Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,

Posiadam łódkę płaskodenną o długości 3,6 metra i szerokości 1,6 a do niej mam zamontowany silnik spalinowy 10 Km ale zastanawiam się nad zakupem silnika elektrycznego którego będę używał na zbiornikach ze strefą ciszy.

Na rynku jest bardzo duża ilość marek oraz silników i nie wiem co wybrać:

- silnik Mistral 56 lbs – 830 złotych:

http://allegro.pl/silnik-elektryczny-56-lbs-mistrall-do-lodzi-hit-i4970523279.html

- silnik Osapian 55/60 MAX z maximizerem – 1450 złotych :

http://allegro.pl/silnik-elektryczny-osapian-55-60-max-z-maximizerem-i5167143661.html

- silnik Jaxon 55 lbs – 778 złotych

http://allegro.pl/silnik-elektryczny-55-lbs-jaxon-es-xt55-gratisy-i4982518330.html

- silnik Haswing 55 lbs – 900 złotych:

http://allegro.pl/silnik-elektryczny-haswing-55-zaburtowy-gratis-i5341295156.html

- silnik Haibo 54 lbs – 778 złotych:

http://allegro.pl/silnik-elektryczny-haibo-54-gw-5-lat-tokarex-10-i5197181991.html

- silnik Rhino 54 lbs – 975 złotych

http://allegro.pl/silnik-elektryczny-rhino-vx-54-12v-promocja-i5397946550.html

- silnik Hoswing Comax 55 lbs – 1750 złotych

http://allegro.pl/innowacyjny-silnik-elektryczny-haswing-comax-55lbs-i5378334135.html

Jaki silnik polecacie i dlaczego ten a nie inny ?

Dzięki za pomoc !

• 0

Czesc

Ja posiadam osapian 55/60 z maxymizerem drugi sezon jestem bardzo zadowolony. Wczesniej mialem jakiegos neraus 40lbs... ,ktory padl po pol roku (spalil sie totalnie ,  nie doczytalem instrukcji a bylo napisane ze silnik na najwyzszym biegu moze pracowac 30min a pozniej musi miec przerwe 15min...!!) Na pewno jezeli Twoja zdolnosc kredytowa na to pozwala to silnik z maxymizerem. duza oszczednosc aku . Sugeruj sie dlugoscia gwarancji i serwisem tj. podstawa.

Ten za 1750 jest zbajerowana wersja tego za 1450. bajer fajny ale czy wart 300zł ? moc silnika taka sama. 

Edytowane przez siarq

• 0

Jeśli ktoś się waha jaki kupić silniczek to zapraszam do zapoznania się z tym krótkim filmem 

Z kilkoma tezami autora się nie zgadzam.

- porównywałem Traxisa Minn Koty i Osapiana. Duża różnica w wykonaniu i wygodzie obsługi na korzyść kotki. Wiadomo - cena.

Na swoim już latam ponad 5 lat i nic poza pęknietą blokadą z mojej winy.

- maksymizer a nie maksymalizer  ;)

- poniżej 7,4 to trup - stwierdza autor. Śmiem twierdzić że już 9V pod obciązeniem załatwi kwasiaka a przynajmniej spowoduje duzo mniejszą jego żywotność.

- używanie pojedyńczych akumulatorów 50,40 a tym bardziej 38 Ah to morderstwo dla kieszeni. Poczytajcie ile bierze taki silnik na piątce... . Autor pływał tylko rok i jeszcze się pewnie nie przekonał na własnej skórze.

• Like 2

• 0

Dodałbym jeszcze dość istotną kwestię, o której już trochę wspomniał kolega powyżej. Napięcie mierzymy pod obciążeniem tzn jak silnik kręci śrubą. Minimum dla żelu to 10.5V i nie polecam schodzić poniżej. Nie wiem jak dla kwasiaka, ale znam takich, co im się wydaje, że rozładowanie go do zera nic mu nie zrobi. Zobaczymy za jakiś czas.

• 0

Z kilkoma tezami autora się nie zgadzam.

- porównywałem Traxisa Minn Koty i Osapiana. Duża różnica w wykonaniu i wygodzie obsługi na korzyść kotki. Wiadomo - cena.

Na swoim już latam ponad 5 lat i nic poza pęknietą blokadą z mojej winy.

- maksymizer a nie maksymalizer  ;)

- poniżej 7,4 to trup - stwierdza autor. Śmiem twierdzić że już 9V pod obciązeniem załatwi kwasiaka a przynajmniej spowoduje duzo mniejszą jego żywotność.

- używanie pojedyńczych akumulatorów 50,40 a tym bardziej 38 Ah to morderstwo dla kieszeni. Poczytajcie ile bierze taki silnik na piątce... . Autor pływał tylko rok i jeszcze się pewnie nie przekonał na własnej skórze.

