Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przez 10 minut Protuarem 65 lbs płynąłem  na ful kable były ciepłe silnik zimny .

Nawet przy pełnej mocy silnik elektryczny nie powinien się  uszkodzić .

Jeśli się  sfajczy to nie jest wina użytkownika , chyba że jest w instrukcji napisane praca 100 % mocy 20 minut lub coś podobnego .

To kryje sprzedawcę .

Jednym słowem trzeba dbać o silnik i akumulator  . 

Najgorsze jest to że dane techniczne silników sa tak opisane że z nich nic nie można sie dowiedzieć .

Bezszcotkowce nie maja jednego napięcia pracy mogą pracować np od 2s do 4s  tz 7,4 do 14,8 V to przykład .

Maksymizery to samo nie sa opisywane jak się  cos zesra trzeba iść do serwisu choć jak ktoś umie może wstawić nie gorsze i tanie maksymizery od modelarzy 

pracujące do 25 V i 120 czy 150 A .

• 0

Do momentu kiedy nie kupiłem Protuara 12 V  65 lbs moim koniem był Haibo M 150 .

Pływam łódką  390 cm długości na 185 cm waga 450 kg po starorzeczu Bugu z spinningiem pół dnia max prądu co zużył  to 45 Ah  .

Łódka pływa max 5 km/h  ale to mi wystarczy .  Silnik bezszczotkowy z zabezpieczeniem pradowym jakby sie cos zaplątało 

w śrubę raz już stałem z plecionką owiniętą o śrubę na środku starorzecza .

Jest cichy maksymizer nie wyje jak u innych że pływać sie nie da .

Ma znajomy ten silnik do łódki z 500 kg pływaliśmy w trzech osobników  po Odrze dawał radę .

Minusem jest to że ma jak dla mnie za wysoko rumpel .

Po gwarancji utnę z 15 cm  i będzie dobrze . 

.Cena jaką  zapłaciłem to 1450 pln z przesyłką .

Szkoda tylko że nie kupiłem na Protuara na 24 V łatwiej o Chińskie akumulatory LIPo 4 

Powiedz proszę, czy różnice pomiędzy tymi silnikami - jeśli są, tą na korzyść Protuara? Zamierzałem kupić Haibo, ale teraz do końca nie jestem zdecydowany.

• 0

Pływałem na Haibo M 250 24 V   do 75 % mocy było wszystko dobrze a reszta mocy silnika to chlapanie łódka nie przyspieszała 

W porównaniu do Protuara  65 lbs   Haibo jest głośniejsze  i trzeba  mieć dwa akumulatory .

Protuar jest jakby ciaśniejszy nie trzęsie  nim tak jak Haibo ale to może być złudne odczucie .

Według mnie za Protuarem przemówiło to że jest cichy bardzo mało pobiera prądu no i cena .

Posiada dobre zabezpieczenie silnika  jak cos przytrzyma prace śruby rośliny czy plecionka .

Druga sprawa to opinia znajomego który go używał na Odrze   przy dość sporej łajbie .

Szkoda że wcześniej nie miałem ładowarki z pomiarem energii włożonej w akumulator .

Mógłbym teraz dokładnie ocenić pobory prądu obu silników choć  Haibo M 250 to dużo większy silnik około 1500 W a mój Protuar 600 W 

tej różnicy w pływaniu nie zauważyłem może troche bez rewelacji .

Dopisze jeszcze jedna wade elektryków Haibo czy Protuar jak przypieprzy w przeszkodę podwodną 

to  może się  źle skończyć dla silnika . Ja płynąc do przodu zakładam opaskę z rzepem lub gumkę  na zabezpieczenie silnika  .

Po uderzeniu w podwodną przeszkodę  silnik odskakuje jak w moim Mercurym .

• 0

Z tą cichością Protuara  65 lbs to bym nie przesadzał. Wcale nie jest cichy.

To prawda, pobiera mało prądu bo swoją maksymalną prędkość osiąga mniej więcej w połowie podziałki na manetce, powyżej to w zasadzie mielenie wody.

Przy prędkości łódki ok. 5 km/h. pobiera do 15A.

• 0

No właśnie z tym mieleniem wody przez elektryki to coś  nie tak .

Jak ustawiłem silnik jak każe instrukcja mielił .

Podniosłem silnik o 5 cm  , może więcej chlapie i rozpędzą się  wolniej ale płynie szybciej .

Jutro mam ustawkę  na starorzeczu z Gżybkiem  pomierzę prędkości .

Mam czym bo na komórce mam fajną  aplikacje Germiny .

Czy jest możliwe w np Protuaże 12 V zmienić maximizer .

Dlaczego pytam bo na 100 % silnik wytrzyma podwyższone napięcie a maksymizer nie koniecznie .

No i chce pokombinować z wielkością śruby np założyć od Protuara 3 ale sa bardzo drogie .

• 0

No właśnie z tym mieleniem wody przez elektryki to coś  nie tak .

