Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Moim zdaniem, zmieniając min kotę 40 na 45 max lub traxxis nie otrzymasz mocy zbyt wiele, w rachubę wchodzi tylko min kota  55.

Bardzo mi na zwyżce osiągów nie zależy. Przy tej łódce nawet 55 nie zrobi z niej demona. Endura Max 55 to +300zł do Max 45, a także zwiększona masa i średnica silnika. W porównaniu do "45" jest cięższy o 2,5kg ("45"-8 kg, "55"-10,5 kg, a więc sporo więcej do dźwigania), większa średnica to także większe opory w wodzie pewnie więc, przy tej samej szybkości płynięcia, większa konsumpcja prądu..

• 0

kombinujesz trochę słabo.2.5kg cięższy silnik i troszkę większa średnica to opory które są znikome i nikt tego nie odczuje.gdybym miał taki problem z kupnem to bym się cieszył bo napewno wybór padł by na minn kotę traxxis 55 ze starej dobrej produkcji które są dostępne nawet nowe.

• 0

Może i słabo kombinuję, ale Traxxis 55V to już wydatek o ponad 800zł większy od pozycji wyjściowej (silnik z krajowej dystrybucji z 3 letnią gwarancją).

Jeżeli chodzi o samo 2,5kg to nie ma sprawy, problem jednak w tym, że nie są to jedyne a dodatkowe kilogramy do dźwigania. Z racji tego, że nie jestem młodzieniaszkiem, o czym ciągle mi przypomina  mój kręgosłup, sporej odległości do pokonania między łódką a samochodem i tego, że pływam niemal zawsze sam, każdy dodatkowy kilogram sprzętu to nie żarty. Nawet nie chcę myśleć o tym, że musiałbym nosić np. drugi akumulator.

Co do Traxxisów, raczej nowszej niż starej produkcji, to słyszałem przynajmniej w przypadku niektórych egzemplarzy o niezbyt starannym ich wykonaniu. A miał być to silnik o wzorcowej jakości. Ciekawe jak pod tym względem wypada Endura Max?

• 0

Na cztery zakupione w tym samym czasie varimaxy 55 zepsuł się tylko mój choć można było spokojnie pływać i olać usterkę wyświetlacza bluevis. Skończył się sezon i oddałem na gwarancji, odebrałem i następny sezon używałem bez problemu. Widocznie trafiłeś felerny model :ph34r:
Kolega @Godski ma rację.

• 0

Ciekawe jak jest z Traxisami z maksymizerem. Mój hula juz czwarty sezon. Jedynie ten górny zatrzask musiałem skleić . Pękł, ale raczej przez to, że go trochę przekoślawiłem przy zamykaniu. I dolna tulejka podtrzymująca mocowanie na kolumnie wyłazi.

Edytowane przez godski

• 0

a co mu dolega?

Pierwsza usterka, całkowicie odmówił posłuszeństwa dioda się zaświeciła ale po przekręceniu rączki wirnik już nie zareagował i jak na pech to w dniu startu na zawodach. W ramach naprawy wymienili główkę silnika. Druga usterka to przełącznik biegu wstecznego, w efekcie silnik tylko płynął do tyłu.

• 0

Ciekawe jak jest z Traxisami z maksymizerem. Mój hula juz czwarty sezon. Jedynie ten górny zatrzask muiałem skleić . Pękł, ale raczej przez to, że go trochę przekoślawiłem przy zamykaniu. I dolna tulejka podtrzymująca mocowanie na kolumnie wyłazi.

Dziękuję kolegom @godski i @nrt80. Tego typu cenne spostrzeżenia są dla mnie bardzo ważne. Co prawda jest grupa ludzi (znam takich), którzy są w stanie zepsuć każdą rzecz, jednak kolegów absolutnie o to nie podejrzewam.

Usterka, która jak widać się powtarza, podobne uwagi słyszałem także od innych, świadczy albo o niedopracowaniu niektórych elementów albo o spadku jakości.

Będę wdzięczny za tego typu uwagi od innych użytkowników Traxxisa, Varimaxa i Endury Max. Przyznam, że ta ostatnia mnie trochę kusi, jednak łamany rumpel czasami ma swoje zalety.