-7,4 to trup do zera, poniżej 9v dostaje w ciry ale nie pada, wiem bo zajmowałem się regnerowaniem aku.

-dla czego uważasz że używanie 2x50Ah zamias 1x100 to morderstwo dla kieszeni ? jadąc na ryby gdzie wiem że nie będę trolingował biorę 1 aku 38Ah i mi starcza na cały dzień, nie zdarzyło się abym wracał na wiosłach, jak jadę z założeniem szukania miejsc z echo biorę 2 aku. Jedno to wygodne po prostu. 

• 0

-7,4 to trup do zera, poniżej 9v dostaje w ciry ale nie pada, wiem bo zajmowałem się regnerowaniem aku.

-dla czego uważasz że używanie 2x50Ah zamias 1x100 to morderstwo dla kieszeni ? jadąc na ryby gdzie wiem że nie będę trolingował biorę 1 aku 38Ah i mi starcza na cały dzień, nie zdarzyło się abym wracał na wiosłach, jak jadę z założeniem szukania miejsc z echo biorę 2 aku. Jedno to wygodne po prostu. 

- napisałem "a jak nie załatwi to spowoduje dużo mniejszą jego żywotność"

- napisałem "używanie pojedyńczych akumulatorów 50,40 a tym bardziej 38 Ah to morderstwo dla kieszeni" a nie 2 x 50. Przy dużym prądzie rozładowania na piątce taka 38 ah to powie papa po 0,5-1 godzinie. 

38Ah wystarcza na cały dzień pływania???? Ile latek pociągnie taki aku i przy jakim silniku?. 

Dawno dawno temu  próbowałem z samochodowym markowym aku 55 czy 65 Ah. Sinik Endura 30. Zdziwiony byłem po kilku godzinach pływania. Pozostało zero.

• 0

NIe wiem jak minnkota . Ale.moj osapian 55 z maxymizerm przy rozładowania aku nie załączy silnika na max. Da rade załączyć na 1-2 max 3. Elektronika wbudowana . przy spadku U nie pozwala na załączenie. Stosowanie dwoch aku np.2x50 zamiast 1x100 ah jest dobrym rozwiązaniem . Mamy ta sama pojemność przy łączeniu równoległym czyli 12v. Jednak prąd się dzieli na 2. Jeśli silnik bierze 20a to prad w.tedy pobierany z kazdego aku = 10A. Tym samym wydłużamy żywotność aku i czas pływania na takim zestawie. Rozwiązanie droższe . Jednak lepiej nosić i dłuższa żywotność

• 0

NIe wiem jak minnkota . Ale.moj osapian 55 z maxymizerm przy rozładowania aku nie załączy silnika na max. Da rade załączyć na 1-2 max 3. Elektronika wbudowana . przy spadku U nie pozwala na załączenie. Stosowanie dwoch aku np.2x50 zamiast 1x100 ah jest dobrym rozwiązaniem . Mamy ta sama pojemność przy łączeniu równoległym czyli 12v. Jednak prąd się dzieli na 2. Jeśli silnik bierze 20a to prad w.tedy pobierany z kazdego aku = 10A. Tym samym wydłużamy żywotność aku i czas pływania na takim zestawie. Rozwiązanie droższe . Jednak lepiej nosić i dłuższa żywotność

Nic nie wydłużamy. To mnie więcej to samo. Co za różnica czy zabierzemy z aku 100 Ah 20 A czy też 10 A z pięćdziesiątki? I tak teoretycznie zostanie 80 Ah.

Lepiej nosić to fakt. Dłuższa żywotność raczej nie. Droższe rozwiazanie na pewno. I delikatnie kłopotliwe.

Po moich doswiadczeniach z wieloma akumulatorami tylko Trojan. Niezbyt ciężki i pancerny. Za to drogi i bardzo trzeba uważać na poziom elektrolitu.

Na nowym Trojanie 115 Ah byłem w stanie przepłynąć w trollu dwadzieścia kilka kilometrów w trollu ( 2,5-3,5 km/h) i jeszcze pod obciążeniem miał powyżej 11V. A później go przez głupotę załatwiłem. Ale mimo tego, że przez dłuższy czas elektrolitu pewnie było z połowę a ja go wciąż testowałem to lepiej chodzi od Bannera Energy 100Ah. Banner młodszy.

Tak więc po wielu doświadczeniach na celowniku Trojan 130Ah. Można za 750 zł wyhaczyć.

• 0

Oj polemizowal bym z tym ze nic nie zyskujemy przy dwoch aku. Jest jeszcze coś takiego jak pojemność aku przy danym prądzie rozładowania oznaczane jako np. C20 . C10 C5 itp. I tu jest pies pogrzebany. Aku 100ah C20 stanowi z 70% -80% sprzedawanych . To oznacza ze posiadają 100ah jeżeli je rozladujemy w 20.godzin przy 5h ich pojemność juz nie jest 100 a 80.ah chodzi o prąd rozładowania aku im mniejszy tym dłużej jedziemy. Poczytaj o prądzie rozładowania aku oznaczanych jako C. Skąd się bierze cena aku 100ah c3 gel 1100zl przy 100ah gel.c20 700zl tej samej firmy ? I tu 100ah i tu 100ah. A różnica w wydajności przy max prądzie bardzo duża. Po trojanach juz marka została. Sa to dobre aku jednak pl odpowiedniki niczym nie odbiegają jakością. Niestety nie napis tworzy jakość. Prawda jest taka ze po 6 latach eksploatacji zabijesz Każde. Aku. I nie uwierze ze trojan wytrzyma 10lat bo to są bajki. Chyba ze w magazynie odp. Przechowywany. Za 900 zł. Kupisz dwa kwasy po 100ah pl.produkcji i masz co 4 lata nowy aku który bez problemu przebije wydajnością jednego trojana 8 letniego.Dodam jeszcze , Ze w teorii na aku 100ah silnik który bierze 40a na max powinien popływać 2.5h a w rzeczywistości juz po 1.5h brakuje mocy. Na mniejszych biegach owszem poplywa jeszcze, ale nie na maxa.

Edytowane przez siarq
  • Like 3

• 0

to ja dorzucę swoje doświadczenia z Haswing Osapian 30 lbs, kupiony ze 3-4 lata temu,używany nie za często , jeden tydzień w każdym roku na wczasach na mazurach oraz sporadycznie 3-4 razy w innych okolicznościach przyrody. Działał sobie z aku Varta Hobby 60Ah kwasowy (podobno deep cycle), niestety jako laik po 3 latach załatwiłem aku, bo zostawiałem na pół roku w piwnicy bez ładowania. Silnik bez żadnych problemów się sprawował, akumulator także, nie licząc ostatniego pływania gdzie po dwóch godzinach padł bo już nie trzymał pojemności

.

Teraz będzie Haswing Osapian 40/45 lbs z maksimizerem. i jedyna trudność to aku, ale będzie to kwasówka tak koło 80Ah, jako że trolling u mnie zakazany, a skoro wcześniej wystarczał 60Ah to i teraz 80Ah da radę. Nauczony doświadczeniem raz w miesiącu doładuję aku i może przeżyje 4 lata a nie 3 :-). Zalezy mi na jak najniższej wadze akumulatora bo kręgosłup mam jeden a wózek na łodce tylko będzie zajmował miejsce,a do tego do kwasowego mam dobrą ładowarkę a do żelowego musiałbym kupić. Tak więc droższy silnik który może i 10 lat wytrzyma, bo na tyle można próbować wydłużać gwarancję na Osapiana, i tańszy aku, który można wymienić za kilka lat

• 0

Nie porównujemy aku 130 do 100ah chodziło mi o to ze lepiej wymienić tańszy aku co 4 lata zamiast kupować jednego w cenie dwóch tańszych. Kwasiaki są ok tylko trzeba pilnować poziomu elektrolitu.  Juz nie jeden przez nieuwagę załatwił tak aku przy żelu tego problemu niema ale droższe i ciezsze

• 0

Może komuś się przyda,taki materiał poglądowy.Pomiar prądu w stosunku do prędkości.Silnik to Minnkota C2 45lb z dołożonym maxi,łódka 4 m +2 osoby ,masa całkowita około 400 kg(szybko licząc).

Przed startem.

post-56162-0-01002000-1447712816_thumb.jpg                         Jedziemy... :)post-56162-0-93223400-1447712937_thumb.jpg

...powoli dodaję gazu... ;)

post-56162-0-65596100-1447713213_thumb.jpg                              ..szybciej....post-56162-0-83990100-1447714003_thumb.jpg

Prąd wzrasta znacząco

post-56162-0-49923300-1447714192_thumb.jpg   

..no i max ,co tego dnia udało mi się wycisnąć...

post-56162-0-57678300-1447714320_thumb.jpg

• 0

Dzięki,fajny materiał. Napisz co to za łódka i cover.

Łódka to Silveryacht 405 mam ją 2 rok,bardzo fajna łajba,wysokie burty świetnie pływa  na elektryku i spalinie. Byłem z nią 2x na szkierach.

Cover to jakiś no name napis jest tylko "For Lowrance" ,a może oryginał???

Edytowane przez Sebalos