Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Rozmawiałem z Tokarexem w temacie "gotowca" który po zamontowaniu na przewody zasilające mógł przerwać obwód po zerwaniu zrywki. Oczywiście nie ma czegoś takiego... Dodatkowo twierdzą, że zastosowanie (wpięcie w szereg) takiego elementu (w tym przy pomocy standardowego złącza Anderson, czyli bez rozcinania czegokolwiek) powoduje utratę gwarancji. Momentalny zanik prądu może uszkodzić elektronikę silnika.

Nie wiem co o tym myśleć :(

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

• 0

Rozmawiałem z Tokarexem w temacie "gotowca" który po zamontowaniu na przewody zasilające mógł przerwać obwód po zerwaniu zrywki. Oczywiście nie ma czegoś takiego... Dodatkowo twierdzą, że zastosowanie (wpięcie w szereg) takiego elementu (w tym przy pomocy standardowego złącza Anderson, czyli bez rozcinania czegokolwiek) powoduje utratę gwarancji. Momentalny zanik prądu może uszkodzić elektronikę silnika.

Odciecie prądu może uszkodzić elektronikę, to co w momencie gdy zadziała bezpiecznik? Też ja uszkodzi... ?

• 0

Tokarex to może sobie bajki opowiadać i szukać pretekstu do niewywiązywania się z gwarancji. Zakażą używać z tymi silnikami aku  lifepo4 z bms , który odcina prąd po osiągnieciu wartości granicznej ? Nie wiem, może oni handlują tak słabym sprzętem, że to jest problemem, przerywacze-zrywki występują w silnikach elektrycznych profi i nikt nie robi z tego powodu problemu. 

• 0

Na przewodzie zasilającym np czerwonym .umieść wtyk  bananowy pozłacany do 100 A . stosowane w modelarstwie .

Przewód z gniazdem zamocuj na stałe do kolumny a drugą  cześć banan zamocuj do ręki plecioną  np 150 KG.

Przy wypadaniu za burtę na pewno wyciągniesz wtyk bananowy a  do raki będziesz miał przywiązany przewód , ponton daleko nie odpłynie .

Tanio i bezpiecznie . Koszt 33,60 zł https://www.bto.pl/produkt/66428/komplet-zlaczy-est-80120a-mf :D 

Edytowane przez Tabor

• 0

....czy można połączyć ..... z kontaktronem magnetycznym np.od alarmu,kontaktron na rumpluu a magnez na opasce na ręku.

Myślałem o kontaktronie, ale to musiałby być dość mocny magnes, żeby przy każdorazowym ruchu sternika magnes nie spadał. Jednak chyba zrywka mechaniczna zadziała dopiero po "zastosowaniu" większej siły (jak sternik mocno szarpnie).

P.S.

Rozwiązanie ze złączką bananową i wyrywaniem ręki raczej odpada :)

• 0

Po co w obwodzie cewki przekaźnika dioda .? 

Bezpiecznik za duży u mnie cewka pobierała  400 mA przy 12 V .

Widać że się  przyłożyłeś fajnie to zmontowane .

Woltomierz i amperomierz zawsze się przyda . 

Myślałem o zamontowaniu watomierza ale dostępne nie zapisują ile się mocy wybrało z akumulatora 

tylko od włączenia do wyłączenia .

• 0

Dioda jako zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem biegunów.

Jak zostanie zamieniony plus z minusem to dioda nie pozwoli zamknąć cewki i prąd nie popłynie do odbiorników.

Bezpiecznik 10A jest "wspomagaczem diody". Jakby poszedł na diodę większy prąd wsteczny niż jej nominalne możliwości (10A) to bezpiecznik definitywnie rozłączy cewkę przekaźnika i nie pójdzie nic na odbiorniki. Nie wiem czy trochę nie przekombinowałem .... :)

• 0

Myślałem o zamontowaniu watomierza ale dostępne nie zapisują ile się mocy wybrało z akumulatora tylko od włączenia do wyłączenia .

Ten miernik, który zastosowałem (Peacefair PZEM-015) sumuje pobraną moc w Watogodzinach oraz pokazuje running time od momentu gdy ręcznie (świadomie) wykona się reset.

80 zł już w komplecie z bocznikiem 100A...

3ed2ebba7794f235bd91fa0b02767cc6.jpg

• Like 2

• 0

Cześć,

Planuję zakup silnika elektrycznego 55lbs. Mam dwa typy:

wielokrotnie omawiany Haswing Osapian

https://allegro.pl/oferta/silnik-elektryczny-haswing-osapian-55lb-12v-10048696973

jego kopię silnik Storm (tańszą o około 350-400zł)

https://allegro.pl/oferta/silnik-zaburtowy-elektryczny-624w-55lbs-12v-storm-7644671783

Ktoś użytkuje silnik elektryczny Storm?

