Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

• 0

Co do silnika ostatnie pytanie aby nie zaśmiecać już - tak tylko teoretycznie patrzę na wymogi doboru silnika do łódek -

taki Osapian tylko, że 45 lb z grubszymi kablami ma być wg producenta do łodzi o masie maks 1200 kg - przecież te łódki z Barkowic tyle nie ważą nawet w 3 chłopa z bagażem - czy nie lepiej kupić poprzerabiany , zawsze oszczędność i dozbierać do porządnego aku ?

http://www.mc-sklep.pl/silnik-elektryczny-haswing-osapian-slim-4550lbs-max-do-lat-gwarancji-p-522.html

• 0

To i ja mam zapytanie, a ponieważ kompletnie się nie znam na tych sprawach i do tego dysponuję ograniczonymi środkami, to proszę o opinię czy któryś z pokazane w linkach poniżej dwóch silniczków popracuje mi przez kilka lat?

http://allegro.pl/silnik-elektryczny-marine-36lbs-do-lodzi-pontonow-i4361958560.html

http://allegro.pl/silnik-elektryczny-yomoto-36-dozywotnia-gwarancja-i4394170494.html

Potrzebuję troszkę popływać po średniej wielkości jeziorze (strefa ciszy). Łódkę będę prawdopodobnie wypożyczał i ciężko mi jest określić jej wagę. Samego pływania to dziennie byłoby myślę max. 2-3 km. Czasem może bym potrollował ale, to raczej w mniejszości więc żaden maximizer chyba nie jest potrzebny :)

Doradźcie proszę również jakiś tani akumulator do takiego cuda jak powyżej. Gdyby ktoś jeszcze napisał jak go trzeba ładować (tzn. jak ustawić prostownik) to byłoby super?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady!

M.

• 0

To i ja mam zapytanie, a ponieważ kompletnie się nie znam na tych sprawach i do tego dysponuję ograniczonymi środkami, to proszę o opinię czy któryś z pokazane w linkach poniżej dwóch silniczków popracuje mi przez kilka lat?

http://allegro.pl/silnik-elektryczny-marine-36lbs-do-lodzi-pontonow-i4361958560.html

http://allegro.pl/silnik-elektryczny-yomoto-36-dozywotnia-gwarancja-i4394170494.html

Potrzebuję troszkę popływać po średniej wielkości jeziorze (strefa ciszy). Łódkę będę prawdopodobnie wypożyczał i ciężko mi jest określić jej wagę. Samego pływania to dziennie byłoby myślę max. 2-3 km. Czasem może bym potrollował ale, to raczej w mniejszości więc żaden maximizer chyba nie jest potrzebny :)

Doradźcie proszę również jakiś tani akumulator do takiego cuda jak powyżej. Gdyby ktoś jeszcze napisał jak go trzeba ładować (tzn. jak ustawić prostownik) to byłoby super?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady!

M.

Z tych dwóch to Yoto Moto. Bardziej znany na rynku, cena podobna i i gwarancja na przełącznik dłuższa.

Zadaj sobie trud i poszukaj na temat aku. Podpowiem - na poprzedniej stronie w moim poście i w poście @Kadet-a znajdziesz tanie propozycje.

Jak nie masz prostownika to kup sobie za 2 stówki Yato 8303 15A. Ustawiasz tylko typ aku i nic więcej.

• 0

Panowie posiadam MINN KOTA ENDURA MAX 55 powiedzcie mi czy jest sens ładować jakąś śrubę akcesoryjną np.3 łopatową etc. duzo zwiększa się osiągi ? W tej chwili dobrze pcha bo mam małą łódke 2,80 ale może było bo jeszcze lepiej :)

Jak założysz 3 łopaty do tej Kotki to będziesz latał tym pływadełkiem  ;)  :D

A poważnie to nie widzę sensu do tak małej łódki,prędkość wzrasta gdzieś o 20 %.Ale coś za coś ,większy pobór prądu,ciepłe kable,szybsze rozładowanie aku, no i dość znaczne wibracje.No i za duża prędkość przy niskich obrotach 3km/h .

Dla porównania (robiłem celowo) endura c2 45lb z Kipawą 314 była minimalnie szybsza od 55 lb . Przy tej samej łodzi i takich samych warunkach.

Ma to sens przy dużej łajbie z zapasem mocy w akumulatorach  ;)

Edytowane przez sebalos.77

• 0

Panowie, doradźcie proszę na szybko...mam możliwosć zakupienia używanego silnika MinnKota 24lbs. To jakiś stary model (biała obudowa), 4 biegi do przodu i dwa do tyłu, ale właśnie go sprawdziłem na wodzie i w rzeczywistości: 3 do przodu i jeden do tyłu. Podejrzewam ze byl przerabiany bądź naprawiany. Cena: 150 zł. Jest sens go brać czy myślicie że może szybko zdechnąć? Zarezerwowałem do jutra, więc z góry wielkie dzięki za jakąś szybką poradę! :)

• 0

Witam.Wczesniejsze posty dotyczyly silnika elektrycznego jako glownego a ja mam pytanie o silnik elektryczny jako drugi45lbs czy moze 55.,np do trolla,mam lodke i motor na niej 50KM ale jest to 2suw przez co jest glosny,ale to niewazne,wazne jest jak dobrac moc silnika elektrycznego do lodzi o wadze brutto 400-500kg.pewnie i tak wyjdzie na to co powyzej pisali koledzy.

Edytowane przez myszkin

• 0

Witam.Wczesniejsze posty dotyczyly silnika elektrycznego jako glownego a ja mam pytanie o silnik elektryczny jako drugi45lbs czy moze 55.,np do trolla,mam lodke i motor na niej 50KM ale jest to 2suw przez co jest glosny,ale to niewazne,wazne jest jak dobrac moc silnika elektrycznego do lodzi o wadze brutto 400-500kg.pewnie i tak wyjdzie na to co powyzej pisali koledzy.

Witam, a nie lepiej małą spalinę , nawet do Twojej łódki to myślę 5 km będzie ok

• 0

tu gdzie jestem (szwecja)nic o strafach ciszy nie wiem,bardziej to do trollingu i jako "na wszelki wypadek" niz do latania pomiedzy lowiskami.

dzieki za  porady,zaczynam szukac.

Zapewniam, że stref ciszy jest całkiem sporo, przynajmniej w Skåne. Polecam zapoznać się z regulaminami poszczególnych łowisk, bo można w niezłe kłopoty się wpędzić. Zapewne Kolega wie, że Szwedzi mają bzika na punkcie ochrony środowiska?  :)