Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy widzieliście gdzieś jakiś silnik elektryczny na 12v większy niż 55 ?

Wiem że są mocniejsze silniki na 24V ale szukam bardzo mocnego silnika na 12V z maximizerem do łódki płaskodennej o długości 360 cm i szerokości 150 cm.

Koledze chodziło o silnik 12V a nie 24V :D

• 0

Mocniejszego silnika niz 62 lbs raczej nie znjadziejsz na 12V , spowodowane jet to poborem pradu . Przy 55/62 lbs jest 40 A , stad tez maksymalne moce tych silników do 600W. Przy wiekszym napieciu obnizamy prad i zwiekszamy moc tak w skrocie. Ja od 2 lat plywam na neraus 55/62lbs , ponton 3,2m sztywna podloga . max predkosc 5,7 kmh

• 0

cześć...

ja nie wiem czy podpowiem, ale się wypowiem :) choć w sumie widzę cisze już w temacie :)

w zeszłym roku silnik stał się celem mojej wzmożonej aktywności na forach poruszających temat silników oraz akumulatorów.

pływam po jeziorze Sasek Wielki, czasem po Nidzkim. reszta wód na których łowię jest otwarta dla spalinowych napędów, więc tam wozi nas silniczek hondy mojego kumpla. 100% mojego wędkowania to spining (bez trolingu) wędkowanie to zazwyczaj od kilku do kilkunastu godzin pływania. przemieszczam się spokojnie od miejscówki do miejscówki, żadnych wyścigów że tak powiem kontempluje okoliczności przyrody.

No wstęp przydługi ale do meritum.

Czytałem, czytałem... i robiłem się coraz głupszy :) Nie mogąc testować silników, musiałem jakieś kryteria wyboru przyjąć... Więc cena była wyjściem do wyboru, potem oceny innych zamieszczane na forach...

No i z moich rozważań wyszedł zakup zestawu Haswing Osapian 45lbs z maksymizerem na grubych kablach  + 110 aku żel + ładowarka + strażnik akumulatora = 2200 zł taka cena za całość. Dokupiłem do tego 3 łopatkową śrubę (nie wiem czy potrzebna) .

No i wrażenia są ok... oczywiście brak porównania do innych silników , powiem tak wiosła są na łódce, ale nie dotykam ich, pływam w miejsca dalekie w które na wiosłach mi się nie chciało... poznając nowe rewiry akwenu  :) i o to chyba chodziło :)

Pływam tak mniej więcej na ustawieniu manetki pomiędzy 3 a 4 (strażnik akumulatora nie reaguje wtedy palą się 4 diody) jak również diody na silniku pokazują 100% wartość dla akumulatora. Łódka do której podpinam elektryka to Karp 3 ( waga ponad 100 kg) słaba do pływania mówiąc szczerze :)

Maksymizer pracuje ale myślę że mógłby być bardziej płynny w obsłudze, czasem mam wrażenie jakby się przycinał. Obsługa silnika prosta i szybka tzn podnoszenie czy kładzenie nie jest kłopotliwe.

Dwa razy musiałem uciekać z wody bo szedł szkwał i 5 bieg naprawdę daje szanse na schowanie się w bezpieczną przystań.

Reasumując poza mało płynnym maksymizerem no i wagą akumulatora :) to godny polecenia zestaw... oczywiście biorąc pod uwagę niewygórowane potrzeby piszącego te słowa.

pozdrawiam.

• Like 2

• 0

Cześć

Użytkuje 2 sezon MK Traxxis 55 po tuningu na 60 z maxymizerem i aktywnym chlodzeniem,grubsze kable jest Ok nic z nim sie nie dzieje, ale potrzebuje czegoś mocniejszego do River Foxa 390 ponieważ ma płaskie dno a nie V to wiadomo idzie ciężej, macie cos sprawdzonego mocnego a tańszego niż Torquido ???

• 0

Witam

Wędkuję na Wigrach od kilku lat (do tej pory bez silnika), przymierzamy się z tata do zakupu silnika elektrycznego. Przeczytałem Wasze porady i szczerze mowiac za duzo danych żeby to ogarnąc jednoznacznie :)

posiadamy stosunkowo niewilki budzet i potrzebujemy silniczka który zapewni nam 4-6 godzinne pływanie, łapiemy głównie na spławik więc chodzi od opłynięcie do 4-5 łowisk i powrót. Naczytalem sie tutaj o tzw maximizerach, mocy 12V-24V, różnej wielkości LBs itd itd i nie mam pojęcia jaki zestaw będzie dla nas odpowiedni, dlatego prosze o pomoc.

czy taki zestaw nam wystarczy: 

http://www.sonarsklep.pl/kompletny-zestaw-silnik-osapian-40-75ah-akumulator-6a-ladowarka-p-1429.html

z góry dziękuje za każda pomoc :)

pozdrawiam

i taaaaaakich ryb   ;)

Edytowane przez grzechu333

• 0

Grzechu, dużo zależy od łódki. Ale ja bym wziął (jeśli budżet pozwala) mocniejszy silnik i aku 100 albo 120Ah do tego ladowarkę ctek 7.0, np. albo shumachera. Ja kupiłem niedawno shumachera polecanego w jednym z wątków poświęconych aku i ładowarkom i jestem zadowolony. Silnik generalnie im większy ty lepszy, zawsze lepiej jest mieć trochę zapasu, niż mieć niedobór w krytycznej sytuacji.

• Like 1