Skocz do zawartości

Single zamiast kotwiczek?

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie pozwólcie że odgrzebie temat. jestem cał kowitym laikiem w temacie ale cóż życie nie wybiera wiec czas zacząć nowy etap....Proszę podpowiedzcie ....jakoś nie umiem sobie wyobrazić....do takiego wobka twichowego 5-6cm jaki rozmiar haka?? i jakie haki najbardziej polecacie ???

Dzięki za wszelkie wskazówki:-)

Panowie pozwólcie że odgrzebie temat. jestem cał kowitym laikiem w temacie ale cóż życie nie wybiera wiec czas zacząć nowy etap....Proszę podpowiedzcie ....jakoś nie umiem sobie wyobrazić....do takiego wobka twichowego 5-6cm jaki rozmiar haka?? i jakie haki najbardziej polecacie ???

Dzięki za wszelkie wskazówki:-)

Gamakatsu  model LS - 3423F Black

Woblerek  - grubiutki   Nr. 4

- normalny  Nr. 6

- anorektyk Nr. 8

Jak będziesz w Krakowie to w Piranii przed zakupem

możesz pooglądać i sam zdecydujesz.

Tak jak pisze @Lepton najlepiej udac sie do sklepu i sobie przymierzyc. Modeli jest od cholery i dobrze jest sobie wybrac cos pod swoje lowisko i rybki. Np wymienione wyzej Gamakatsu LS - 3423F w rozmiarze 6 i 4 sa wg za grube. Mozna sobie dobrac cos bardziej finezyjnego zwlaszcza jak masz male i srednie ryby w lowisku. Natomiast jak sie spodziewasz przylowu trotki lub super okazow to moze lepiej lowic "grubym drutem". Praktyka pokaze czy moje dywagacje maja racje bytu bo sezon kropkowy doipero co sie rozpocza :) Dostalem niedawno Ownery SBL - 55 i wydaje mi sie ze beda dobre. Mam rozmiar 6 ale dokupie jeszcze 4 wlasnie do wobkow 5-7 cm. Jesli chodzi o zmiane pracy to powiem tak...moje wobki jednohakowe nadal lowia ryby. Wieksza ilosc spadow? Nie sadze. Mowie to na podstawie 4 dni (od switu do nocy) nad woda gdzie zlapalem kilkadziesiat pstragow. A satysfakcja kiedy wypuszczamy rybke po sekundzie prawie nienaruszona wielka :)

Jedyne co mnie wkurza to kiedy hak (kolanko) zaczepia o grzbiet wobka. Duzo czasu mi schodzi na zabawe z odczepianiem. Moze trzeba miec haki o krotszym trzonku?

Ps Czesto na jap opakowaniach haczykow jest napisane jaka jest ich waga.

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1

• 1 rok później...

Witam wszystkich

trochę odgrzeję kotleta...otóż w moim "wspaniałym" okręgu wałbrzyskim wprowadzono zakaz stosowania kotwiczek na wodach krainy pstrąga i lipienia a że praktycznie w miejscowości której mieszkam wszystkie wody w koło to właśnie takie wody muszę przezbroić cały swój arsenał. Co najgorsze potrzebuję haków do smużaków 2cm i nie mam pojęcia jak to skleić ze sobą żeby działało. Czy któryś z panów ma jakieś pomysły ? może ktoś ma fotki jak takiego smużaka uzbroić w jakiś konkretny hak żeby to działało ?

Na ali kupisz dobre , ostre i tanie haki bezzadziorowe , Do smużaków rozmiary 8-6 . Ja używam rozmiar 6 z mniejszymi 4-5cm wobkami pstrągowymi , natomiast do większych 6-8cm rozmiar 4 . 

https://pl.aliexpress.com/item/32831287464.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.67b37436sYB4qi&algo_pvid=06839259-240d-41e9-ba3b-a730436f4cd3&algo_expid=06839259-240d-41e9-ba3b-a730436f4cd3-0&btsid=2100bddd16130649241294861e3cd2&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Tutaj systemu nieobejdziesz hak napewno ciut wiekszy niz kotwica.Smuzaki nietraca tak z pracy jak woblery wiec najlepiej sprawdzisz na metodzie prób i błedów.Ale na ogół ja stosuje minimum rozmiar wiekszy niz kotwica a czesto o dwa nr wiekszy.Przy woblerach zawsze jest gorzej bo duza czesc traci prace.Ale mi zbrojenie w ten sposób odpowiada na plus dla ryb i dla mnie.

