Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

cześć

ponieważ nie jestem w temacie szukam porady

chcę kupić zestaw silnik aku ponton ładowarka pompka eklektyczna

zestaw dla 2 osób

cel - powolne pływanie na wodzie stojącej ze spinem

NAJWAŻNIEJSZE KRYTERIUM to NISKA WAGA

poszczególnych elementów silnik max 6-7 kg, ponton 20 kg akumulator 5 kg

z góry dziękuję

• 0

Panowie buduję zestaw na gumie ok 4m i szukam silnika, zbiornik największy to ok 1000ha i chciałbym móc cały dzień trollować lub spinningowa pokonując nie małe odległości. Aku będzie lifepo4 230ah (nie poj... mnie?) Czy te Osapiany/Jaxony 65lbs są coś warte? Czy może coś innego jest warte kupna?

Czy nie lepiej przy takich założeniach byłoby wejść w 24V? Jeśli zamierzasz codziennie ładować aku, to po co Ci taka pojemność? Ponton 4m przy wietrze wymaga solidnego napędu i ja nie widzę żadnych przewag 12V silnika nad 24V w takim przypadku. Akumulator 24V LiFePO4 w okolicach 110Ah nie jest tak łatwo rozładować do zera.

• 0

Czy nie lepiej przy takich założeniach byłoby wejść w 24V? Jeśli zamierzasz codziennie ładować aku, to po co Ci taka pojemność? Ponton 4m przy wietrze wymaga solidnego napędu i ja nie widzę żadnych przewag 12V silnika nad 24V w takim przypadku. Akumulator 24V LiFePO4 w okolicach 110Ah nie jest tak łatwo rozładować do zera.

ale ponton 4 m waży z 50 kg a aj potrzebuje ok 230 cm do 20 kg

• 0

cześć

zestaw dla 2 osób

z góry dziękuję

Co się da kupuj na Allegro masz wsparcie, opcje finansowania ,dostawa i zwrot za darmo dla Smart.Pomacasz i podejmiesz decyzję czy si pasuje lub wymienisz na inny sprzęt.

Ponton serii Standard  na pompowanej podłodze lub Dlight szukaj na allegro i dzwoń do Tokarexu lub NaviPoland jak nie ma aukcji to chętnie wystawią. Poproś o sprawdzenie dokładnie wagi zestawu .

Kaiman od Busha  K330l waży 35kg ale nie mają krótszego więc jak wybierzesz Kolibri  260-280 cm waga pewnie wyniesie ok 20kg.

Silnik do 30LBS  wystarczy najlepiej w wersji Max, akumulator dobra oferta od Hermesa LifePo4 60 ah 6AKLI06012 .

https://allegro.pl/oferta/ponton-lodz-kaiman-k-330l-bush-tokarex-11110053459

https://allegro.pl/oferta/akumulator-litowy-lifepo4-volt-polska-12-8v-60ah-12173723496

• 0

Co się da kupuj na Allegro masz wsparcie, opcje finansowania ,dostawa i zwrot za darmo dla Smart.Pomacasz i podejmiesz decyzję czy si pasuje lub wymienisz na inny sprzęt.

Ponton serii Standard  na pompowanej podłodze lub Dlight szukaj na allegro i dzwoń do Tokarexu lub NaviPoland jak nie ma aukcji to chętnie wystawią. Poproś o sprawdzenie dokładnie wagi zestawu .

Kaiman od Busha  K330l waży 35kg ale nie mają krótszego więc jak wybierzesz Kolibri  260-280 cm waga pewnie wyniesie ok 20kg.

Silnik do 30LBS  wystarczy najlepiej w wersji Max, akumulator dobra oferta od Hermesa LifePo4 60 ah 6AKLI06012 .

https://allegro.pl/oferta/ponton-lodz-kaiman-k-330l-bush-tokarex-11110053459

https://allegro.pl/oferta/akumulator-litowy-lifepo4-volt-polska-12-8v-60ah-12173723496

dzięki

a jaki silnik do tego?

