Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Temat fajny ale bardzo mało się porusza sprawy samych silników .

W tego typu rozważaniach powinno się  brać  pod uwagę silniki bezszczotkowe .np stosowane w Haibo .

Trwałość i bezawaryjność oszczędność energii która nas tak interesuje   jest bezdyskusyjna . 

W rozmowach z modelarzami  woda im nie powinna przeszkadzać przy napięciach 12 V

jakby doszło do zalania samego silnika . Jedynym problemem producentów są niskie obroty silników bezszczotkowych 

które trudno uzyskać bez przekładni a przekładnie to koszty produkcji . 

Do napędu mojej łódki zanętowej zastosowałem dwa silniki 12 V 350 W regulatory chłodzone wodą wielkości paczki zapałek 

prądy rzędu 30 A kosztują grosze . 

Wolałbym zastosować gorszy jakościowo bezszczękowiec a kasę zaoszczędzoną  wydać na dobry  akumulator .

• 0

Nie ma szans że na aku 100Ah z maxi da się przepłynąć więcej jak 2 x 100Ah bez a tyle wynosi różnica w cenie silnika z maxi że można tą drugą baterie dokupić. Max 10 razy do roku używam Haswinga Osapiana 45 z kwasem 100 Ah i nigdy prądu mi nie brakło ale pływam oszczędnie na 3 biegu bo nigdzie mi się nie śpieszy. Gdybym miał docelowo pływać na elektryku pierwsze co inwestował bym nie w maxi a lifepo4.

• Like 2

• 0

Nie ma szans że na aku 100Ah z maxi da się przepłynąć więcej jak 2 x 100Ah bez a tyle wynosi różnica w cenie silnika z maxi że można tą drugą baterie dokupić. Max 10 razy do roku używam Haswinga Osapiana 45 z kwasem 100 Ah i nigdy prądu mi nie brakło ale pływam oszczędnie na 3 biegu bo nigdzie mi się nie śpieszy. Gdybym miał docelowo pływać na elektryku pierwsze co inwestował bym nie w maxi a lifepo4.

Chłopie, widziałem wyniki"niezależnych testów" jednego z dealerów silników , wynikało z nich , że maxymizery to prawie prąd produkują....

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• Like 3

• 0

Koledzy, powtórzę moje pytanie  odnośnie Protruara 1.0 65 lbs, muszę podjąć decyzję i coś zamówić. Podobno ma oryginalny maxymizer (nie dokładany w serwisie jak osapian 55 bez znaczenia czy z tuningiem czy bez) i silnik bezszczotkowy. Prądu podobno bierze minimalnie mniej od osapiana 55 a "idzie" lepiej. Do minusów to że jest krótko na rynku (ok. 2 lata) i jeszcze nie wiadomo nic o trwałości/awaryjności. Jeżeli ktoś ma tego protruara to proszę o info jak się sprawuje. Minnkoty nie chcę, miałęm kilka, niedawno sprzedałem traxisa 55, wszystko z nimi ok. ale szału nie ma (a na przykład cena śruby na zapas do traxisa - szok, czy ewentualna awaria maximizera - nawet nie chcę myśleć). Kilku kolegów ma osapiany 55, pływałem na nich i nie widziałem specjalnej różnicy. Pływam głównie w trolingu 3-3,5 km/h, akumulatory zawsze 2 po 100Ah. Chciałem kupić tego osapiana 55 ale wszędzie mnie namawiają na protruara 1.0. Za 1500 mogę go mieć razem z zapasową śrubą, klinem i nakrętką. Jest jakaś sensowniejasz alternatywa? Prośba o info o tym protruarze

