Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sorry ale nie moglem sie opanowac, pamietajac swoje noszenie akumulatorow (przy przejsciu przez plaze mozna sie bylo zapasc po kostki) :D

http://www.bmserwis.pl/wozki-podnosnikowe-elektryczne-wjh_0x0.html

Co do szybszego ladowania akumulatorow to troche szybciej da sie, za pomoca jedynie slusznej, podawanej tu wielkokrotnie ladowarki. Jest tam taki potencjometr, ktorym mozna, zwlaszzca w poczatkowej fazie ladowania, wymusic prad. W miare zaawansoiwania procesu ladowania coraz mniej reaguje.

Do superszybkiego to juz chyba by trzeba miec samodzielke i bylby to proces wymagajacy zaangazowania ze str. ladowacza (z dolewaniem wody dest. wlacznie). Kiedys trenowalem...rano byly gorace tak ze az parowaly. Wystarczaly na pare miesiecy srednio czestego lowienia (wliczajac 1-2 dluzsze wypady)

Generalnie jak dla mnie kiepskie odczucia z ktorej str. by nie bral: uzytkowej, finansowej, fizycznej, wedkarskiej...

Gumo

• 0

temat niby wałkowany na okrągło a ja czym dłużej czytam i szukam tym więcej mam watpliwości

najwiecej jeśli chodzi o wybór akumulatorów 120 Ah (żelowy czy kwasowy)

- żywotność i czas ładowania? jaka ładowarka?

co możecie polecić

PS

jeśli kogoś męczy ten temat to nie musi sie wypowiadać

• 0

Ja miałem Varta marine głębokie rozładowanie 100 ah miałem 3 lata, sprzedałem i dalej chodzi ładowałem ładowarka Boscha zbytnio o niego nie dbałem a gość który kupił mega zadowolony, tak więc ja z czystym sumieniem mogę polecić kwasiaka  

czyli wybrałeś

Technologia: AGM i to na dodatek nie tani model 

no i pytanie czy nie lepiej wybrać taka oto zelówkę cena 699zł

http://www.sklep.phoenix-fishing.com/akumulator-zelowy-p-1573.html?cPath=1

jednak najbardziej przekonuje mnie ten

Akumulator żelowy Koyosonic NPG120 12V 120Ah cena około 860zł

Edytowane przez @Wojti

• 0

Masz możliwości , więc ze Stanów coś przyciągnij. Taniej wyjdzie kilka stówek pewnie.

W Polsce bym brał coś z maksymizerem. Coś klasowego. MotorGuide 45 za 1420,00 

Np. tutaj:  http://www.sonarsklep.pl/seria-varimax-c-2_105_133.html

Opinia: http://forumsumowe.pl/forum/viewthread.php?thread_id=758

Do tego aku za 4-5 paczek dokupisz i lux. Jak chcesz, to mam 2 prawie nowe 70 Ah w AGM-ie w dobrych pieniądzach. Sznajdery.

Jak tam moje zdjęcia?

• 0

Taki Twój aku na ile h pływania starczy? :) Cena?

Silnik hmm myślę właśnie nad tematem tego Rhino albo Motorguide Varimaxa jakiegoś z usa pociągnąć, tylko te gabaryty... + taki ze serwis tych silników 500 metrów od mojego miejsca zamieszkania.

Zdjęcia zrobiłem Ci wczoraj dopiero jak zrzuciłem na komputer zobaczyłem że okrąglak świeci się na nich jak psu jaja , jutro z rana wyśle nowe, na razie nie bylem u siebie w domu cały dzień więc nie miałem jak.  :)

Edytowane przez meth666

• 0

jeśli chodzi o silniki Rhino to znajomy sprzedaje je w swoim sklepie

kiedy zapytałem go o cene dla mnie to mi je odradził bo ma dużo reklamacji

później z innych źródeł tez wyczytałem, ze wadliwe sa

jeśli szukasz czegoś z maksymizerem w Polsce to zobacz to

HASWING Osapian 55Lbs MAX cena 1349zł (teraz jest w promocji)

opis

http://www.mc-sklep.pl/silnik-elektryczny-haswing-osapian-55lbs-max-do-lat-gwarancji-p-274.html

Edytowane przez @Wojti

• 0

@Wojti, z akumulatorów polecam sonnenschein. Jest wiele modeli ale ceny miażdżą. Baterie są mega mocne. Znajomy kupił 7 lat temu używkę i dopiero w tym roku zaczyna słabnąć  :o .
Z tych ogólnie dostępnych i popularnych to mam tylko dwa typy Trojan i Fiamm.
Ładowarka C-tek.

