Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Właśnie to miałem na myśli. Jedyna rzecz, która mi się nie podoba to podświetlenie, bo daje po oczach, jak ciemno. I tyle.

Mimo tego trudno jest przekonać niedowiarków. O ile dobrze kojarzę to co niektórzy twierdzili, że stelli nigdy nie kupią bo za droga do spełnianej funkcji.

• 0

dwa lata gwarancji......gdyby jeszcze raz tyle.....to by był nie zły kąsek....

• 0

Miałem kiedyś MotorGuide. Jako jeden z pierwszych zakładałem do niego maksymizer w Piotrkowie.

Ale ten nie ma za dobrej opinii wśród uzytkowników. Problemy z maksymizerem. 

• 0

Przez dwadzieścia lat z hakiem jak pływam na MK nigdy nie zdarzyło mi się wracać na swoje kotwicowisko na wiosłach. Nawet jak mi burza zniszczyła maximizer, to wróciłem na wstecznym biegu.

Dość często widzę jak koledzy po kiju wracają na wiosełkach. Oczywiście ci pływający na chińskich wynalazkach.

• 0

Przez dwadzieścia lat z hakiem jak pływam na MK nigdy nie zdarzyło mi się wracać na swoje kotwicowisko na wiosłach. Nawet jak mi burza zniszczyła maximizer, to wróciłem na wstecznym biegu.

Dość często widzę jak koledzy po kiju wracają na wiosełkach. Oczywiście ci pływający na chińskich wynalazkach.

Moim zdaniem jak się normalnie użytkuje silnik to nie powinno się z nim nic dziać, co innego jak się z "jedynki" na piątkę przerzuca i wkręca plecionki w śrubę. Tego żaden silnik nie wytrzyma. I nie porownujmy silnika za 600zl do silnika za 2k bo to jest nieporozumienie.

• 0

Mam Osapiana 55 Max. Czytając niektórych poprzedników, to chyba naprawdę nie widzieli na żywo jak ten silnik pracuje przy odpowiednim akumulatorze.

Wreszcie ktoś dobrzej napisał, jeśli jest dobry akumulator to kazdy z w/w silników będzie dobrze się spisywał i to jest podstawa.

Znajomy pływał na 55 trust czy jakoś tak, ja 40 MK te same łodzie na Mazurach i prędkość była nimal identyczna. Opis mocy na chińskich silnikach jest zawyżony lub na MK zaniżony.

• 0

Zanim przed wczoraj zakupiłem tego Osapiana 55/60 przez kwartał czytałem WSZYSTKIE  dostępne opinie użytkowników./wędkarzy na WSZYSTKICH dostępnych forach wędkarskich oraz yutube, na temat tego silnika i MK ,oraz Motor Guide i powiem tak  nie kupiłem MK nie dlatego że  nie miałem kasy,bo ta była ,nie kupiłem bo....krótka gwarancja ,a na maxymizer tylko rok,chociaż znalazłem firmę która daje 3 lata gwarancji na wszystko,tylko co będzię jak padnie po tym okresie? A ja jestem raczej pechowy :rolleyes:  Parę osób opisuje kłopoty jakie miała gdy padł maximizer,kwoty jakich żądano za wymianę na nowy wzięte są chyba z kosmosu, w tej cenie mam drugiego Osapiana.i nie trafia do mnie argument że nie którzy pływają bezawaryjnie kupę lat na Kottce..A w razie usterki jakieś szukanie itd, ściąganie częsci z USA to nie dla mnie,Powtórzę jeszcze raz  gdyby warunki gwarancji były przystępne i wymiana części w normie cenowej to na pewno była by to MK,a tak po dogłębnej  analizie jest Osapian,który powiem tak ,ma naprawdę OGROMNĄ większosć pozytywnych opini  na forach,i z czegoś to wynika i na pewno nie z ceny bo są inne silniki dużo tańsze...a jak będzie w praktyce to Wam lojalnie napiszę ...nie ściemniając.

Edytowane przez amstaf358
  • Like 1

• 0

Dziwne miałeś te koleżanki, moje interesowały się tym co facet sobą reprezentuje, spodnie i magnetofon z taśmoteką były na drugim planie :) .

