Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie Koledzy 

Ponieważ gadają po kątach o podwyżce silników elektrycznych ( brak dostepnosci w sklepach na miejscu) podobno ale kto ich tam wie 

I jestem w gorącej wodzie kąpany 

Kupiłem dziś Rinho BLX 70 

Od kolegi własciciela sklepu dowiedziałem się że od momentu ich sprzedaży nie mieli zwrotów i reklamacji ? Czy to prawda ? czy faktycznie tak będzie ? 

Poinformuje was w maju po testach i pływaniu 

Dziękuję za pomoc i  wasze uwagi 

Wybrałem ten model tylko i wyłącznie z uwagi na to że był na miejscu i dostałem super cenę 

Pzdr.

• Like 2

• 0

Rhino 70 blx miałem kupiłem w 2018 roku bodajże. Po dwóch miesiącach użytkowania lubiał się wyłączać pod koniec owego sezonu użytkowanie było już uciążliwe oddałem na gwarancję po trzech miesiącach dostałem nowy silnik bo części nie były dostępne w serwisie . po dwóch miesiącach użytkowania powtórka silik się wyłączał itp gwarancja się skończyła i naprawa w serwisie kosztowała by mnie 900 zł więc podziękuje silnikowi rhino za dwa pełne wrażeń sezony.

• 0

110 LBS przy 12 Voltach. Ciekawe jaki faktycznie ma uciąg i jaki musi być max. prąd. Siarq, do tablicy proszę :)

Moja Terrova 80 pobiera 56A przy 24v, czyli 1340W. Ten Protuar pobiera 900W. Więcej już chyba nie ma co pisać.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Dajemy się nabierać na napisy z czapy. Mam Traxxisa 80/24V. Kilka lat temu uszkodzeniu uległ maximizer. Kupiłem awaryjnie Mikado 86/24V. Tragedia. Mocowanie, przełącznik biegów już podczas pierwszego pływania szwankował, potrafił włączyć się sam, uciąg 86lbs to kpina na resorach. Moja poprzednia MK 36lbs miała chyba więcej pary.

• 0

Ostatni rok pływałem co dwa tygodnie na Protruarze 12 V 65 LBs  i mnie nie zawiódł .

Obok mnie wędkarz  z drugim pływał na zwykłej starej MK zazdrościłem mu ciszy i pracy silnika .

Pływał tyle samo co ja a akumulator miał 100 Ah 12 V mój żel 120 Ah  12 V , mój bezszczotkowy silnik jego bez maximizera z szczotkami .

Komu tu wierzyć sam nie wiem . 

Teraz bym kupił silnik na jak najwyższe napięcie pracy , ma mniejszy prąd pracy a nie zawsze potrzeba jest pływać na maxa .

U mnie przy pracy na maxa kabelki robiły się  ciepłe po 15 minutach nic nie przerabiałem podobno kabelki 6 mm2 .

Mam pytanie czy ktoś zasilał silniki bezszcotkowe z maximizerem  akumulatorem zamiast 12 V to 16,8 V tz 4S 20P

Edytowane przez Tabor

• 0

Napisz coś więcej o Traxxis 80/24v sam przymierzam się do kupna kolejnego silnika 24v. Obecnie pływam na haswing 2hp ale pisk z tego silnika jest nie do zniesienia. Maximizer wymieniłeś na nowy?

Maximizer siadł mi po tym jak przeżyłem niesamowitą jonizację powietrza przed burzą, która nawiasem mówiąc mnie ominęła. Niesamowite przeżycie miałem na środku jeziora. Siadło mi zasilanie do przodu. Dopłynąłem do kotwicowiska na wstecznym-kilka kilometrów.

Jest to silnik szczotkowy. Szczotki są wielkości szczotek od spawarki wirowej. Nie do zdarcia. Minusem jest czarny kolor czapki. Maximizer podczas pracy grzeje się, a jak dojdzie do tego ostre słońce to może ulec uszkodzeniu przy długim pływaniu. Może przerywać pracę silnika. Znalazłem na to sposób. Jak jest tzw. pełna lampa, to kładę na czapę jasną szmatkę i od czasu do czasu polewam wodą. Ciepło parowania zbiera temperaturę z czapy i zarazem maximizera. Od czasu stosowania tego wynalazku (parę już lat) z maximizerem nic złego nie dzieje się.

• 0

Haswing 2 HP, szczególnie ten z pierwszej serii był strasznie głośny. W zasadzie wszystkie inne modele obecnie u nas dostępne są znacznie cichsze, tj. Haibo M200 i M250, Haswingi Protruary etc. Przy większych prędkościach słychać w zasadzie wyłącznie kilwater.

Edytowane przez Maciek.

• 0

Faktycznie mam silnik z pierwszych serii, o ile głośność podczas większych prędkości jest zrozumiała i akceptowalna to pisk przy "prędkościach trollingowych" jest nie do zniesienia. Od czasu do czasu pływam na 10 letnim MK traxxis 55lb 12v tutaj praca jest wzorcowa tylko czasami potrzeba trochę szybciej popłynąć...

• 0

Tu jest krótki filmik z użytkowania Haibo M200 (24V) http://jerkbait.pl/topic/24546-jaki-silnik-elektryczny-kupi%C4%87/page-106#entry2861607

Temperatura podczas nagrywania filmiku w okolicach 0. Wada: na razie zakłóca mojego strikera, będę eksperymentował z uziemieniem echo i kondensatorem dużej pojemności podłączonym bezpośrednio pod silnik. Zaskoczenie na +: minimalna prędkość jest rzeczywiście minimalna, obawiałem się tego przy 24V. Po teście bojowym pozytywne zaskoczenie. Wolniej na pewno nie będę miał potrzeby pływać. Pobór prądu z LiFePo4 zgodnie z deklaracją producenta. Co do trwałości nie mam pojęcia, czas pokaże. Na początek jestem bardzo zadowolony.

Hałasu niezależnie od prędkości nie odnotowano. Osiągi zadowalające.

Edytowane przez radeqs
  • Like 1

• 0

Stawiam, że byś go nie kupił, bo na 24V w tej i znaczne niższej cenie są mocniejsze silniki.

Cena to jedno a jakość druga sprawa..., każdy kupuję pod siebie co mu się podoba, i na co go stac. Trochę różnej maści silnikow miałem i w cudowne opisy marketingowe niewierze.

• Like 1

• 0

Witam,

Czy ktoś miał może do czynienia z tym silnikiem?

Silnik Haswing Protruar 5.0 160lbs 24V

Zastanawiam się nad kupnem mocnego elektryka i tak rzucił się w oczy ten. Jakieś opinie, sugestie, może coś innego lepszego o podobnych parametrach?

• 0

Witam,

Po sezonie używania protuara 5.0 mogę powiedzieć, że silnik sprawuje się rewelacyjnie:).Do jego minusów można zaliczyć krótki skok manetki co stanowi utrudnienie podczas trolingu.

Silnikiem nie trzęsie zrywka nie wyskakuje jest w miarę cichy.