Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik elektryczny kupić?

Jose

Pytanie

Pomoże ktoś wybrać model silnika Minn Kota. Jestem zupełnie zielony w temacie, a potrzebuję motor, który będzie zamontowany na łodzi aluminiowej 4m nieokreślonego producenta? Pływało to będzie po jeziorze wielkości ok 450h zwykle w dwie osoby. Dodam, że od ceny ważniejsza jest energooszczędność (mam na myśli możliwe długie pływanie bez konieczności ładowania). I kolejne pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie akumulatora do tego silnika? Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wolti,jak masz dobre silniki to nie ma sensu zmieniać. Dużo szybciej i tak nie popłyniesz. Na twoim miejscu kupiłbym spalinowym 6km ponieważ:

- to jest max moc z wbudowanym zbiornikiem i nie musisz bawić się z linią paliwową.

- popłyniesz x2 szybciej niż elektrykiem,

- nie martwisz się o prąd. Jak zabraknie paliwa dolejesz sobie z małego karnistra,

- jego waga pozwala na samodzielny montaż bez wielkiego szarapania się.

• Like 3

• 0

Mam od trzech lat Protuara 1. 65 lbs z max. 12 V . Pływam na akumulatorze 12 V 120 Ah żel kupiony używka 6 lat temu .

Ze względu na wodowanie nie pływam sam , łódka z gratami i wędkarzami waży 500 kg . 

Silnik daje radę zero problemów przez trzy lata . 

Moc silnika u mnie to 520 wat max a w danych technicznych powinien mieć 600 W ,

dlaczego bo pobiera 45 A  jak pływam na ful nastawioną manetką a powinien pobierać 

52 A .  To sa silniki proste bez szczotkowe i głośne  .

Następna będzie Minnkota 600 W  do 700W  dlaczego bo nie lubię tego piszczenie i brzęczenia  w Protuarze . 

jest jedna sprawa cena Protuar 1500 pln Minnkota 2500 pln .

Ta MK 600-700W to jaki model? Też cenię sobie ciszę w MK i ten rewelacyjny maksymizer działający od zera.

• 0

Z tym poborem to nie zawsze jest tak samo. Moje doświadczenia są takie, że jak silnik nie jest odpowiednio obciążony, to nie osiągnie maksymalnego prądu. U mnie MK 70lb powinna brać nominalnie 45A a bierze 37, moim zdaniem ma za lekko.

• 0

Mam dwa silniki Mikado 55lbs i 62 lbs -obydwa na 12V, teraz naszła mnie ochota na zakup nowego silnika i waham się czy kupić tylko ciut mocniejszy np. M150 70lbs-ów czy pójść na całość i kupić M250 -tylko ,że w takiej sytuacji raczej musze kupić nowy akumulator 24 V , który będzie tylko do tego silnika a do poprzednich dwóch silników będzie bezużyteczny (np. podczas awarii M150) ,mogę też kupić 2 akumulatory 12V , ale jakoś przy moim zmyśle technicznym nie przemawia to do mnie + zajmowanie dodatkowego miejsca na pontonie . W czym będzie używany ten silnik - prawdopodobnie w nowo zakupionym pontonie 330cm , na którym będę pływał sam. Ale obecnie mam dosyć ciężką łódkę 430, na której jako tako odpycha się ten 62 lb-sowy silnik ( szału nie ma ale trolluje na nim ostro) i też myślę o silniku pod tą jednostkę pływającą.  

,

Moim zdaniem, zakup silnika 24V Haibo M250, ekonomicznie się nie opłaca.

Cytuję opis z aktualnego ogłoszenia olx:

"Silnik haibo m250 24v

Płynna regulacja prędkości

Dodatkowa wtyczka USB w sterowniku

Opcja turbo

Prędkość jaka osiąga z pontonem 3.30m 2 akumulatorami na pokładzie echosonda i sternikiem to 8km/h" koniec cytatu.

Miałem Rhino BLX 70 (klon Haibo M150) i przy manetce na max. (w bezwietrzny dzień) na pontonie 330 cm długości + silnik lifepo4 100 Ah, osiągałem średnio 7 km/h (sternik 100kg + spinningowe bambetle). Pod dość mocny wiatr i fale  robiłem 6,5 km/h, a z wiatrem do 7,5 km/h. Dane o prędkości z echosondy Garmin Striker. Obecnie na Minn Kota Endura 55 lbs, prędkość maksymalna,  jest to średnio 6 km/h. 

• 0

Panowie pytanie od kolegi. Ponton kraken 4m. Silnik elektryczny 50lbs. 2 osoby +graty -powiedzmy 200kg. Jak to będzie pływać?

a czego oczekujesz? będzie pływać to powoli jak generalnie większość elektryków w zakresie 12-36V. Nie spodziewaj się więcej niż ok 6km/h przy sporym poborze prądu (30A i  więcej) dla maksymalnych prędkości.

