Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dla mnie ta Yamaszka to 100% MK. Wiedzą co dobre. Na bazie Osapiana na pewno by nie zrobili  :P .

Dobre porównanie (spalina-elektryk) . Yamaszka-MK     Parsun-Osapian. Ja masz więcej luźnej monety wybierzesz jakość czyli pierwszą parę. Na drugiej też popływasz.  

Edytowane przez godski

• 0

Nie wiem, czy jest tutaj ktoś, kto dłużej pływa na elektryku niż ja. Grubo ponad 20 lat (już mi się rachuba myli) W tej chwili od 5 czy 6 lat mam drugą MK i jako zapas Mikado 86. Wymieniłem MK36 na MK80.  MK36 dalej śmiga.  Porównywać Mikado z MK  nie ma nawet sensu. Jeżeli będę zmuszony wymienić z jakiś powodów silnik, to będzie to znowu MK.

• 0

Nie, na moim silniku, ktory sprowadzałem z US 2 lata temu napisane jest Mexico

No, czyli po USA to wspomnienia zostały :D .Tak naprawdę to najwięcej zależy od materiałów używanych do produkcji. Przecież nieśmiertelny penn Slammer obecnie produkowany w Chinach wcale jakością i trwałością porażająco nie odbiega od tego z USA.

Dopiero będę mógł porównać nabytego osapiana 45/50 z dokładanym maxymizerem do starej MK 36 z dokładanym maxymizerem z anodexu .Fakt niezaprzeczalny, że MK ma już ponad 10 lat, z dokładanym maxymizerem pracuje bezawaryjnie( jednego razu tylko coś maxymizer szwankował, chyba ze względu na zawilgocenie-później mu przeszło, jak słoneczko przygrzało).

Póki co wizualnie nie zauważam porażającej różnicy w wykonaniu, owszem w cenie tak. Natomiast bardziej ufam, wykonywanemu w MC  maxymizerowi, również możliwa jest jego naprawa jak jakaś część "padnie".

Jest większa szansa na uniknięcie  np. takiego rozwiązania:

http://www.sonarsklep.pl/maximizer-12v-do-silnikow-minn-kota-p-674.html

Każdy ma wolną wolę wyboru.

Edytowane przez Jozi

• 0

Sonar sklep jest b.drogi. Za maximizer do mojej MK80 (24V) zażądali 3,5 razy więcej niż zapłaciłem kupując przez portal "pomoc w zakupach"

Szukasz na ebayu potrzebnej części, dodajesz do tego 10% - prowizja dla "pomoc w zakupach" i po tygodniu masz część w domu.

Tak samo można kupić silnik. Mój kosztował dwa tysiące.

• 0

Nie szkoda wam prądu na te jałowe dyskusje o wyższości MK na resztą ? Już się to niesmaczne robi.

Miałem starą mk, mam osapiana max, dostrzegam różnice w 'jakości' użytych materiałów. Ale nie uważam, że te różnice są warte takiej różnicy w cenie przy silnikach o podobnej mocy. Mamy wolny rynek, konkurencję i należy z tego korzystać, a nie bić pianę...

• Like 1

• 0

Jozi,widocznie nie zauważyłeś tych porażających różnic,,,a jest ich ponoć 100.... :D

No tak, jestem już stary, coraz gorzej ze wzrokiem :) .

Nie szkoda wam prądu na te jałowe dyskusje o wyższości MK na resztą ? Już się to niesmaczne robi.

Miałem starą mk, mam osapiana max, dostrzegam różnice w 'jakości' użytych materiałów. Ale nie uważam, że te różnice są warte takiej różnicy w cenie przy silnikach o podobnej mocy. Mamy wolny rynek, konkurencję i należy z tego korzystać, a nie bić pianę...

Właśnie mnie o to chodzi, czy te różnice w jakości materiałów są warte takiej różnicy w cenie.

Wszak pisałem o prawie wyboru każdego kupującego....

• Like 1

• 0

Używam od 3 lat Osapiana z maksymizerem, w wersji zmodyfikowanej (podobno lepsze kable), dotychczas bez żadnych problemów, a jak przeczytałem wpisy w tym wątku o wyższości MK to będę chyba bał się wypływać na  dalsze odległości :D .

Edytowane przez Alaryk