Edit: tego fiamma ma znajomy i chwali sobie
http://www.sklep.phoenix-fishing.com/akumulator-trakcyjny-p-350.html?cPath=1

Edytowane przez kotwitz

• 0

czyli wybrałeś

Technologia: AGM i to na dodatek nie tani model 

no i pytanie czy nie lepiej wybrać taka oto zelówkę cena 699zł

jednak najbardziej przekonuje mnie ten

Akumulator żelowy Koyosonic NPG120 12V 120Ah cena około 860zł

Jak mówią stare dobre przysłowia

Tanie mięso to psy jedza

Biednego nie stać żeby tanio kupować

A zapłaciłem nie tak dużo znajomy ma sklep motoryzacyjny to puścił bez marży( aku + ładowarka Boscha 650 zeta) wszystko nowe z rachunkiem na gwarancji.

• 0

...no i pytanie czy nie lepiej wybrać taka oto zelówkę cena 699zł

@Wojti! Z opisu na aku nie wynika jednoznacznie, że to żelowy. Bardziej prawdopodobne, że to AGM. Często sprzedawcy albo sami nie wiedzą albo świadomie wprowadzają  w błąd. Nie twierdzę, że tak tu jest na 100% ale coś mi nie pasuje... Gwarancja też jakaś krótka. Myślę, że trzeba się temu przyjrzeć dokładniej.  Pozdrawiam. 

• 0

Witam.

Na wiosnę chciałbym kupić silnik el.

Mam upatrzone 2 opcje:

MotorGuide Varimax 40HT

Nowa Minnkota 40 Max

Co do pierwszego...Mam obawy czy z powodu trzyłopatkowej śruby nie będzie zwiekszony pobór prądu.

Jeżeli chodzi o Minnkote, podobno to już nie to samo co made in USA.

Hm...No i co tu wybrać? :wacko:

• 0

Witam.

Na wiosnę chciałbym kupić silnik el.

Mam upatrzone 2 opcje:

MotorGuide Varimax 40HT

Nowa Minnkota 40 Max

Co do pierwszego...Mam obawy czy z powodu trzyłopatkowej śruby nie będzie zwiekszony pobór prądu.

Jeżeli chodzi o Minnkote, podobno to już nie to samo co made in USA.

Hm...No i co tu wybrać? :wacko:

Wiosła, wiosła ....  :D

• 0

panowie są w dobrej cenie motorguide varimax 40 i  55lb.na aledrogo.nowe na gwarancji.

Ma ktoś może te silniki albo może pomierzyć w sklepie maksymalną grubość pawęży? W moim starym MotorGuidzie rozstaw uchwytu był mniejszy niż w Kotce i kilka razy sie sparzyłem. Później dla bezpieczeństwa zabierałem deskę i dwa ściski stolarskie jakby co....

• 0

Odgrzewam kotleta w odmianie: Minn Kota Endura Max czy Traxxis?

Do tej pory pływałem na silniku Endura 40. Silnik przez okres kilku lat użytkowania sprawował się bez zarzutu. Mając na względzie oszczędności prądu oraz pewne polepszenie osiągów ( moja łódka jest dość ciężka i przy pływaniu stawia spory opór, silnik radził sobie z nią powiedzmy średnio) postanowiłem kupić nowy silnik z maximizerem.

Opcje są takie: Endura Max 45 lub Traxxis 45V, oba w zasadzie w tej samej cenie lub ewentualnie Endura Max 50 za dopłatą do ceny poprzedników ok.150zł. Co wybrać?