Worek Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Są też haki offsetowe z uchem w płaszczyźnie równoległej- takie dadzą rade? Do haków z Japonii dojścia nie mam niestety. Jak się na nie łowi, zauważyłeś spadek zaczepów lub wzrost nieskutecznych zacięć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Haki offsetowe przeznaczone są do zbrojenia miękkich przynęt, więc aby się o tym przekonać czy będą dobre do zbrojenia woblerów, trzeba by nimi woblery uzbroić i sprawdzić skuteczność realizacji brań a także ich wpływ na pracę woblera. Pomimo iż mam grubo ponad tysiąc haków offsetowych najlepszych firm, przydatnych do zbrojenia woblerów jeszcze nie znalazłem.Woblerami zbrojonymi w dedykowane do ich zbrojenia haki, łowię najczęściej, gdy w rzece ściągam woblera z prądem, zaczepów jest o wiele mniej, a z realizacją brań w takich przypadkach nie ma problemu. Na nizinnych rzekach brały mi okonie i szczupaki, okonie znacznie częściej niż szczupaki zaczepione były za dolną kotwicę.Natomiast gdy łowię w miejskim łowisku o ogromnym pressingu spinningistów, to bardzo często szczupaki atakują wobler zamkniętym pyskiem, więc z realizacją brań jest dużo gorzej. W przypadku okoni natomiast takiego zjawiska nie obserwowałem, okonie brały na relatywnie duże minnow i cranki przeznaczone na szczupaki, zaczepione bardzo często za brzuszną kotwicę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Te haki offsetowe to raczej z braku wyboru, ale może u mefisto uda się sprowadzić normalne. W każdym razie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/gamakatsu-haczyki-ls-3423f-g5-a280-p2486-k16438.html nie trzeba szukać po japonii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Tak, troche poszukałem i oprocz fishing martu można jeszcze haki dostać tutaj https://przynety-swiata.pl/shop/akcesoria-woblery-woblery/area-hook-type-iii-ah-3-deckoy/ no i mefisto ale z tego co widze na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 MieczysławSRyby zacinają się dobrze na brzusznym haku mimo że grot masz w stronę korpusu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 "Jak się na nie łowi, zauważyłeś spadek zaczepów lub wzrost nieskutecznych zacięć?"--------------Stronę wczesniej masz mój opis z testów takich haków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Czytałem o to pytałem @MieczysławS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 MieczysławSRyby zacinają się dobrze na brzusznym haku mimo że grot masz w stronę korpusu?Tak zbroję gdy łowię w rzekach aby rzadziej zaczepiać, a na realizację brań nie narzekam.Oryginalnie zbrojone japońskie woblery przedni hak mają często skierowany ostrzem do przodu, ale woblery te przeznaczone są głównie do aera fishingu.Trzeba też pamiętać, że łowiąc w rzekach w pobliżu twardych zaczepów, czyli tam gdzie są ryby, nawet przy takim zbrojeniu zaczepy się łapie, a w takim przypadku haka rozgiąć się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/gamakatsu-haczyki-ls-3423f-g5-a280-p2486-k16438.html nie trzeba szukać po japonii...Dzisiaj tak, haki te są i u nas, ale tam zawsze jest większy wybór a wszelkie nowości trafiają w pierwszej kolejności na tamten rynek. Na te haki podobnie jak na japońskie woblery, łowię od lat ca.11-12.Jednak pojedyncze haki stosowałem już w w 2-połowie lat 70-tych, wtedy najpierw do obrotówek, znacznie później do pierwszych woblerów. Były to Mustad model Kirby, haki węgorzowe z dużym oczkiem położonym w płaszczyźnie haka, ostrzem wygiętym w bok i ocynowane, więc nie rdzewiały. Myślę, że mam ich jeszcze kilka gdzieś w pudełku z hakami.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Są też haki offsetowe z uchem w płaszczyźnie równoległej- takie dadzą rade? Do haków z Japonii dojścia nie mam niestety. Jak się na nie łowi, zauważyłeś spadek zaczepów lub wzrost nieskutecznych zacięć? Dadzą.Pod warunkiem,że są to haki, których ucho sam zaciskasz.Dodatkowo w takiej konfiguracji rezygnuje się z usług kółkałącznikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Dadzą.Pod warunkiem,że są to haki, których ucho sam zaciskasz.----------A są takie oryginalne haki? Czy trzeba samemu kombinować i ryzykować złamanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 A są takie oryginalne haki? VMC 9171 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 VMC 9171---------------Dziękuje. Fajne i tanie. Sprawdzone chociaż przez kolegów po kiju czy rzeczywiście sie zaginają bez pekania? