Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

kupiłem i szukam - silnik nowy - zawsze można oddać czy zamienić - gdybym zbyt długo się zastanawiał mogłoby okazać się że po rozpoczęciu sezonu zabrakłoby go w obecnej cenie. Mój Jaxon Silnik Turbo Max XT65X 65LB jest inny niż ten z filmiku - podobny do hastwiga protruara

• 0

Mam ten silnik jaxona by haswing z łamanym rumplem od jesieni zeszłego roku moim zdanien to to samo co protuar tylko opakowanie inne najważniejsze rzeczy które zauwazylem  jest bardzo oszczędny mam łajbe prawie 4m.  czuć tą moc jeżeli chodzi o jakość wykonania jest ok. z tego co wiem poprzedni model był mało awaryjny w tej cenie nie ma teraz konkurencji. 

• Like 1

• 0

Mam pytanie do użutkowników Haswinga Protruara 1.0.

Zakupiłem ten silnik i mam z nim pewien problem. Sprawdzając go na sucho odkryłem, że prędkość obrotowa śruby wzrasta jedynie do około 75% odkręcenia manetki. W pozostałych 25% już nic się nie dzieje. Czy w Waszych Haswingach też tak jest?

Wysłane z mojego LM-Q850 przy użyciu Tapatalka

• 0

Mam pytanie do użutkowników Haswinga Protruara 1.0.

Zakupiłem ten silnik i mam z nim pewien problem. Sprawdzając go na sucho odkryłem, że prędkość obrotowa śruby wzrasta jedynie do około 75% odkręcenia manetki. W pozostałych 25% już nic się nie dzieje. Czy w Waszych Haswingach też tak jest?

Wysłane z mojego LM-Q850 przy użyciu Tapatalka

Mam tak samo ale nie robiłbym z tego powodu jakiegoś dramatu . Chyba ten model po prostu tak ma . We wcześniejszym haswingu 45 lbs szczotkowym też tak miałem . Natomiast prędkości uzyskiwane są jak dla mnie jak najbardziej prawidłowe .

• 0

immortal mam  Protruara 1.0  65 lbs 12 V  u mnie obroty kończą się  na około 75 % tak jak u Ciebie .

Dodatkowo dziś zaczęła świecić się  czerwona lampka naładowania akumulatora 20 %  natomiast 50 % i 100% świeci na niebiesko .

Silnik pracuje normalnie dziś popływałem z 4 h z spinningiem na starorzeczu zużycie energii znikome  .

Latem chce wyeliminować luzy i drgania kolumny . Plastikowe zamocowanie chcę zmienić  na nierdzewne 

i dorobić zapadkę żeby w razie uderzenia w podwodną przeszkodę silnik odskakiwał do tyłu jak w moim Mercurym .

Nie narzekam na niego w przyszłości będę celował w silnik od 3 do 5 kW bo taki potrzebny mi jest żeby przepłynąć po Bugu z 

jednego starorzecza na drugie bez spaliny oczywiście z nurtem .

• 0

Właśnie odłączyłem ładowarkę BluBox od akumulatora .

Wczoraj zużyłem dokładnie  18,9 Ah  a akumulator mam 120 Ah .

Z moich wyliczeń wynika że mogę na tym akumulatorze pływać spokojnie 5 dni 

tz  około 15 km . 

Dużo czy mało nie wiem mam fotowoltaikę to pływam za darmo . ;)

Edytowane przez Tabor

• 0

Właśnie odłączyłem ładowarkę BluBox od akumulatora .

Wczoraj zużyłem dokładnie  18,9 Ah  a akumulator mam 120 Ah .

Z moich wyliczeń wynika że mogę na tym akumulatorze pływać spokojnie 5 dni 

tz  około 15 km . 

Dużo czy mało nie wiem mam fotowoltaikę to pływam za darmo . ;)

Możesz wstawić zdjęcie tej fotowoltaiki ?