały rok przestał , brak urlopu kiepska lokalizacja . silnik mam od 2014  czy muszę zmieniać jakieś zimeringi  , ma ktoś taką wiedzę . na oko widać że jest ok , ale nie każdy tak samo widzi   ;)

• 0

Silnik mam elektryczny MK 55 , używany na urlopie , resztę stoi w kartonie , ale ostatnio cały rok przestał , brak urlopu kiepska lokalizacja . silnik mam od 2014 czy muszę zmieniać jakieś zimeringi , ma ktoś taką wiedzę . na oko widać że jest ok , ale nie każdy tak samo widzi ;)

Nie musisz. Po prostu pływaj!

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 0

Zwracam się z prośbą w następującej kwestii.

Czy w ogóle jest sens rozważać zakup silnika elektrycznego do pływania po rzece ?

Rzeka to Narew, okolice NDM. Łódka 420vm , 90 kg wagi. Ja wraz z osprzętem 100 kg.

Obecnie pływam na wiosłach.

• 0

Czy w ogóle jest sens rozważać zakup silnika elektrycznego do pływania po rzece ?

Rzeka to Narew, okolice NDM. Łódka 420vm , 90 kg wagi. Ja wraz z osprzętem 100 kg.

Nie ma sensu

• 0

Zmierz nurt rzeki o ile jest w miarę stały.

Ja na wys Szczecina pływam na elektryku rhino 70lbs 4 osoby, łódka 250kg ale tylko gdy pogoda sprzyja

• 0

Witam!

Na wstępie napiszę, że przeczytalem cały powyższy wątek. Jestem teraz bardziej skołowany niż przed czytaniem.

Proszę o poradę jaki silnik elektryczny 12V, jaki akumulator do tego mam kupić?

Będę pływał na jeziorach do 200 ha

Łódź 390x170 najczęściej 2 osoby (razem ok 300 kg)

Szukam takiego silnika którym na spokojnie poplywam trochę w trolingu i zmiana miejscowek. Nie będę się ścigał (wyjątek nadchodzaca burza)

Ma być to silnik cichy z dobrym serwisem.

Akumulator jaki duży i jaki najmniej ważący? Będę musiał codziennie wyjmować i nosić.

Do tej pory pływałem na wiosłach. Ale przy fali trzeba już trochę machać.

Proszę o pomoc i odpowiedź praktyków.

Edytowane przez TomekTomek11112

• 0

Na pewno silnik kup który wyposażony jest w elektroniczny maximizer który pozwala pływać dłużej , oszczędność baterii . I bardzo ważne jak koledzy wyżej napisali bateria jak największa  do Twoich możliwości dziwigania . Ale nie pływaj na ful ,  bo każdy akumulator zarżniesz , a mówię to z własnego doświadczenia . 

• 0

silnik jakis haibo czy tej klasy pewnie do 1500zl kupisz nowy, motorowka niebedzie ale poplywasz ~6kmh , akumulatory tradycyjne kwasowe 100ah to waga okolo 30kg kupisz nowe od 400zl i wyminana co 2 lata... lit 80-100ah wazy 10-12kg posluzy dluugo ale kosztuje od 1700zl w zwyz.

@pawlo29  to sie zgadza, zarznie kazdy KWASOWY aku, nie litowy. przy litowych predzej sie silnik rozkraczy :)

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

Siarg  mam  aku 120 ah roczny , jak padnie to się odezwę do Ciebie w sprawie aku litowego , nowego nie odstawię  ;)  . Na razie  będę śledził jak te aku spisują się w dalszej eksploatacji u kolegów jak by nie patrzeć to są nowości  :)

• 0

Jeśli budżet nie problem to kup dziobowy. Po pierwsze będziesz miał funkcje kotwicy, po drugie jak kupisz płytę montażową, to możesz go łatwo demontować, jedyne co to jak największy aku (np. 120Ah) bo jeśli to ma być napęd i kotwica to więcej zużyjesz prądu.120Ah w lifepo4 jakies 15kg wazy

Edytowane przez wuran