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 VMC 9171 to nie haki offsetowe, ale zwykłe, krótkie haki z okrągłym łukiem kolankowym i otwartym oczkiem, co istotnie ułatwia ich montaż na woblerach. Japońskie firmy też takie haki (z otwartym oczkiem) produkują.Jak widać na fot. umieszczonej przeze mnie kilka postów wyżej, kilka woblerów też tak uzbroiłem rozginając nieco kółka haków Owner St-31. Przy takiej operacji jednak w części haków pęka kółko w czasie rozginania, natomiast jak już udaje się je rozgiąć na tyle aby je założyć na wobler, to przy ponownym zaginaniu nigdy mnie się nie zdarzyło aby kółko pękło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 ---------------Dziękuje.Fajne i tanie. Sprawdzone chociaż przez kolegów po kiju czy rzeczywiście sie zaginają bez pekania? Z firmy VMC mam przetestowany model 9171 BZ.W największych rozmiarach są bardzo wytrzymałe.Głowacice a nawet zaczepy nie dają rady.Haczykimają dodatkową zaletę, są tanie - zmieniam więcczęsto,nie zawracam sobie głowy ostrzeniem. Przy zaginaniu nigdy nie miałem problemu.Nawetprzy wymianie (siłowe rozginanie kombinerkami)zachowują moc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Ooooooo. Czyli trzeba odpalić opcję wybierz, kup, zapłać. Dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Zauważyłem że akcja woblera nieznacznie się zmienia przy zmianie z tribli na single, robicie coś z tym i jeśli tak to co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Zrobić można tylko jedno, dobrać haki o masie zbliżonej do masy zdemontowanych kotwic, wówczas akcja jeśli w ogóle się zmieni, to zmieni się w sposób niezauważalny.Uważam, że masa nawet znacznie zwiększona przedniej kotwicy czy haka, nie wpływa w zauważalny sposób na pracę woblera, przynajmniej tak, aby zmieniła się jego atrakcyjność dla ryb.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Z firmy VMC mam przetestowany model 9171 BZ.W największych rozmiarach są bardzo wytrzymałe.Głowacice a nawet zaczepy nie dają rady.Haczykimają dodatkową zaletę, są tanie - zmieniam więcczęsto,nie zawracam sobie głowy ostrzeniem. Przy zaginaniu nigdy nie miałem problemu.Nawetprzy wymianie (siłowe rozginanie kombinerkami)zachowują moc.Ja łowię głównie szczupaki i okonie, w tym przypadku ostrość haków jest sprawą podstawową, a na tym polu japońskie haki są bezkonkurencyjne.VMC mają odgięte w bok ostrze, może to korzystnie wpływać na skuteczność zacięć. Muszę to wypróbować podginając również haki produkcji japońskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Ja łowię głównie szczupaki i okonie, w tym przypadku ostrość haków jest sprawą podstawową, a na tym polu japońskie haki są bezkonkurencyjne.VMC mają odgięte w bok ostrze, może to korzystnie wpływać na skuteczność zacięć. Muszę to wypróbować podginając również haki produkcji japońskiej. VMC - są dobre,bo w miarę tanie a przy tym mocne.Ma to zasadnicze znaczenie na "moich" kamieniach.Trwalsze,bardziej tępe i droższe są modele morskie.Oczywiście szczupły i okoń to inna bajka i tam VMCnie polecam. (u mnie pracują z żyłką 0,35 - 0,40). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zator Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Ja w tym sezonie pozmieniałem z wobków na pojedyńcze haki, Fakt zmienia się czasami praca przynęty, niestety ten sezon mało co łowiłem i nie wypowiem się na temat skuteczności zacięć, ale rozmawiałem z jednym wędkarzem który łowi pstrągi na wobki z jedną kotwicą i twierdził, że nie widział żadnych problemów ze spadami. Ja osobiście zauważyłem, że jest rewelacja jeśli chodzi i ilość zaczepów a raczej o ich brak:) Z drugiej strony zastanawia mnie czy w woblerach do 5-6 cm nie zrezygnować z dolnej kotwiczki- podobnie jak w riperrach jeden hak. Może ktoś się wypowie na ten temat jeśli ma jakąś wiedzę.A i w niektórych wobkach poszedłem na kompromis:) kotwiczka z dwoma hakami oba haki skierowane do góry-ilość zaczepów w opór mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) Koledzy,macie jakieś doświadczenia odnośnie pracy woblerów po zmianie kotwić na haki? Chodzi mi głównie o woblery pstrągowe.Przy blaszkach to się sprawdza. jeśli tak, to polećcie konkretne modele haków.Dzięki. Edytowane 28 Listopada 2017 przez ASAPfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Ja zmieniałem, bo był wymóg jednego haka u mnie się nie sprawdziło, woblery nie pracowały już tak samo i słabo z zacięciem, ale przyznaję że nie bawiłem się jakoś mocno w dobieranie haków tylko przeszedłem na gumy i jigi na tym łowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) http://jerkbait.pl/topic/1469-haki-bezzadziorowe/http://jerkbait.pl/topic/10848-haki-do-uzbrojenia-wobk%C3%B3w/ Ja coraz więcej mam woblerów na pstrąga zbrojonych w haki, nie wiem jak wpływa to na pracę czy na + czy na -, rybom to nie przeszkadza. Edytowane 28 Listopada 2017 przez Andru77 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi