Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ciekawe jaki jest koszt przeglądów.

Osapian 60zł

Osapian Max 60zł

Osapan 80 Max 120zł

Comax 150zł

Comax II 120zł

2HP 120zł

2HP Dual Motor 250zł

2.2HP FC 250zł

Cayman 120zł

Minn Kota Mc-Tuning 90zł  

Plus koszt wysyłki .

Jeśli chodzi o Haibo przeglądy nie są wymagane. Pełna 5 letnia gwarancja obejmuje cały silnik łacznie z przełącznikiem biegów. Takie info otrzymałem z firmy.

• 0

A jak ważna jest w tym wszystkim wysokość kolumny ? Podobno do pontonów dedykowana jest tzw.kolumna slim 79 -81cm . a nie ta chyba 36 calowa 91 cm. Czy te 10 cm różnicy jest aż takie ważne ? Jak to wygląda w praktyce ?

Mam właśnie slima-55lb tuninng. W praktyce  bardzo wygodnie się steruje z niskiej pawęży pontonu, niewygodnie za to  wyciąga się silnik z wody, krótsze ramię dźwigni i spory ciężar na drugim końcu.

Rufę łodzi o wysokich burtach i niewielkim zanurzeniu pewnie trzeba będzie podcinać - w razie gdyby ktoś chciałby użyć napędu w dużej skorupie. Dla zadeklarowanych pontonowców problemu nie będzie.

Temu Haibo brak NAJWAŻNIEJSZEGO, maxymizera,gdyby go posiadał a cena była nawet w okolicach 1000/1100 zł to by była perełka a tak..

Dystrybutor Haswingów ma (miał) w ofercie maxymizery zewnętrzne, może zintegrowaliby tobie z powierzonym silnikiem? Rzecz do sprawdzenia,  dogadania, pozostają koszty sprzętu, robocizny i przesyłki.......

Edytowane przez Maciej_K

• 0

A jak ważna jest w tym wszystkim wysokość kolumny ? Podobno do pontonów dedykowana jest tzw.kolumna slim 79 -81cm . a nie ta chyba 36 calowa 91 cm. Czy te 10 cm różnicy jest aż takie ważne ? Jak to wygląda w praktyce ?

Ja mam ten silnik zapiety do wigry 355. Wygodniej byloby z krotsza kolumna, ale nie stanowi to wielkiego problemu. W zasadzie zaden to problem.

• 0

i tak i nie i z ta gwarancją, nie znam jej warunków, w Osapianie jest wymagany co dwa lata płatny przegląd aby mieć 4, 6, 8 i 10 lat

Zobaczymy co odpowiedzą ( napisałem maila w temacie), bo na stronie jest napisane 48miesięcy, na ulotce nic nie pisze o przeglądzie po 24miesiącach.

Jeżeli jest 48miesięcy, następnie trzeba wysłać do serwisu na przegląd by przedłużyć gwarancję o kolejne 2lata za 60zł+30zł wysyłka to nie są jakieś powalające koszty za bezpieczeństwo sprawności sprzętu.Normalne, że może być wadliwy simmerig i woda wjedzie do środka, mamy spalony silnik.

• 0

Kupowałem Osapiana 55-60Lbs Mc-Tuning jakoś chyba w październiku zeszłego roku. Upewniałem się telefonicznie co do warunków gwarancji i z tego co pamiętam, to aby mieć gwarancję na 48 miesięcy, to przed upływem 24 miesięcy muszę wysłać silnik na przegląd. W papierach od silnika w sumie nawet nie wiem czy coś jest na ten temat, ale pamiętam rozmowę.Jeśli dobrze rozumiem, to jest to przegląd gwarancyjny za 60 zł (koszty podał kolega wyżej).

Natomiast z tego http://www.mc-sklep.pl/wykup-gwarancji-do-10lat-pm-46.html wynika, że po 4 latach, aby przedłużyć gwarancję na kolejne 2 trzeba już niestety ponieść wyższe koszty - 180 zł (koszty przeglądu i ochrony gwarancyjnej na kolejne dwa lata).