Edytowane przez n15

• 0

kolego, w miejscu zaznaczonym na zdjęciu, między uchwytem a kolumną jest plastikowa tulejka. od góry i od dołu ma kołnierze dzięki którym jeździ po kolumnie razem z uchwytem. problem jest taki, że jak rozluźniasz mocowanie przy wyjmowaniu z łódki i łapiesz za kolumnę w okolicy rumpla wyciągając silnik, to całe mocowanie leci w dół i uderza w silnik właśnie tym kołnierzem z tulejki. jak kołnierzyk się rozwali całkowicie, to tulejka przestaje jeździć z mocowaniem i po podciągnięciu do góry w dół już nie wraca. można ją wcisnąć ręcznie, ale to upierdliwe strasznie. jak się tego nie zrobi to występuje milimetrowy luz między uchwytem a kolumną. który w gruncie rzeczy nie przeszkadza w użytkowaniu... szczerze mówiąc problem by szło rozwiązać po zakupie nowego "montując" jakiś hamulec przy silniku. myślę, że taśma izolacyjna w stożek załatwiła by sprawę. 

post-51104-0-23159100-1396813294_thumb.jpg

• 0

kolego, w miejscu zaznaczonym na zdjęciu, między uchwytem a kolumną jest plastikowa tulejka. od góry i od dołu ma kołnierze dzięki którym jeździ po kolumnie razem z uchwytem. problem jest taki, że jak rozluźniasz mocowanie przy wyjmowaniu z łódki i łapiesz za kolumnę w okolicy rumpla wyciągając silnik, to całe mocowanie leci w dół i uderza w silnik właśnie tym kołnierzem z tulejki. jak kołnierzyk się rozwali całkowicie, to tulejka przestaje jeździć z mocowaniem i po podciągnięciu do góry w dół już nie wraca. można ją wcisnąć ręcznie, ale to upierdliwe strasznie. jak się tego nie zrobi to występuje milimetrowy luz między uchwytem a kolumną. który w gruncie rzeczy nie przeszkadza w użytkowaniu... szczerze mówiąc problem by szło rozwiązać po zakupie nowego "montując" jakiś hamulec przy silniku. myślę, że taśma izolacyjna w stożek załatwiła by sprawę. 

Ja się starałem tą tulejkę wkleić w uchwyt, ale pierwsza próba się nie udała.

Generalnie brak ten tulejki może spowodować większe wibracje.

A jeśli chodzi o ten zatrzask to jest on widoczny tuż nad uchwytem. Ale ten pękł z mojej winy. 

• 0

Taka sytuacja. Do silnika 55lbs powinien być akumulator 115-120 ah, wg. danych producenta max. pobór tego silnika to ok 49A.  Da radę do tego aku podłączyć 2x silniczki o poborze max 27A? Można to liczyć dzieląc na pół czy nie ma sensu? Nie wiem, czy taki tematu już był. Uprzedzając pytania. Dotyczy budowy 2 silnikowego małego napędu z dostępnych części. 

• 0

Dziękuję Kolegom za szybki odzew i informacje.

"...A jeśli chodzi o ten zatrzask to jest on widoczny tuż nad uchwytem. Ale ten pękł z mojej winy. "

Znajomy, który także ma Traxxisa też ma problemy z tym zaciskiem.

Mi też ten zacisk pękł. Za nowy zażyczyli sobie 200 zł (słownie: dwieście złotych) :angry:

Założyłem aluminiowy od roweru, pod spód dałem podkładkę z węża ogrodniczego. Działa już 3 lata i tam nie ma co pękać. :D

Edytowane przez Pietruk

• 0

Panowie powiedzcie mi jak wygląda gwarancja MINN KOTA czy te 3 lata obejmuje wszystkie podzespoły silnika czy np.przełącznik ma krótszy okres gwarancji? Pytam bo chce kupic ENDURA MAX 55LB i od jednego sprzedawcy usłyszałem że te 3 lata nie obejmuje wszystkich podzespołów silnika ? tylko wybrane etc.