Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeżeli chodzi o wskaźnik, to umieszczałem  - wskaźnik naładowania w postaci miernika napięcia nie jest miarodajny, ponieważ napięcie aku spada nieliniowo w stosunku do poziomu naładowania aku.

Zgadzam się z tym stwierdzeniem że pomiar woltomierzem jest mało miarodajny (krzywa mocno opada wraz z utratą pojemności), ale na pewno dokładniejszy niż diody na czapie silnika. 

A co Twoim zdaniem będzie bardziej oddawało stan rozładowania akumulatora?

Edytowane przez Pietruk

• 0

Niestety brak dla agm i żel. Tylko stężenie kwasu jest miarodajne, bo spada liniowo wraz z postępem reakcji. Woltomierz jest zawodny w dosyć dużym zakresie. Ładnie opisane jest to tu:

http://www.powerstream.com/1922/battery_1922_WITTE/batteryfiles/chapter05.htm

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

A co powiecie o silniku Haswing Osapian 55lbs bez maximizera. Wart silnik uwagi? Będzie to dobra alternatywa Dla Minn Kota? Czy lepiej wybrać Ospiana z maximizerem. Chociaż portfel cicho piszczy o zwykłego Ospiana.

Wolałbym chyba pójść w 45lbs ale jednak dociułać do tego maximizera.

Sam używam 55 z maxi.

• 0

Ja używam 55 i jak narazie ok.Zaraz będą wpisy dołóż i kup MK,ale nie zawsze można dołożyć .A czy jak będzie droższy silnik to ryby będą lepiej brały.

Przecież to oczywista oczywistość, że posiadacze droższych silników łowią więcej ryb. Jak można o tym  nie wiedzieć.

• 0

No to po ch*j te głupie zaczepki ? Pływam na tym na co mnie stać i nic nikomu do tego.

Jak ktoś pisze, że posiadacze droższych silników łapią więcej ryb, to na forum C&R jednoznacznie oznacza, że więcej ich wypuszczają - logiczne ?

• 0

A co powiecie o silniku Haswing Osapian 55lbs bez maximizera. Wart silnik uwagi? Będzie to dobra alternatywa Dla Minn Kota? Czy lepiej wybrać Ospiana z maximizerem. Chociaż portfel cicho piszczy o zwykłego Ospiana.

Moim zdaniem poczekaj chwilę dozbieraj funduszy i weź z maximizerem. Każdy silnik ze skokową regulacją obrotów nadwyżki 'spala' na rezystorach - czyli pobiera relatywnie więcej prądu na każdym biegu - oprócz obotów maxymalnych, niż silnik z płynną regulacją. Chyba, że właśnie tak zamierzasz korzystać z silnika - tylko max obroty wtedy maximizer Ci się nie przyda.

• Like 1

• 0

Wracając do tematu. Głównie pływałbym na 3biegu, góra 4. Elektryk potrzebny byłby mi tylko na dwa jeziora 25h(80%) i 50h. Jak widać zbiorniki nie duże głównie na jedną miejscówkę poświęcam min. godzinę czasu na obrzucenie. Do tego dochodzi wędkowanie 4-8h. Jak widać potrzeb nie mam za dużych. Czy na prawdę potrzebny mi jest silnik z maxi?

• Like 1

• 0

Wracając do tematu. Głównie pływałbym na 3biegu, góra 4. Elektryk potrzebny byłby mi tylko na dwa jeziora 25h(80%) i 50h. Jak widać zbiorniki nie duże głównie na jedną miejscówkę poświęcam min. godzinę czasu na obrzucenie. Do tego dochodzi wędkowanie 4-8h. Jak widać potrzeb nie mam za dużych. Czy na prawdę potrzebny mi jest silnik z maxi?

Na taki zbiornik weź 45LBS przecież pewnie ma to max 1.5km ? 100Am wystarczy na cały dzień na takiej 'kałuży' :)

Edytowane przez MarMilo