Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No padnę normalnie :lol:  sprzedają silniki a nie wiedzą jaka jest na nie gwarancja.Panowie ze sklepu BASS w Warszawie twierdzą że 3 lata na cały silnika a znów Centrum Wędkarskie w Zielonej Górze twierdzi że 3lata na wybrane elementy a maksimizer 3 miesiące.

Kto kłamie ?

• 0

Okres kiedy gwarancja na Minn Koty wynosiła 3 lata już minął. Amerykańskie mają 2 lata ( tzn. te w US) na kartonie jak byk stoi 2 Year  B)  To skąd nasz dystrybutor wyciąga 3 lata (no chyba że od siebie dodaje jeszcze rok ale Normarku o to bym nie podejrzewał...)

• Like 1

• 0

Ja osobiście złych doświadczeń nie mam bo używam Minn Koty :D ale sprzedałem dwóm kolesiom Traxxisy którzy wcześniej mieli Haswingi. Bardzo nieparlamentarnie się o nich wyrażali, bardzo... Ale to może taki zbieg okoliczności. Podobno były dłużej w naprawach gwarancyjnych niż na rybach. Mam nadzieję, że nie ściemniali.

• 0

Panowie, a co sadzicie o Haswingach z maxymizerem?

Dwa lata używałem 55lbs bez maxymizera(bez awarii) jednak do trollingu niezbedny więc kupiłem 55z maxem.Mija 4 msc.intensywnego używania i na razie nic się nie dzieje -jedyny minus bardzo ciężko chodzi manetka .

• 0

Dwa lata używałem 55lbs bez maxymizera(bez awarii) jednak do trollingu niezbedny więc kupiłem 55z maxem.Mija 4 msc.intensywnego używania i na razie nic się nie dzieje -jedyny minus bardzo ciężko chodzi manetka .

Też mam 55lb z maksymizerem - od października i jak na razie bez problemów, u mnie manetka chodzi lekko i płynnie.

• 0

Takie pytanie - ponieważ przydał by się napęd alternatywny do łodzi, zastanawiam się nad kupnem elektryka zamiast wiosła. Pytanie - czy najmniejszy silnik 30lb da radę popchnąć łajbe 440cm, 320kg z silnikiem i aku + załoga i graty w celu w miarę kontrolowanego dobicia do brzegu w razie W na Wiśle?

• 0

Mam pytanie — przymierzam się do kupna silnika elektrycznego na Zalew Sulejowski.Ma służyć do pływania standardową łodzią ze stanicy w Barkowicach w dwie osoby + sporo sprzętu i desanty w ciekawe miejsca na zasiadki lub standardowe łódkowe pływanie ze spinningiem.

Szukam czegoś solidnego, ale nie zależy mi na super mocy, po prostu ma płynąć a w razie wiatru umożliwić w miarę sprawny powrót.

Jaka moc spełni ww warunki, ewentualnie jaki model , zaznaczam, że z kasą się nie przelewa i zależy mi na jak najlepszym stosunku ceny do jakości i możliwości.Czyli dobrze, pewnie ale jak najtaniej się da (oczywiście buble odpadają).

Pozdrawiam

• 0

Szymon, 55lbs i nic więcej nie szukaj. Miałem motorguide varimaxx i było ok. Zostaje jeszcze minn kota max albo traxis. Jak mocno powieje to zawsze jakoś płyniesz, na słabszych silnikach albo stałem w miejscu albo musiałem się gdzieś chować lub ewentualnie płynąć wzdłuż fali.

• 0

Dzięki za info , osobiście myślałem o czymś 45 lbs , ale jestem zielony i kompletnie nieobeznany w tej kwestii - mam po prostu dosyć wiosłowania z miejsca na miejsce a o nocnych powrotach nie wspominam , szczególnie po tej nawałnicy jaka była wczoraj nad Zalewem ;) - strach pomyśleć ...

