Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chyba dziobowy można na rufie przyczepić . :D

Co do zastosowania dwóch silników elektrycznych na pawęży .

Przerabiałem to szkoda kasy lepiej jeden mocny niż  dwa małe .

Montaż dwóch silników jeden na dziobie drugi na pawęży to chory pomysł według mnie .

Jak ustabilizować łódkę  na wodzie można porównać z jazdą  rowerem 

po piasku pustyni .

Trzeba popatrzeć na zawody motorowodne .

Edytowane przez Tabor

• 0

Jak ja żałuje ze sprzedałem MK Traxxis 55 ....... 5 lat bezawaryjnego użytkowania, zaczął robic zakłócenia na echo bo miał dolożony jakis gowniany Maxymizer w MC niby sprawdzili zrobili cos ale tak na prawdę skasowali kasę i dalej było to samo, niechcący wysłałem do serwisu fabrycznego MK chłop rozkręcił zobaczył ze w środku szajs włożono i oddał bez dotykania, wkurzyłem sie i sprzedałem za cos 1200-1300 zł w stanie jak nowym, kupiłem MG R3 55lbs - a na moje to 36/40lbs taki słaby był ten silnik, bez maxi równa praca,zero zakłóceń, no ale moc tragedia/ sprzedałem

Czytam ten i inne wątki o silnikach i cieżko cos porządnego wybrać, myślałem ze przez te pare lat rynek sie ustabilizował i mankamenty w silnikach wyeliminowano, ale jednak nie ani Haibo ani Rinho ani Protuar nie sa idealne a na dziobowca mnie niestety nie stać - choć tam tez sa problemy z ix3 /ix5

Zdecyduje sie chyba na Protuara z uwagi na fabryczny Maxymizer mimo ze gwarancja na mniej lat i łamany rumpel, jakoś te delikatne malutkie Rinho i Haibo nie przemawiają za mną i ich problemy.

Jak nie będę zadowolony to znowu sprzedam po sezonie i kupie cos innego.

• 0

PiernikTorunski co masz na myśli pisząc "delikatny i malutki" w stosunku do Haibo?

Użytkuję 4 sezon swojego m150 i nie mogę potwierdzić, ani że jest delikatny, ani też malutki. Wszystko śmiga, maksi działa. Kilka razy wleciałem na betonowe płyty, wiele razy przeleciał po piachu przy spływaniu. Żaden z elementów mocujących również przez ten okres nie został uszkodzony. Teraz będzie 5 sezon i jestem w pełni zadowolony.

Jak dobrze pamiętam to w przypadku Garmina bardzo delikatnie siało na ekranie, ale tylko przy bardzo blisko umiejscowionym przetworniku. Wystarczyło wówczas jego odsunięcie w kierunku dziobu.

Aktualnie przy echo od L, nic nie sieje.

• 0

Nic specjalnego, po prostu mniejsze główki silnika, wykonanie samo główki, sztyca silnika czy jak to nazwać, w porównaniu do MK czy Protuara wyglada na delikatniejsze, byc moze sa wytrzymałe i byc moze trafiłeś akurat w pierwsza druga czy trzecia partie dobrych silnikow z którymi nic sie nie dzieje, ale to sa moje odczucia z którymi nie musisz sie zgadzać a ja tak to widzę.

Bardziej martwi mnie ze każdy z silnikow cos ma jakieś przypadłości ktore przez tych pare lat mozna było wyeliminować

Zreszta jesli w płaciłem w 2013 r za Traxxisa 2.540 zł to chyba sam rozumiesz ze roznica w cenie wynika rownież z jakości wykonania vs hinskie / stwierdzam fakt ale mimo wszystko nie neguje innych wyrobów i sam chce kupic Protuara by nie wydawać znowu tyle kasy na MK

Edytowane przez PiernikTorunski

• 0

Dobra Pany

Szybkie pytanie

Łódka RF 405 wiadomo płaskodenna

Troling tylko płynąc z miejsca na miejsce

Chodzi o moc,predkosc,bezawaryjność,pobór prądu pomijam

Co byście wybrali :

: Protuar 1.0 65 lbs

Haibo M150

Ringo BLX 70lbs

Ktory ?????

• 0

Dobra Pany

Szybkie pytanie

Łódka RF 405 wiadomo płaskodenna

Troling tylko płynąc z miejsca na miejsce

Chodzi o moc,predkosc,bezawaryjność,pobór prądu pomijam

Co byście wybrali :

: Protuar 1.0 65 lbs

Haibo M150

Ringo BLX 70lbs

Ktory ?????