• 0

Na pewno z sztywną podłogą, jak nie zależy Ci na spalinowym silniku to proponuje jakąś sklejkę będzie trochę lżej od aluminium :) Ja mam maverica z alu podłogą i polecam każdemu łowiłem na takim co wysłałeś to nie było komfortu samemu spoiningować a co dopiero w dwóch :) czy tam dwoje :)

• 0

cześć

zestaw dla 2 osób

z góry dziękuję

Nie ma szans na taką wagę pontonu. Jeśli 2 osoby wędkują to Kolibri KM-300PP to takie minimum a waga 35 kg. Ja mam DLight 280 z kilem ale w 2 osoby wędkując nie ma żadnego komfortu. W KM-300PP jest trochę szerzej. Chyba że druga osoba jest do towarzystwa to ok. Akumulator najlepiej Lifepo4 skoro ma ważyć ok 5 kg to pojemność 50-60Ah.

• 0

Jarek szukaj tematu NaviPoland-pontony znajdziesz kontakt z przedstawicielem mają szeroką gamę pływadeł zależnie od zastosowań. Z Kolibra seria Lait Km-280DL .

fajne mają i nie drogie z navipolandnp ten

https://www.olx.pl/d/oferta/ponton-wl-240-nawipoland-wedkarski-bez-podlogi-sklep-pontony-nowy-CID767-IDofFse.html

• 0

Hejka . Pływałem 3 lata na kolibri km300pp.powiem Tobie tak 300 to takie absolutne minimum wygody i bezpieczeństwa. Dwie osoby każda z nich po 2 torby jedna z przynętami druga z papu i termosem plus podbierak i po 2 patyki. Dochodzi kotwa,aku i silnik. Jakieś lumpy typu kurtka itd.i robi się ścisk...przerabiałem to . Lepiej ponieść kilka kilo więcej i kupić 330 lub 360 cm.nie będziesz żałował.

• 0

Cześć. Pływałem 34lbs na pontonie kolibri km 300pp i powiem Tobie że ten silniczek radzi sobie z tą jednostką całkiem dobrze. Co do wymiany śruby na 3 płatową to proponuję tego nie robić. Śruby 3 płatowe dają większy opór silnikowi i możesz go spalić. Ja mam traxxisa 55 po tuningu na 85 lbs ale silnik przeszedł kilka zabiegów min.dolozone chłodzenie, grubsze kable ,wymieniony maximizer itd.by dał radę kipawie. Także samo przełożenie śruby moim zdaniem tylko zaszkodzi.

• Like 1

• 0

Witam,

Przeczytałem cały temat od deski do deski :) Dużo mi to pomogło. Myślę, że mam już swoje typy. Reasumując chciałbym tylko potwierdzić czy moja droga co do dopasowania silnika jest prawidłowa. Także proszę doświadczonych użytkowników o pomoc.

Przymierzam się do kupna łodzi aluminiowej SKYLLA 370 (szerokość 180cm i waga 200kg). Docelowo na pewno będzie tam silnik spalinowy, do pływania po Odrze i niektórych większych jeziorach. Jednak mając na uwadze obecną sytuację na rzece, postanowiłem na początek kupić silnik elektryczny i przez kilka dobrych lat popływać po jeziorach do 200ha (strefa ciszy) od czasu do czasu jedno 600ha. Bezwarunkowo 24V jak nie 48V. Na początku celowałem w firmę Haswing, jednak po jakimś czasie postanowiłem, że może Haibo M200 lub M250, albo ePropulsion Spirit 1.0 PLUS / EVO.

Łódka w miarę upływu czasu będzie stopniowo doposażana na potrzeby wędkarskie. Mam na myśli echosondę, może silnik dziobowy i oczywiście instalacje elektryczne, preferowałbym bym akumulatory LiFePo4. Przeważnie będę pływał sam (70%), czasami z kolegą (30%) dodatkowa masa to 80kg + 100kg.

Kilka pytań;

1. Ogólnie co o tym myślicie ? Sugestie ?

2. Haibo M200 czy M250 ? wg mnie M250

3. Spirit 1.0 PLUS czy EVO ? wg mnie PLUS, bo nie potrzebuje hydrogeneracji czy opaski. Chyba, że są jakieś inne ulepszenia w stosunku do PLUSa.

4. Spirit na zintegrowanej baterii starczy mi ? Aby można było pływać cały dzień bez szaleństw ? Troling

5. Czy dobrym pomysłem w razie braku energii byłoby dokupienie akumulatora firmowego ePropulsion E40 (chyba wystarczy) ? Czy wtedy zapewniłoby to w 100% moje zapotrzebowanie na całodzienne pływanie ?