Edytowane przez Sylwek1981

• 0

panowie a jaka różnica jest z tymi śrubami 2 łopatkowa i 3 łopatkowa ? czy przypadkiem dając srubę 3 łopatkową do silnika 45lb nie otrzymamy minimalnie wolniejszego od 55lb ? bo wszystkie 55lb mają 3 łopaty.

Nie wszystkie, MK na 2 łopatki.

• 0

Jeżeli w ulotce sprzedaży piszą 4lata czy 48 miesięcy, bez podawania potrzeby serwisu po 24miesiącach czy 2-ch latach, to powinno być bez przeglądu, byłoby to lekkie wprowadzanie klienta w błąd, dlatego napisałem maila o konkretną odpowiedź, pisałem do Sonaru.

• 0

No ok ale jaka roznica 2 czy 3 łopaty?dlaczego nie daja do kazdego silnika 3 łopat?

3 płatowa jest lepiej wyważona na zdrowy rozum. Ale to najbardziej pewnie od fabryki zależy. MK ma opatentowany system " wedless" czy coś takiego Mniej zielska zbiera.

Nie zawsze zawsze maszynka z 3 ostrzami będzie lepsza od tej z dwoma. Wszystko zależy od jakości. 

• 0

Wejdź sobie przed zakupem w specyfikację aku i sprawdź ilość cykli przy 80% rozładowania ten który będzie miał największą będzie ok.do tego klasa aku C , im mniejsza tym lepsza np C5 100ah  i przeznaczony do pracy cyklicznej nie buforowej ani rozruchu i tak po 5 latach dobrej eksploatacji zacznie się sypać.  Takie zycie

• 0

pozwole sobie wkleić linka do aukcji ktora mnie interesuje http://allegro.pl/silnik-osapian-55-akumulator-solar-energy-100ah-i6038796138.html   z tego co wyczytałem na necie bo na aukcji nie ma szczegółowego opisu ze ten aku to też kwasiak tylko głębokiego rozładowania i mozna go zwykłym prostownikiem do kwasiaków ładowac ? do żelowych ładowarka impulsowa ? 

• 0

pozwole sobie wkleić linka do aukcji ktora mnie interesuje http://allegro.pl/silnik-osapian-55-akumulator-solar-energy-100ah-i6038796138.html   z tego co wyczytałem na necie bo na aukcji nie ma szczegółowego opisu ze ten aku to też kwasiak tylko głębokiego rozładowania i mozna go zwykłym prostownikiem do kwasiaków ładowac ? do żelowych ładowarka impulsowa ? 

Kwasiak głębokiego rozładowania. Mało renomowanej firmy. Za to tani.

Zwykła ładowarka wystarczy. Aby miała odcięcie napięcia ładowania powyżej 14,8 V.

Do żelowych najlepsza wieloetapowa typu Yato czy Schumacher.

Z doświadczenia wiem że wielu wyleczyło się z AGM i żelów. Naprawdę przyzwoity Gel czy AGM przy 100 Ah wazy ponad 30 kg i kosztuje około tysiaka.

A nie pochodzi dłużej niż 8-9 lat. Zazwyczaj 5. Dobry kwasiak 4-5 przy odpowiedniej eksploatacji i kosztuje połowę tego. 

• 0

godski właśnie to zauważyłem jak neta przetrzepałem i suma sumarum tyle co ja bede pływał (moze 20-30 wypadów w sezonie) to szukam kwasiaka głębokiego rozładowania i tak jak piszesz ciężar na pontonie 280 też swoje robi w sumie 30kg aku to połowa mnie ;) Acha jeszcze jedno pytanie czy jak do aku podłącze echo które pokazuje napięcie czy czasem echo nie bedzie przekłamywać ze np jest 12v na aku a w rzeczywistości na aku spadło 11 czy 10.5 ?