• 0

Koledzy, powtórzę moje pytanie odnośnie Protruara 1.0 65 lbs, muszę podjąć decyzję i coś zamówić. Podobno ma oryginalny maxymizer (nie dokładany w serwisie jak osapian 55 bez znaczenia czy z tuningiem czy bez) i silnik bezszczotkowy. Prądu podobno bierze minimalnie mniej od osapiana 55 a "idzie" lepiej. Do minusów to że jest krótko na rynku (ok. 2 lata) i jeszcze nie wiadomo nic o trwałości/awaryjności. Jeżeli ktoś ma tego protruara to proszę o info jak się sprawuje. Minnkoty nie chcę, miałęm kilka, niedawno sprzedałem traxisa 55, wszystko z nimi ok. ale szału nie ma (a na przykład cena śruby na zapas do traxisa - szok, czy ewentualna awaria maximizera - nawet nie chcę myśleć). Kilku kolegów ma osapiany 55, pływałem na nich i nie widziałem specjalnej różnicy. Pływam głównie w trolingu 3-3,5 km/h, akumulatory zawsze 2 po 100Ah. Chciałem kupić tego osapiana 55 ale wszędzie mnie namawiają na protruara 1.0. Za 1500 mogę go mieć razem z zapasową śrubą, klinem i nakrętką. Jest jakaś sensowniejasz alternatywa? Prośba o info o tym protruarze

Witam jestem też przed wyborem silnika i zastanawiam się nad:

Haibo m150 70lbs, ten akurat ma 5 lat gwarancji i to duży plus.

Protruar 1.0 ma 65lbs i 2 lata gwarancji.

I który tu wybrać ceny podobne.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Witam jestem też przed wyborem silnika i zastanawiam się nad:

Haibo m150 70lbs, ten akurat ma 5 lat gwarancji i to duży plus.

Protruar 1.0 ma 65lbs i 2 lata gwarancji.

I który tu wybrać ceny podobne.

Choć by z powodu gwatancjii brał bym tego co ma dłużej. Haibo naprawdę bezproblemowa obsługa w razie gwarancji 

• 0

W tokarexie bo jest importerem, i z tego co wyczytałem nikt nie miał problemów z serwisem.

Jest przed sezonem z tokarex idzie negocjować cenę ja zamiast dać za M200 1600zł dałem 1480zł z kurierem. Silnik miał wadliwy falownik wysłałem i bez zbędnych rozmów naprawili i po 5 dniach od wysyłki był znów u mnie . Miałem haswing 2hp i mimo, ze wysłałem na płatną naprawę to prawie miesiąc czekałem na silnik bo części nie mieli.

• Like 1

• 0

Właśnie wróciłem z pierwszego rejsu nowym silnikiem Haibo m200. Jednostka ponton info Media 320cm. Załoga: ja 100kg, starszy syn 80kg i młodszy syn 60 kg. 2 akumulatory żelowe po 25 kg każdy plus echosonda,kotwica i inne gadżety. Razem 400kg. Powiem tak... Silnik naprawdę daje radę. Płynąłem 1.5 km pod prąd do jeziora o pow. 500ha. Na jeziorze wiatr 18km/h i fale 0,5 m. Pod wiatr i fale z włączonym przyciskiem sport prędkość ponad 7,5 km/h. Roczne aku żelowe 80 ah wystarczyły na jakieś 15 km pływania że średnią prędkością 6 km/h.Za chwilę przyjdą do mnie ogniwka Lifepo4 więc na pewno prądu mi nie zabraknie.

• 0

Dobra rada dla kolegów, posiadaczy Haibo M200 itp

Zamówcie sobie tzw. łącze Andersona na aliexpress. Jest to nic innego jak szara wtyczka, która uwielbia się spalać przy minimalnym braku styku pinów. U nas koszt jednego kompletu to ok 60zł. Od majfrendów komplet za 15zł.

• 0

Dobra rada dla kolegów, posiadaczy Haibo M200 itp

Zamówcie sobie tzw. łącze Andersona na aliexpress. Jest to nic innego jak szara wtyczka, która uwielbia się spalać przy minimalnym braku styku pinów. U nas koszt jednego kompletu to ok 60zł. Od majfrendów komplet za 15zł.

Tylko.majfrendy na Ali sprzedaja produkty poddobne - nie oryginalne rema Anderson. A jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach. Zle wyprofilowane blaszki dociskowe moga zniweczyc misterny plan oszczednosci przy dużych pradach...warto wziąść rozmiar na wyrost niż na styk max pradu Edytowane przez siarq