6. W przypadku wyboru M250 możecie polecić jakieś bardzo dobre akumulatory około 150Ah, w technologi LiFePo4 24V, raczej z BMS ? Chodzi o firmę, bo szperam, szperam w internecie i coś jakoś nie mogę znaleźć. Chciałbym naprawdę coś dobrego, aby kupić i mieć spokój.

7. Spirit wydaje się być sensowym rozwiązaniem, bo w przypadku M250 + akumulator 24V LiFePo4 + ładowarka to wyjdzie prawie SPIRIT, który ma już w zestawie baterie i ładowarkę ? No oczywiście na M250 pewnie o wiele dłużej popływam bo akumulator kupię większy, a w spirycie jest mniejszy. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

8. To, że przejście z 12V na 24V jest korzystniejsze to wiem, a czy przejście z 24V na 48V też daje podobne korzyści ? Idąc drogą dedukcji to chyba tak, ale mogę się mylić. Silnik o tej samej mocy np. 1000W na 48V będzie miał lepsze osiągi, "ergonomię" pływania niż na 24V ?

9. A może coś z firmy TORQEEDO ?

Myślę, że chyba wszystko opisałem. W razie czego będę dopisywał.

Także z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Edytowane przez cudak

• 0

Witam.

Czy ktoś z Koleżeństwa miał może styczność (używa) silnika Minn Kota Classic?

Znalazłem taką ofertę w popularnej sieci sportowych sklepów. Piszą, że to nic innego jak Endura C2 tyle, że w wersji bez wskaźnika wyświetlającego poziom naładowania akumulatora. Cena 1249 zł, za najmocniejszą wersję 55 lbs. "Niewykastrowana" wersja tego silnika - Endura C2 55 lbs Led - to wydatek około 1890 zł (dobry sklep stacjonarno-internetowy). Jakieś sugestie "warto", "niewarto" ? Chciałem skompletować zestaw z silnikiem +/- 60 lbs + akumulator + ładowarka, w okolicach 2 tys. pln, do okazjonalnego spinningowania na pontonie średniej wielkości (bez trollingu). Alternatywnie - w pieniądzach Minn Kota Classic - są jakieś "chińczyki" w rodzaju Haibo, Storm, Haswing, z elektronicznymi gadżetami (wskaźniki ładowania aku., a nawet maximizery i śruby 3 łopatkowe /Minnkota oferuje 2 łopatkowe). Na rzecz Minn Kota - doświadczenie firmy, estetyka wykonania (solidnoość, trwałość?).

Edytowane przez adiz1

• 0

Cześć,

Stoję prze wyborem pierwszego silnika do mojego pontonu.

Rozważam MOTORGUIDE R3 DIGITAL FRESHWATER 55LB (ok 1800 zl) vs MINN KOTA TRAXXIS 55 LB (ok 2800 zl).

Różnica w cenie duża, na tyle ile poczytałem to dwaj wiodący producenci.
Z czego wynika tak diametralna różnica w cenie?

Pozdrawiam.

• 0

Cześć zaznaczę ze nie jestem ekspertem od elektroniki tylko użytkownikiem. Powiem w ten sposób sam używam minn koty od nastu lat w między czasie przerobiłem jakieś rhino,haswinga i coś tam jeszcze . Nie powiem ze się psuły czy coś bo bym skłamał . Jeżeli chodzi o wykonanie ,kulturę pracy ,trwałość elementów itd .polecam minn kota obecnie mam traxxis 55po tuningu na 85 lbs i bardzo sobie chwalę aczkolwiek są już nowsze i ładniejsze silniki. Co do cen minn kota jest droga ale i dobra. Co do reszty silników to nie użytkowałem ich na tyle długo by móc chwalić lub dyskredytować. Natomiast istotną rzeczą która jest bardzo przydatna jest maxi po pierwsze oszczędzasz dużo prądu a po 2 płyniesz z taką prędkością jaką chcesz a nie taką jak są biegi. Jeżeli jesteś z okolic Poznania możemy się spiknąć i zobaczysz jak chodzi traxxis 85. Pozdrawiam

• 0

Koledzy, ja pływam praktycznie wyłącznie w strefie ciszy, z wieloma brandami sonarowymi  i patrząc na maksymizery  i sianie po ekranach ,to osobiście wybrałbym zwykły silnik na przełącznikach i akulifepo4 aniżeli drogi silnik i tani aku. Wyjdzie na to samo praktycznie , bez cyrków z zakłóceniami na ekranach. 

• Like 1