• 0

siemka , napisałem w temacie minkoty w innym wątku , ale jakoś nikt nie odpowiada , możę tutaj ?

--- mam pytanie , posiada ktoś może z was(power drive) model z pedałem w którym regulacja jest na potencjometrze z boku po prawej ? bo chodzi o to że regulacja jest tylko do 4 na pedale ( w miare szybko chodzi silnik wtedy )  a zakres od 4 do 10 -- czyli tak od połowy do góry nie zmienia już obrotów ??  uszkodzone coś czy to normalne ?

• 0

Kiedyś ktoś pytał, ale żadnych konkretów o tych motorach: https://kraftdele.info/silniki-elektryczne/1676-silnik-zaburtowy-elektryczny-kd5303-55lb-5903175337382.html

Ktoś się zdecydował, używa?

Kupiłem kiedyś podobne Mikado, jako silnik awaryjny (zastępczy) na czas naprawy Minn Koty. One wszystkie są produkowone w Chinach.  Przełącznik biegów wysiadł, zanim zdążyłem zreperować wspomnianą Minn Kotę, a trwało to ok. 2 tygodni. Czekałem na dostawę maximizera z USA. Jak masz zamiar kilka razy w roku go używać, to zaryzykuj kupno. 

Zwróć uwagę na parametry. Oś śruby 2mm. Pewnie błąd, ale niewielki. Nakrętka do mocowania śruby M5. Pewnie w łódkach zanętowych nie jest mniejsza. Uderzysz w coś twardszego śrubą i zoonk. Zalecany akumulator-200Ah., czyli tak ok. 50kg wagi.

Sorki, akumulator 60-200Ah.

Kolumna strasznie długa. 

Edytowane przez Janusszr
  • Like 1

• 0

Witam,

Silnik elektryczny Haibo R300 415 lb 1920 W

Czy ten silnik rzeczywiście ma takie osiągi ??

Jak z jakością materiałów i wykonaniem/spasowaniem?

Planowany aku LiFePO4  100ah/48V podobno pobór max 40A czyli ze 2 godziny popływa.

Obecnie mam nówkę: Silnik elektryczny HasWing PROTRUAR 1.0 R2 65 lbs 12V BEZSZCZOTKOWY

Przy łodzi 250kg i normalnych warunkach jest OK, ale po ostatnim sztormie muszę popatrzeć w 24/48V

Warto ?

• 0

Witam,

Silnik elektryczny Haibo R300 415 lb 1920 W

Czy ten silnik rzeczywiście ma takie osiągi ??

Jak z jakością materiałów i wykonaniem/spasowaniem?

Planowany aku LiFePO4  100ah/48V podobno pobór max 40A czyli ze 2 godziny popływa.

Obecnie mam nówkę: Silnik elektryczny HasWing PROTRUAR 1.0 R2 65 lbs 12V BEZSZCZOTKOWY

Przy łodzi 250kg i normalnych warunkach jest OK, ale po ostatnim sztormie muszę popatrzeć w 24/48V

Warto ?

bylo to walkowane w zdluz i w szerz. Pierwsza sprawa jest taka , czy ten silnik napewno ma 2kw i czy bedzies w stanie ta moc osiagnac na Twojej lodzi - moze zaczac sruba mielic i tyle z tych 2kw bedzie...na slinku 3kw i detce (niska waga z zalogantem) przy dobrej srubie osiaga sie jakies 12-13km/h , przy 6kw mozna polecice w slizgu ( na pontonie -  niska waga ) 22kmh . przy 6kw i masie lodzi calkowietej zemna i wynalazkami okolo 450-500kg , Vmax bylo 12kmh. Wniosek jest prosty - MASA ma kluczowe znaczenie , pozniej sruba i cala reszta. O eko slizgu raczej zapomnij , to sa drogie zabawy , kreca sie w DZIESIATKACH TYSIECY ZŁOTYCH. Kup sobie silnik 24V i napewno bedzie on wstanie pokonac w miare zle warunki, jak widzisz ze idzie burza, szkwal i ine armagedony - pal wrotki czym predzej do brzegu , badz nie wyplywaj wcale przy niepewnej pogodzie. Marketingowe kity 2hp 10hp itp przy "nie duzych" pieniadzach to sa bajki i nic ponad to... Jak nie wierzysz , wydaj z 20-30k zł i sam sie przekonasz

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

Panowie buduję zestaw na gumie ok 4m i szukam silnika, zbiornik największy to ok 1000ha i chciałbym móc cały dzień trollować lub spinningowa pokonując nie małe odległości. Aku będzie lifepo4 230ah (nie poj... mnie?) Czy te Osapiany/Jaxony 65lbs są coś warte? Czy może coś innego jest warte kupna?