Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dodatkowo dziś zaczęła świecić się czerwona lampka naładowania akumulatora 20 % natomiast 50 % i 100% świeci na niebiesko .

Silnik pracuje normalnie dziś popływałem z 4 h z spinningiem na starorzeczu zużycie energii znikome .

Latem chce wyeliminować luzy i drgania kolumny . Plastikowe zamocowanie chcę zmienić na nierdzewne

W moim te lampki świecą się stale od momentu włączenia silnika.

Mój silnik ma trochę inny problem z hałasowaniem. Początkowo myślałem, że to uszkodzone ułożyskowanie wału ale po dokładnym sprawdzwniu okazało się że to jakiś rezonans, który jest wzmacniany niewyważeniem śruby.

W zakresie całej manetki, są 2 miejscach w których silnik zaczyna "wyć". Bez śruby dźwięk jest znośny natomiast po jej założeniu jest masakra. Na razie próbowałem obracać śrubę na wale i udało mi się znaleść takie jej położenie w którym hałas jest najmniejszy.

Docelowym rozwiązaniem powinno być wyważenie śruby. Pamiętam, że pare lat temu była firma oferująca takie usługi. Sprzedawali też specjalnie przygotowane śruby do Minn Kota. Może ktoś ma namiar?

Wysłane z mojego LM-Q850 przy użyciu Tapatalka

• 0

Sławomir mam fotowoltaike na dachu 4 kW z inwerterem Zewersolar nie wlezę na dach pada .

Była z dotacją , gmina załatwiała to założyłem.

immortal może masz padnięte łożyska lub coś  nie tak z przekładnią planetarną .

Przy tak małych obrotach śruby tylko możesz mieć wzrost wibracji nic więcej .

Po prostu zamocowanie silnika według mnie jest niespasowane .

Czy próbowałeś pod zamocowanie na pawęży dać twardą gumę .

Teraz jestem na etapie montowania dodatkowego zamocowania elektryka .

Musze powiesić  spalinowego Mercurego  i elektryka .

Zobaczymy jak sie będzie pływać z dodatkowymi 70 kg na pawęży .

• 0

Kupiłem Protruara 1.0 65lb ijest masakryczne głośny porównując do minn koty traxxis 45lb(tego sprzedałem niestety). Moc czuć jest oszczędny. Startuje już od pewnych obrotów nie tak jak minn kota od 0 i kończy się na 75% manetki. Mam pytanko czy to wycie nie płoszy ryb przy trolingu?

• 0

Kupiłem Protruara 1.0 65lb ijest masakryczne głośny porównując do minn koty traxxis 45lb(tego sprzedałem niestety). Moc czuć jest oszczędny. Startuje już od pewnych obrotów nie tak jak minn kota od 0 i kończy się na 75% manetki. Mam pytanko czy to wycie nie płoszy ryb przy trolingu?

Trolingujesz na maksymalnym odkręceniu manetki ?

• 0

Trolinguje z normalną prędkością mimo tego jest bardzo głośny porównując go do silnika szczotkowego.

Mojego pierwszego Protruara oddałem z powodu hałasu. Wył bez i ze śrubą...

Drugi nie był już tak głośny bez śruby ale po jej założeniu zaczoł nieco hałasować. Obracałem śrubę na wale silnika szukając jej optymalnego ustawienia no i jest nieco lepiej niż na początku.

Wysłane z mojego LM-Q850 przy użyciu Tapatalka

• 0

• 0

Cześć przymierzam się do zakupu silnika elektrycznego o mocy około 50-60lb. 

Chciałbym się Was poradzić który pod względem niezawodności będzie najlepszy. 

Pod młotek idzie Minn Kota Endura C2 55 i Haswing Protruar 1.0 R2 65lbs

O Minn Kota słyszałem sporo dobrego, sam miałem tej firmy 15 lat temu ale sprzedałem razem z łódką i od tamtej pory nie miałem kontaktu z tym tematem. Stąd też prośba o poradę :) A może jakiejś innej firmy? 

Chcę zaznaczyć że max jaki mogę dać to 1600zł 

• 0

Cześć przymierzam się do zakupu silnika elektrycznego o mocy około 50-60lb. 

Chciałbym się Was poradzić który pod względem niezawodności będzie najlepszy. 

Pod młotek idzie Minn Kota Endura C2 55 i Haswing Protruar 1.0 R2 65lbs

O Minn Kota słyszałem sporo dobrego, sam miałem tej firmy 15 lat temu ale sprzedałem razem z łódką i od tamtej pory nie miałem kontaktu z tym tematem. Stąd też prośba o poradę :) A może jakiejś innej firmy? 

Chcę zaznaczyć że max jaki mogę dać to 1600zł 

a może taki - https://centrumwedkarskie.pl/akcesoria-wedkarskie/lodzie-pontony-silniki/Jaxon-Silnik-Elektryczny-Turbo-Max-XT65X-65LB -  kupiłem takiego Jaxona kilka tyg temu ale jeszcze stoi w kartonie, sam jestem ciekaw jak będzie sprawował się na wodzie

• 0

Nie od razu. Oznaczenia na rumplu nie pokrywaja się z rzeczywistością. W moim Traxxisie po wymianie maximizera nic się nie zmieniło. Minn Kota tak ma. Na wstecznym jest ten "wybieg" jeszcze większy.

Znaczy, regulacja startuje dopiero od określonej prędkości?

• 0

Nie o to mi chodziło. Jak już  silnik wystartuje, to  regulacja jest natychmiast. Tylko że jest pewien jałowy obrót rumpla od zera do chwili startu silnika.

PS. Ja mam Traxxisa 80/24V. Może w innych traxxisach maximizery startują od zera, ale w 80lbs jest tak jak napisałem. Trzeci maximizer siedzi i zawsze jest ten jałowy obrót  rumpla. Jest to ok. 30 stopni do przodu i ok.45 na wstecznym.

Edytowane przez Janusszr

• 0

MinnKota Endura Max 55 - płynna regulacja od zera po przełączeniu z pozycji zero do przodu lub tyłu . Silnik w piątym roku intensywnej eksploatacji nadal żyje , choć gdy jest zimno i mokro potrafi strzelić elektronicznego focha  ;) . Ale nadal nie zmieniam , choć stan śruby woła o pomstę do nieba i przez to prędkość maksymalna pewnie nieco kuleje . Andrzej swoim Traxxis'em to pewnie 100 tys. km w trollu zrobił , ja dopływając na miejscówki też pewnie troszkę , więc polecamy  :D .

• Like 2

• 0

MinnKota Endura Max 55 - płynna regulacja od zera po przełączeniu z pozycji zero do przodu lub tyłu . Silnik w piątym roku intensywnej eksploatacji nadal żyje , choć gdy jest zimno i mokro potrafi strzelić elektronicznego focha  ;) . Ale nadal nie zmieniam , choć stan śruby woła o pomstę do nieba i przez to prędkość maksymalna pewnie nieco kuleje . Andrzej swoim Traxxis'em to pewnie 100 tys. km w trollu zrobił , ja dopływając na miejscówki też pewnie troszkę , więc polecamy  :D .

Bartek, dzięki. Kolega mnie pytał o sprawę, a że u nas na forum audytorium spore- to w zasadzie potwierdza to, co mu powiedziałem- że jest płynna regulacja. 

• 0

Powiedz proszę, czy u ciebie drży rumpel jak nią płyniesz? W mojej są drgania, wibracje na rumplu zarówno podczas niskich i wysokich obrotów. Dopytuje, bo nigdy nie miałem elektryka (a kupiłem na tutejszej giełdzie używany) i nie wiem, czy śruba nie wymaga wyważenia.

Mam min kotę traxxis 55 tą z łamanym rumplem, po przekręceniu manetki jest tak jak kolega Janusszr pisze,jest ten krótki jałowy obrót zanim wystartuje, później działa wszystko płynnie i reaguje odrazu na każde przyspieszenie lub zwolnienie

• 0

Powiedz proszę, czy u ciebie drży rumpel jak nią płyniesz? W mojej są drgania, wibracje na rumplu zarówno podczas niskich i wysokich obrotów. 

Spróbuj zrobić tak. Powinno pomóc. U mnie zawsze się sprawdzało.

1)odkręć śrubę. 2) obróć ją o 180 stopni. Wał oczywiście nieruchomy. 3) przykęć śrubę. 

PS. Sprawdź czy nie masz czegoś nakręconego na wale. Np. plecionka, żyłka.