Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ok proponuję zakończyć - przeprosiny przyjęte. 

Bardzo wskazane byłoby rzetelne, krótkie, konkretne dzielenie się wiedzą (wątek o silnikach elektrycznych) co i jak się sprawuje - wtedy można będzie sobie odpowiedzieć na zadane pytanie co opłaca się kupić. Bez czytania kilkudziesieciu stron forum... w tym temacie.

• 0

Dzieki Panowie, ale ta nakladka Minnkoty super. No niestety, krotka stopa silnika.....

Ok, decyzja chyba bedzie taka: na ten sezon Protruar 65lbs na rufe, do tego pociagne instalacje na 2 x kwasowki polaczone rownolegle (razem z rozruchem na spaline). Zrobie system ladowania na dwa aku jednoczesnie. Na przyszly sezon - poszukam dziobowego i wtedy sie zastanowie czy rufowy zostawiac czy nie. Moze opcja z 3 silnikami nie jest w sumie zla, jak tak teraz o tym mysle. 

Podziele sie wrazeniami po modyfikacji:

Zakupiony silnik - Haswing Protruar 65Lbs, rufowy.

Ogolnie ciezar Riverfox 420C z silnikiem 30KM, 2 x aku itd - duzy, dosc ciezki do skalkulowania.  Plywalem lacznie w dwie osoby, wiec do calej wagi +200 kg.

Wiatr - do 15km/h, bardzo lekka fala. Predkosc absolutnie maksymalna jaka udalo mi sie osiagnac to 5,7km/h, a przy plywaniu z manetka na 50% - to jest jakies 4km/h. 

Nie jest zle, chociaz juz wiem ze na przyszly sezon bedzie instalowany dziobowy.

Dzikei raz jeszcze wszystkim za rady no i polamania :)

• 0

Polecam moje testy M150 - http://jerkbait.pl/topic/109061-miernik-do-akumulatora/?p=2769185

na znanym portalu aukcyjnym :) jest za 1370 zł (ale tu waga jest znacznie większa niż z tego co na szybko sprawdziłem Protruar'a prawie 100% sic!), więc jeżeli waga to może warto iść w tego Haswinga, jeżeli max moc to Haibo M150 no i jest bardzo oszczędny nie wiem jak ten Haswing, chętnie wziąłbym go na warsztat jakby ktoś miał w okolicach Poznania.

• 0

https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/shakespeare-silniki-elektryczne-sigma/s/14149

Panowie czy oferta warta zastanowienia?

Czy te silniki są jeszcze produkowane czy to czyszczenie magazynów?...

Z tego co pamiętam to te silniki były też produkowane pod marką Sevylor SBM30 - są już wycofane z produkcji przynajmniej w Sevylorze.

• Like 1

• 0

55lbs jaxon vs osapian vs storm vs...

Silnik najlepiej 55lbs, wersja wystarczy biegowa który model i dlaczego polecacie? Silnik nie do długiego pływania, dlatego bez maxymizera, tylko do przestawiania łodzi na bliskich miejscówkach. Ocenę poproszę w zakresie jakość/cena.

• 0

Nie znam się na silnikach użytkuje haswinga od ponad 6 lat i jestem zadowolony ma wyplywane tysiące godzin w różnorakich warunkach ale jest to 55 z maxi ,jakość do ceny jak najbardziej na plus wiec może po prostu weź wersje bez maxi i tyle .

Oczywiście to moje skromne zdanie jako użytkownika .

Pozdrawiam

Edytowane przez Krzysiu

• 0

Masz prostownik/ładowarkę? To też jest nie mały koszt. Uwzględniasz to w tym zestawie?

Ja polecam Haswing Protruar 1.0 65lbs. Przy tańszym akumulatorze zmieścisz się w budżecie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

też polecam

Tu masz zestaw :

https://allegro.pl/oferta/silnik-haswing-65lbmax-akumulator-100ah-ladowarka-9510600955

Popływasz z 3 lata spokojnie a później pomyślisz nad nowym aku ;)

Edytowane przez sero1975
  • Like 1

• 0

Polecam szczerze mam od 2 miesiące Haswing Protuar  65lbs 12v popycha łódkę z manelami 500 kg .

Nie idz w kwasa Litowy 60 AH z ładowarką 1550 Protuar 1450 pln .dołożysz i nie będziesz żałował .

Edytowane przez Tabor
  • Like 1

• 0

Panowie, ja mam Osapiana Haswing 55 LBs luz kilka lat. W wersji podstawowej na przełącznikach. Wszystko z nim odpukać ok.

Tak sobie oglądam ten nowszy model protruar 65 Lbs i nurtuje mnie jedno pytanie

Czy ten nowy model jest jakiś sprawniejszy?

Tzn z czy z mniejszej mocy silnika są lepsze osiągi?

Na moim starym silniku z oznaczeniem 55lbs widnieje tabliczka z opisem: moc: 660W

A w tym nowym jest opis większy o 10lbs, a moc 10% mniejsza bo 600W.

O co tu chodzi?

• 0

Tak, wyglada, że nowy jest "sprawniejszy". Moc elektryczba to wolty x ampery. Twój obecny pracując na 12v pobiera 55A, a protuar na 12v pobiera zapewne 50A skoro opisali go na 600W. Zaś sprawność to zupełnie inna sprawa https://automatykab2b.pl/prezentacje/44176-sprawnosc-silnikow-elektrycznych-to-parametr-strategiczny

Edytowane przez wuran