Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pływa naprawdę spoko, https://www.youtube.com/watch?v=My20vVVVqGA&t=340s ,zobacze te o ktorych napisales,dzieki.

https://www.mc-sklep.pl/silnik-elektryczny-do-lodzi-epropulsion-spirit-10-1000w-s-slim-z-akumulatorem-i-ladowarka-p-851.html

http://wodomania.pl/silnik-elektryczny-zaburtowy-haswing-ultima-30-nowosc-p-699.html

Porównaj czasy pracy przy poszczególnych prędkościach, bo to główna różnica. Jeśli głównie będziesz pływał na maksymalnych obrotach to Haswing może mieć za małą baterię. Sprawdź też, czy za różnicę można dokupić drugą baterię - to dałoby większy zasięg niż przy Spiricie.

• 0

Siarq dostępność w Europie będzie od maja tego roku, dojdzie kilka nowości, w tym nowe baterie E-serie które będzie można też podłączyć do Spirita Plusa. Ponadto będzie można podpiąć baterię Navy, gdyby ktoś potrzebował większy zapas prądu :) U mnie super sprawdził się składany panel solarny z ładowarką dedykowaną. We Włoszech 4 dni pływania i ani razu nie ładowałem z sieci.

• 0

Jeżeli tylko na przeloty do miejscówek- szkoda kasy na maxi, to  jest akurat tyle, co drugi aku i moim zdaniem popłyniesz dłużej na zestawie 1+2. 

Natomiast jeżeli używasz elektroniki wędkarskiej, dokładane maxymizery mogą siać i zakłócać obraz.Wszystko trzeba przemyśleć. Sam silnik nie jest filozofią w sensie technologicznym- czy Chiny czy Meksyk - pływają. Sypie się najczęściej elektronika w nich a przełącznik wymienić łatwo. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Adam, ja to wiem, przećwiczone- ale jeżeli ktoś trolluje,  to już maxi lepiej się nada, płynnie wyregulujesz jak trzeba speeda. Natomiast wtedy to już all'n- żadnych wynalazków, tylko oryginał maxi w minnkocie. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Też rozglądam się za nowym silnikiem.

Co sądzicie o silniku który jest dostępny w Decathlonie, chodzi o Kotę Classic 55lbs ? Czy jest warty uwagi ?

@mirkor

Uzytkuje pare lat minnkota classic 55lbs za 1199zl, dolozylem maximizer zewnetrzny ok 250zl (nie podalem tu marki I nie jestem przedstawicielem handlowym marki, I nie sprzedaje nic, np. lipo)

przy zastosowaniu dobrej klasy regulatorach Pwm, nic nie sieje na przetworniki echa,

Regulacja jest plynna, sadze ze lepsza niz w endura max.

I za mniejsza kase.

Sadze ze odpowiedzialem rzeczowo na twoje pytanie

Edytowane przez jkos

• 0

@jkos dla jasności sytuacji bo jakas alujze poczułem odnośnie "przedstawiciela marki"(To dowództwo jb nadaje) - to ja niehandluje sprzętem wedkarskim . Silnikami ,echosondami ,lipo? itp. Niemialem mk , za to miałem styczność z haswingami,neraus,haibo,epropulsion,torqeedo,mk . Moim zdaniem dokladnie zewnętrznych pwm to rzeźba . Jeśli ktoś lubi i zna się na tym to ok , jednak dla szeregowego wędkarza takie zabawy jak znam życie, ,zaraz się skończą brakiem szczelności, felernym egzempalrzem i wydaniem pieniędzy psu na bude ,bo szlag to trafi bądź będzie działać różnie. Maksymizery /pwm w chinczykach działaja różnie.. jedne lepiej drugie mniej...

Poza tym , sam osobiscie bym mk nie kupił że względu na cenę vs osiagi. Te same moce silników mają chińczyki w lepszych $... złota sruba kipawa, super tuning grubych kabli MC czy magiczny przycisk sport , tak naprawdę niewiele wnosi przy 12V

Edytowane przez siarq
  • Like 4