• 0

Panowie pytanie od kolegi. Ponton kraken 4m. Silnik elektryczny 50lbs. 2 osoby +graty -powiedzmy 200kg. Jak to będzie pływać?

Oczekuj prędkości maksymalnej,jak przy sprawnym, szybkim wiosłowaniu. Zgadzam się z kol. @Wuran - jak zobaczysz na 4m pontonie, 7 km/h na elektryku 12V, to będzie to raczej z wiatrem i z falą. Co nie znaczy, że dla części użytkowników może to być wystarczające ( jak nie trzeba robić kilometrów na miejscówkę). Pójście w silniki + 100 lbs i instalacje 24V jest moim zdaniem ekonomicznie nieuzasadnione. Zyska się realnie 1-2 km/h większą v max. za duuuzo większe pieniądze.

• 0

A ja zapytam trochę inaczej. Jaki silnik, powyżej 50 lbs będzie "najcichszy" :D.  Nie chodzi mi tutaj o maksymalne obroty, tylko takie normalne przemieszczanie. Jak będę spiep...ał przed burzą na maxa, to hałas nie będzie mi przeszkadzał!!

MK z maksymizerem. Maja pasywne chłodzenie i jest faktycznie płynna regulacja prędkości od 0 . I ta cisza najbardziej cieszy jak sobie płyniesz wolno w trollu przy flaucie po jeziorku w strefie ciszy i nie słychać pier.... wiatraka.

Edytowane przez godski
  • Like 2

• 0

Wymieniłem MK traxxis 55 na haswinga proutara który w ciepłe dni nie wyłącza się co kilka minut z powodu przegrzania, wolę płynąć głośniej niż wiosłować lub moczyć czapę silnika mokrą koszulką co też pomaga tylko na chwilę. Z tego co wiem to nie tylko mój typ tak miał.

Ps. To prawda że MK jest cichy i ma płynną regulację , dla mnie liczy się jednak pływanie do celu a nie zabawa w chłodnię. Pozdrawiam 

• 0

Wymieniłem MK traxxis 55 na haswinga proutara który w ciepłe dni nie wyłącza się co kilka minut z powodu przegrzania, wolę płynąć głośniej niż wiosłować lub moczyć czapę silnika mokrą koszulką co też pomaga tylko na chwilę. Z tego co wiem to nie tylko mój typ tak miał.

Ps. To prawda że MK jest cichy i ma płynną regulację , dla mnie liczy się jednak pływanie do celu a nie zabawa w chłodnię. Pozdrawiam 

Ciekawe , wiele lat pływałem w letnim upale po 20-30 km i nie zauważyłem. Może dlatego że to pływanie w trollu czyli 2,5-3,5 km/h

• 0

Wojtku nie montuj krokodylków tylko końcówki kablowe oczkowe :) Dopasuj do przekroju przewodu i śruby na akumulatorze. Jeśli zapinałeś bezpośrednio na słupki, dokup zaciski (klemy).

Klemy z możliwością przykręcenia końcówki oczkowej, żadnych krokodylków.

• Like 1

• 0

Haibo (OEM Rhino) nie mają aktywnego chłodzenia, nie miałem również przypadku, aby się przegrzewał nawet przy długim płynięciu na 3/4 mocy przy 30-stostopniowym upale. Było na tyle ciepło, że na walizce akumulatora klej z pistoletu na klej termiczny znowu uzyskał czepliwość do innych przedmiotów (słońce operowało naprawdę mocno).

PS. Piszę konkretnie o Haibo M200.

Edytowane przez radeqs
  • Like 1

• 0

Polecam zawsze silnik BLDC - tutaj można sobie zobaczyć symulację poboru prądu przez Haibo M150 70 LBS vs Minn Kota 40 LBS na mniejszych prędkościach to czasem jest prąd x2 (np. 3 km/h czy końcówka zakresu dla Minn Koty przy 5 km/h):

AcuSensor

Zestawienie:

https://jerkbait.pl/topic/109061-miernik-do-akumulatora/?p=2769185

Tak wygląda zrzut na realnym pomiarze wczoraj (ponad 1 kW mocy):

post-61213-0-92190700-1714637241_thumb.jpg

• 0

Witam,

Łódka aluminiowa Kormoran 400 L zamówiona i teraz dylemat. Kadłub ma 380 na 160 cm i waży 89 kg. Chcę nią pływać sam lub z kolegą. Obaj mamy problemy zdrowotne i nie możemy dźwigać. Pływamy po niewielkim  jeziorku. Planuję zakup Minn Koty 36 lbs i  akumulatora Lifepo 50 Ah, ze względu na niską wagę (5 kg.). Czy to uciągnie tę łódź z niewielką prędkością przez 1,5 - 2 h pływania ? łódka 89 kg. my ok 160 kg.?

Pozdrawiam,

Darek