Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Protruar 65 lbs na rynku jest już od 2-3 lat więc nowy nie jest. To inna konstrukcja niż Osapian 55 lbs, bo to silnik bezszczotkowy i ma wbudowany maximizer. W efekcie imho jest wydajniejszy i oszczędniejszy niż wskazywałaby na to niewielka różnica w uciągu między nim, a Osapianem. Tak samo jest np. z Haibo vst 54 i Haibo m150. Moim zdaniem warto dopłacić do mocniejszych.

• 0

@Hermano , to będą zmiany kosmetyczne... za wiele nie wniesie prócz wydania pieniędzy:)

Co prawda to prawda. Nie będę kombinował w takim razie. Jak stary umrze to wtedy coś kupię.

Dopiero teraz zauważyłem ze słownik poprawił mi słowo Haswing na Chaswing. Strasznie mnie to w oczy kole a już nie mogę zrobić edita.

• 0

Protruar 65 lbs na rynku jest już od 2-3 lat więc nowy nie jest. To inna konstrukcja niż Osapian 55 lbs, bo to silnik bezszczotkowy i ma wbudowany maximizer. W efekcie imho jest wydajniejszy i oszczędniejszy niż wskazywałaby na to niewielka różnica w uciągu między nim, a Osapianem. Tak samo jest np. z Haibo vst 54 i Haibo m150. Moim zdaniem warto dopłacić do mocniejszych.

Masz rację, tylko to sa wszytsko zmiany kosmetyczne, A nie jakieś "przelomowe". Zyskasz moze 5A i 0.5kmh . Tak samo te maksymizer działające roznie... miałem kilka różnych silników elektrycznych , tanich i drogich. Z perspektywy czasu , nie dal bym więcej za 12v niż 1400zl...no way. Pseudo wzmocnienia, grube kable itp. Wszystko to psu na bude. Oczywiście to tylko moje zdanie w tym temacie

• Like 2

• 0

Różnica między prędkością maksymalną Osapiana 55 a Protruara 65 lbs to ok 1 km/h, a jak ktoś pływa na elektryku to dla niego to sporo:) Jeśli ktoś dużo trolluje lub wolno pływa to dużo zyskuje też na zasięgu względem zwykłych elektryków. Poza tym ta konstrukcja bezszczotkowa + fabryczny maxi jest bardziej trwała. Wiadomo, że przełomu nie ma i żeby uzyskać większy przyrost prędkości trzeba się już szarpnąć grubiej np. na Spirita, ale ten Protruar czy Haibo m150 kosztują właśnie około 1400 zł i w takim budżecie to imho najlepsza opcja i dla 90 procent z nas pływających w strefach ciszy w zupełności wystarczająca.

• Like 2

• 0

Dobra cena na te silniki Craft& Dele ale gdzie szukać serwisu gwarancyjnego , części .

Mam Protruara 65 lbs 12 V jestem zadowolony .

Uciąg super , cicha praca , naprawdę bardzo oszczędny  Polecam .

Całe popołudnie cała rodzinka na starorzeczu rekreacja 45 Ah zeżarł .

Po gwarancji chcę ulepszyć  zamocowanie na całe metalowe i pomyśleć nad 

mocowaniem silnika żeby w momencie napotkania przeszkody podwodnej w czasie pływania , silnik odskoczył tak jak jest 

w moim Mercurym .

Co zauważyłem silnik odstawiony od pawęży z 15 cm znacznie lepiej pracuje i prędkość wzrasta nie dużo ale się to odczuwa .

U mnie ustawienie 2 cm śruby poniżej dna nie jest dobrym rozwiązaniem .

Podniosłem silnik tak aby śruba była 2 cm powyżej linii dna .

• 0

Nie tak dawno do sprzedaży trafiły silniki Jaxon XT65X  65lbs Max (te z łamanym rumplem 180st) Czy ktoś z kolegów już takowy ma i używa??? Pływałem na Jaxon 65Lbs ,starszy model bez łamanego rumpla i osiągi,zużycie prądu były spoko jednak brak łamanego rumpla czasami trochę przeszkadzał.Teraz wyszedł ten nowszy model który wygląda podobnie do Protruara 65 lbs.Jeśli dołożono tylko łamany rumpel a reszta jest jednakowa jak w starych Jaxonach 65lbs to fajna opcja za małą kasę.Jak to widzicie,może ktoś sie wypowie kto już użytkuje ten nowszy model Jaxona???

• 0

Witam mam pytanie do użytkowników silników jaxon 65lb i nowego z łamanym ruplem kupiłem ostatnio taki i po podłączeniu do aku na wyświetlaczu naladowania 100 procent ,50procent swieci się na niebiesko a 20 procent na czerwono czy tak powinno być?

• 0

Panowie szukam i szukam i niewiele moge znaleźć na temat silników elektrycznych Yamahy M-26. Moze źle szukam ale wyszukiwarka nie znajduje prawie nic a trochę już przekopałem. Czy warte sa zachodu, jak sie sprawują? Macie jakies dobre lub złe doświadczenia? Zastanawiałem sie nad jej zakupem. Nie bardzo jest tez cos napisane nt. maksymizera...

• 0

Do momentu kiedy nie kupiłem Protuara 12 V  65 lbs moim koniem był Haibo M 150 .

Pływam łódką  390 cm długości na 185 cm waga 450 kg po starorzeczu Bugu z spinningiem pół dnia max prądu co zużył  to 45 Ah  .

Łódka pływa max 5 km/h  ale to mi wystarczy .  Silnik bezszczotkowy z zabezpieczeniem pradowym jakby sie cos zaplątało 

w śrubę raz już stałem z plecionką owiniętą o śrubę na środku starorzecza .

Jest cichy maksymizer nie wyje jak u innych że pływać sie nie da .

Ma znajomy ten silnik do łódki z 500 kg pływaliśmy w trzech osobników  po Odrze dawał radę .

Minusem jest to że ma jak dla mnie za wysoko rumpel .

Po gwarancji utnę z 15 cm  i będzie dobrze . 

.Cena jaką  zapłaciłem to 1450 pln z przesyłką .

Szkoda tylko że nie kupiłem na Protuara na 24 V łatwiej o Chińskie akumulatory LIPo 4 

• 0

Wyczytales to na stronie mc sklep. Tylko o

Tam jest bubel pisarski , bo tyczy się to akumulatorow liion 4s - zbyt wysokie napiecie. Natomiast lifepo4 4s jest odpowiednikiem kwasa - 12.8v

Bo twoje aku dają za duże prądy i serwis miał pełne ręce roboty ;)