Od 2 sezonów używam tego rhino na łódce ok 4,5m i daje radę jak na elektryk.

https://youtu.be/KDrrWiv3FyU

• Like 1

• 0

Sprzedałeś MK bo za słaby silnik  , pytam bo mam MK 55 MAX i za miesiąc właśnie odbieram  RF 405  i teraz nie wiem czy  dodatkowo wiosłami nie będę machał  żeby jakoś płynąc  :)

Piszesz o MK że słaby tyle że trzeba pamiętać że robią też mocniejsze silniki.

• 0

Jak miałem łódkę 250 cm to nie zile się pływało , potem kupiłem 320 cm i tu mój błąd że nie sprawdziłem jak z tym silnikiem podobna łódka  pływa . Kupiłem spalinę  i tak się najarałem że elektryka wogule nie wyjołem  , a teraz kupuję 405 cm i to jest już duży przeskok co do wielkości łódek .  Tak  Są większe silniki  , ale ostatnio poszalałem ze sprzętem i teraz  trzeba zł nazbierać  ;)  , może ktoś pływa z RF  405  na MK 55 ile to popłynie  . Mocny silnik fajna rzecz  ,  ale żeby pozwolili  agregat  na łódce od polać   taki  cichy    :D  .

• 0

Który pawężowy model dostępny w PL jest mocniejszy? Za granicą widzę Vantage, ale i tak się nie kalkuluje, bo sprawdzony E-Propulsion Spirit jest w podobnej cenie z baterią w zestawie.

Proszę bardzo:

https://www.raven-fishing.pl/minn-kota-silnik-traxxis-80lb-42inch-24v/pl/product/47368/?gclid=CjwKCAjw9MuCBhBUEiwAbDZ-7m1Bb6r6QcUQw3QTn1Y8KbFYpDqTITk1fWtQ5FWKA1tD2O3w5Unx2RoCcB8QAvD_BwE

• 0

Ale to już 24V a ja pływając na elektryku nie bardzo chce ciągać 2 aku

Przy tej cenie kupiłbym dziobowke i to jest najsensowniejsza wyjście bo większość moich kolegów pływa już od dłuższego czasu na dziobowkach i dają radę i na jeziorze i na rzece, mnie jeszcze nie stać mam inne ważniejsze wydatki i dla tego zostaje przy 12 V.

Jest jeszcze to ale cena tez już inna :

https://wodomania.pl/silnik-elektryczny-zaburtowy-haswing-protruar-s-30-110lbs-12v-nowosc-p-870.html

• Like 1

• 0
A to już bez sensu ładować tyle kasy w zwykłego chińczyka. W tej cenie masz Spirita 1.0, oczywiście za aku zapłacisz drugie tyle ale masz super silnik i mega komfort.
  • Like 1

• 0

Ale to już 24V a ja pływając na elektryku nie bardzo chce ciągać 2 aku

Przy tej cenie kupiłbym dziobowke i to jest najsensowniejsza wyjście bo większość moich kolegów pływa już od dłuższego czasu na dziobowkach i dają radę i na jeziorze i na rzece, mnie jeszcze nie stać mam inne ważniejsze wydatki i dla tego zostaje przy 12 V.

Jest jeszcze to ale cena tez już inna :

https://wodomania.pl/silnik-elektryczny-zaburtowy-haswing-protruar-s-30-110lbs-12v-nowosc-p-870.html

110 LBS przy 12 Voltach. Ciekawe jaki faktycznie ma uciąg i jaki musi być max. prąd. Siarq, do tablicy proszę  :)

• 0

np. Haibo m250 przy 120lbs ma 65A, wg mnie można patrzeć na moc w W czyli pomnożyć A przez V,

dla porównania:

Haibo M150 70lbs 65A 12V czyli 780W

Haibo M250 120lbs 65A 24V czyli 1560 W

MK Ulterra 80lb 52A 24V czyli 1248W

Haswing Protuar 3.0 110lb 50A 24 V czyli 1200 W

Haswing Protuar 1.0 65lbs 50A 12 V czyli 600 W

Spiryt 1.0 71lbs/66lbs 48V/40V co daje pobór do 20A skoro bateria 1000W starcza na 75 minut przy maksymalnym ciągu, czyli moc silnika to 800W (o ile gdzieś w wyliczeniach się nie pomyliłem)

Edytowane przez wuran