Jak ustawiłem silnik jak każe instrukcja mielił .

Podniosłem silnik o 5 cm  , może więcej chlapie i rozpędzą się  wolniej ale płynie szybciej .

Jutro mam ustawkę  na starorzeczu z Gżybkiem  pomierzę prędkości .

Mam czym bo na komórce mam fajną  aplikacje Germiny .

Czy jest możliwe w np Protuaże 12 V zmienić maximizer .

Dlaczego pytam bo na 100 % silnik wytrzyma podwyższone napięcie a maksymizer nie koniecznie .

No i chce pokombinować z wielkością śruby np założyć od Protuara 3 ale sa bardzo drogie .

Przy zmianie śruby podłącz amperomierz. Będziesz wiedział czy np. szybciej płynąc powiedzmy 1km/h ile więcej  zużywasz amperów ,czy skórka warta wyprawki :)        

• 0

Popływaliśmy dziś  po Wywłoce . Łódka z silnikiem i akumulatorem 300 kg i nas trzech muszkieterów z 250 kg silnik

Protuar 12 V 600W  65 lb .

Woda stojąca bezwietrznie . Największa prędkość od 5,8 do 6,2 km/h gdy silnik uwiesiłem na maxa do dołu tz z 5 c,m poniżej dna . 

Niżej nie dało rady ,  mam pawęż pod silnik 22,5 cala 

Sprawdzone dwa razy . Aplikacja w telefonie ActiveCaptajl. Garmin .

Na silniku Haibo 12 V 65 lb z biegami zwykły szczotkowy w czasie pierwszego wodowania 4,5 km/h .

Jak naładuje akumulator napiszę ile pobrał Ah .Pływaliśmy z 5 godziny oczywiście z przerwami . 

Silnik na ful troche trzeszczał co przy pływaniu do tyłu  nie zauważyłem coś  jest nie tak z zamocowaniem .

Przewody i silnik zimne dostał na maxa z 500 m .

Nie mam miernika cegowego żeby mierzyć takie prądy .

Jak na razie trzeba jak najwięcej pływać i cieszyć się z tego co się ma .

Jeśli wszystko wypali na wiosnę zmontuje swój silnik elektryczny 3000 W .

• 0

No bo torqqedo ma 1kw i wiecej to może by wykręcił na kanu...elektryki nie są dla predkosci, tam duze predkosci kosztuje duuuzo $

Miałem okazję się przepłynąć 6m ribem z torqeedo deep blue 80kw, cudowny sprzęt...

Niestety cena zabija nawet za uzywki a nie mówiąc już o kosztach zestawu baterii.

Jakiś czas temu był używany zestaw torqeedo deep blue 80kw + bateria z bmw i3 z całym osprzętem do kupienia za 18.000£ w uk

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

• 0

10kw torqeedo kosztuje katalogowo bodajze 45k pln, bateria 5kw kosztuje chyba 28k pln, to są zabawki dla bogatych ludzi...80kw tj... startrek :) trzeba by zarabiać nie mniej niż prezes NBP miesięcznie. Nie mniej jednak kazdy towar znajdzie kupca. Jakie to miało osiągi na tym.ribie ?

• 0

Nie pamiętam prędkości bo siedziałem przypięty w fotelu pasami. Ścigaliśmy się z promem catamaranowym z Doover do Boolgne, no cóż piękny sprzęt. Nie mogę teraz znaleźć konkretnie zdjęć, ale rib był trochę mniejszy od tego z zdjęcia. Na pokładzie był sternik i 5 pasażerów.

Trzeba mieć marzenia, bo trzeba do czegoś dążyć.03eeb044676187000ee269d6fb4f58a9.jpg

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

Edytowane przez mathew.stepnicki
  • Like 1

• 0

Panowie czy elektryk 110lbs da radę uciagnąć ponton 330 z kilem na Narwii, Bugu czy Wiśle (1, max 2 osoby) na niewielkich dystansach powiedzmy 1-2km pod prąd?

Zastanawiam się czy to nie byłaby alternatywa dla spaliny jeżeli nie muszę płynąć zbyt daleko w górę rzeki.

Z góry dzięki za pomoc.

• 0

Radę da, ale to raczej bez sensu. Już na spalinie 3,5 KM popłyniesz szybciej. Zależnie od marki może wyjść nawet taniej niż elektryk 24v + dwa akumulatory. Wagowo też będzie lżej ze spaliną jak pisze siarq. To są sensowne rozwiązania na większe jeziora ze strefą ciszy, nie na rzeki.

Edytowane przez Maciek.

• 0

notebooker zapomnij o pływaniu po Bugu pod prąd na elektryku tym bardziej 1200 W  .

Na spokojnej wodzie może tak ale jak będziesz musiał ominąć łache lub  np  karpę drzewa  i wpadniesz w nurt 

chyba 1200 W nie da rady .

Ale spróbuj może będzie Pan zadowolony .

• Like 1