Tylko teraz tak , podobno Minn Koty zaniżyły poziom , jak jest z Motorguide ? Druga sprawa ten cały maximizer , ja nie troluję - silnik ma umożliwiać sensowne przemieszczanie się powiedzmy do 6 h pływania i nic więcej mi nie trzeba dlatego czy jest sens wydawać na to kase . Przecież i tak muszę kupić jeszcze aku i sensowne ładowanie .

Edytowane przez Szymon82

• 0

Jak nie trolujesz przez cały dzień i max. przemieszczanie 6-8 godzin to możesz kupic bez maxi. Tylko jak sie przemieszczas to lepiej dać na 4 i pływać dłużej niż na full. Full zostaw sobie na kryzysowe sytuacje. Między full a mniejszym biegiem jest 0,5-1 km/h róznicy.

Ale moze zaczniesz trollować? To zakup na lata.

I min 100-120 Ah + markowy aku. 

• 0

Zastanawiam się nad Haswingiem Osapian 55 MAX, dają minimum 4 lata gwarancji a do tego serwis pod nosem. Faktycznie zakup jest na lata a ten maximizer to jednak dobre ustrojstwo.Zobaczymy do sierpnia mam czas na uzbieranie kasy, a nie mało tego z aku i całą resztą.

• 0

Zastanawiam się nad Haswingiem Osapian 55 MAX, dają minimum 4 lata gwarancji a do tego serwis pod nosem. Faktycznie zakup jest na lata a ten maximizer to jednak dobre ustrojstwo.Zobaczymy do sierpnia mam czas na uzbieranie kasy, a nie mało tego z aku i całą resztą.

Ja rownież do niego się przymierzam. Za 1350zl jest do wyrwania. Jaki aku do niego kupujesz?

• 0

Mam ten silnik od jesieni i na razie wszystko OK. Też pływam po Zalewie Sulejowskim tyle że z Tresty. Na Barkowicach bliżej do brzegu masz i nie ma takiej fali i wiatru jak w rejonie Tresty, ale czasami ta wieksza moc sie przydaje.

Nie trolujesz bo nie masz silnika, jak kupisz to zaczniesz. Ja też miałem nie trolować, ale w sytuacji gdy nic nie bierze i dobre miejscówki zawodzą często troling pozwala coś wyczesać i zlokalizować gdzie te ryby się pochowały.

• 0

Ja rownież do niego się przymierzam. Za 1350zl jest do wyrwania. Jaki aku do niego kupujesz?

Zastanawiasz się czy żelowy czy zwykły kwasowy ?

Szymon masz racje - nie troluje bo trudno to wszystko ogarnąć przy paliwie mięśniowym typu wiosła w dłoń ;) w każdym razie tak jak polecano mi mniej niż 55 z maksimizerem ostatecznie nie wezmę.A co do aku to na normalnych kwasówkach latają i jest ok.

Edytowane przez Szymon82

• 0

Jak masz mało kasy to kup taki do traktora najtańszy 120-130 Ah. I do tego zamontuj mały voltomierz za 2 dychy (jest na forum info) Jak ci zejdzie pod obciążeniem poniżej 11 a lepiej 11,5 v to wolniutko a jeszcze lepiej wiosełka w dłoń, coby aku nie wykończyć.

• Like 1

• 0

Czyli co , taki akumulator z Osapianem 55 MAX i można pochulać po Zalewie ? Dodatkowo sprawdzać pod obciążeniem a w okresach przerwy raz na miesiąc doładować ?

SCHIMTZ 110 AH - 300 zł

http://allegro.pl/akumulator-110ah-schmitz-ca-ca-110-ah-900a-lodz-i4357188225.html

Czy coś nie za tanio ;) ? Tutaj jakieś różnice + / - 100 zł nie są istotne Pozostaje jeszcze kwestia czym ładować aby było tanio i dobrze i mam zestaw kompletny.

Edytowane przez Szymon82