Jeżeli już odnosisz się do mojej wypowiedzi, to przeczytaj ją jeszcze raz ze zrozumieniem :)

• 0

Jeżeli już odnosisz się do mojej wypowiedzi, to przeczytaj ją jeszcze raz ze zrozumieniem :)

Spoko, żartowałem, bez urazy proszę :) .

Zanim przed wczoraj zakupiłem tego Osapiana 55/60 przez kwartał czytałem WSZYSTKIE  dostępne opinie użytkowników./wędkarzy na WSZYSTKICH dostępnych forach wędkarskich oraz yutube, na temat tego silnika i MK ,oraz Motor Guide i powiem tak  nie kupiłem MK nie dlatego że  nie miałem kasy,bo ta była ,nie kupiłem bo....krótka gwarancja ,a na maxymizer tylko rok,chociaż znalazłem firmę która daje 3 lata gwarancji na wszystko,tylko co będzię jak padnie po tym okresie? A ja jestem raczej pechowy :rolleyes:  Parę osób opisuje kłopoty jakie miała gdy padł maximizer,kwoty jakich żądano za wymianę na nowy wzięte są chyba z kosmosu, w tej cenie mam drugiego Osapiana.i nie trafia do mnie argument że nie którzy pływają bezawaryjnie kupę lat na Kottce..A w razie usterki jakieś szukanie itd, ściąganie częsci z USA to nie dla mnie,Powtórzę jeszcze raz  gdyby warunki gwarancji były przystępne i wymiana części w normie cenowej to na pewno była by to MK,a tak po dogłębnej  analizie jest Osapian,który powiem tak ,ma naprawdę OGROMNĄ większosć pozytywnych opini  na forach,i z czegoś to wynika i na pewno nie z ceny bo są inne silniki dużo tańsze...a jak będzie w praktyce to Wam lojalnie napiszę ...nie ściemniając.

Dokładnie, tym samym się kierowałem, rozważałem nawet zakup 12v Navigatora bezszczotkowego, ale to też niepewność i inwestycja 3200zł.

• 0

Witam kolegow. Stoje przed nie lada wyzwaniem, poniewaz chce zakupic silnik elektryczny do swojej lajby. Dotychczas plywalem na MK c 34 , jednak przprowadzilem sie i mam wokol siebie prawie 500 h jezioro i potrzebuje czegos mocniejszego. I jak czytam tu to wszystko to ( chyba) takze moj wybor padnie na Haswinga , bo powiem szczerze przez 5 lat uzytkowania MK spalily i sie styki i musialem wymienic caly przelacznik , dobrze ze dostalem zamiennik bo w serwisie to chyba jakis dowcip byl nie mily. Takze prosze was o mala pomoc

• 0

Yhm czyli w tym wszystkim rozchodzi sie o ten maximizer. No to jednak wezme chyba tego haswinga bo jest duzo tanszy i te 5 lat gwarancji kusi :D a co koledzy mysla o silnikach Yomoto, kolega ma i sobie chwali.

Edytowane przez lamiglas87

• 0

Yhm czyli w tym wszystkim rozchodzi sie o ten maximizer. No to jednak wezme chyba tego haswinga bo jest duzo tanszy i te 5 lat gwarancji kusi :D a co koledzy mysla o silnikach Yomoto, kolega ma i sobie chwali.

4 lata, z możliwoscią za opłatą dalszego przedłużania  gwarancji do 10 lat łącznie z tym nieszczęsnym maximizerem... ;)

Edytowane przez amstaf358

• 0

WIESZ CO DOKLADNIE NIE WIEM NA TA CHWILE ALE GO PODPYTAM ALE W POROWNANIU DO MOJEJ MINN KOTY 34 TO IDZIE JAK BURZA CHWILA MOMENT I GO NIE MA , JAK NA SPALINIE TYLE ZE CISZEJ NAPRAWDE ZAPIERDZIELA Z TYM ZE PODEJRZEWAM ZE WIAZE SIE Z TYM DUZY POBOR PRADU Z AKU :/ ZAPYTAM GO I DAM ZNAC

Edytowane przez lamiglas87