Na ali kupisz dobre , ostre i tanie haki bezzadziorowe , Do smużaków rozmiary 8-6 . Ja używam rozmiar 6 z mniejszymi 4-5cm wobkami pstrągowymi , natomiast do większych 6-8cm rozmiar 4 . 

https://pl.aliexpress.com/item/32831287464.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.67b37436sYB4qi&algo_pvid=06839259-240d-41e9-ba3b-a730436f4cd3&algo_expid=06839259-240d-41e9-ba3b-a730436f4cd3-0&btsid=2100bddd16130649241294861e3cd2&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

dzięki za link szukam czegoś w PL od ręki.

Tutaj systemu nieobejdziesz hak napewno ciut wiekszy niz kotwica.Smuzaki nietraca tak z pracy jak woblery wiec najlepiej sprawdzisz na metodzie prób i błedów.Ale na ogół ja stosuje minimum rozmiar wiekszy niz kotwica a czesto o dwa nr wiekszy.Przy woblerach zawsze jest gorzej bo duza czesc traci prace.Ale mi zbrojenie w ten sposób odpowiada na plus dla ryb i dla mnie.

Kolego możesz podesłać jakieś fotki jak to wygląda i jakie haki polecasz ? u mnie w wędkarskim praktycznie żadnego wyboru nie ma, więc prosiłbym o jakiegoś linka do haków na allegro lub jakiegoś sklepu internetowego.

Łowie na owner cultiva oraz decoy tez zostało mi kilka w przynetach jeszcze.Bardzo bardzo dobre ostre i fajnie trzymaja.Decoy czasem miał yefaa a ownery ma mefisto sklep tyle ze po 100sztuk.Ale sa tez gamakatsu i kamatsu.Napisz w google haki do woblerów bezzadziorowe i napewno znajdziesz.Jak cos pisz priw.

• 10 miesięcy temu...

Cześć.

Panowie pochwalcie się w co zbroicie małe wahadełka pstrągowe.

Pytam bo zdania są podzielone między kotwicą a pojedyńczym hakiem.

Ja osobiście jestem przychylny pojedyńczemu haku.

I tutaj odrazu pytanko czy macie coś ciekawego do polecenia, bo aktualnie nic ciekawego nie znalazłem w necie.

Pozdrawiam i do zobaczenia gdzieś nad wodą

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Baitcasting

...................

Ja osobiście jestem przychylny pojedyńczemu haku.

I tutaj odrazu pytanko czy macie coś ciekawego do polecenia, bo aktualnie nic ciekawego nie znalazłem w necie.

......................

https://www.mefistofishing.pl/haczyki-i-kotwiczki-c-35.html

Myślę że spora część producentów dobrych chaków może nieprodukowac też bardzo małych rozmiarów.Dlatego obczaił bym też wielkosci chaków muchowych ,rozmiarowo bardzo różnorodnie kwestią tylko by oczko było wystarczające by załozyc kółko łącznikowe.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://bogdangawlik.pl/pol_m_Materialy-muchowe_Haczyki-muchowe-259.html&ved=2ahUKEwihl5nTsOX0AhUHSfEDHR76BBsQFnoECAUQAQ&usg=AOvVaw2BhU_3hqWK__jq1ANvU9CX

Doświadczalnie na wahadełkach sprawdzone mam haki Decoy Floria i Vanfooki, jakościowo nie ma chyba nic lepszego, przynajmniej nie spotkałem się.

Nie wiem w jakie haki zbrojone są wahadełka Yarie, ale hak też świetny, nie wymaga wymiany.

Vanfooki dodatkowo dostępne z zadziorem i bez.

Wszystkie bardzo dobrze trzymają rybki, mocne, ostre, godne polecenia.

https://www.stepanow-fishing.com/5-haki-vanfook/1547-nowosc-haki-vanfook-spb-41f-op-14-15-16-szt-z-mikrozadziorem.html

https://www.stepanow-fishing.com/5-haki-vanfook/256-haki-sp-41bl-op-8-szt.html

https://allegro.pl/oferta/decoy-ah-9-area-hook-ix-floria-6-9050503950

Edytowane przez rally
  • Like 1

• 1 rok później...

No i weszły nowe przepisy na wodach górskich Okręgu Krosno dotyczące zbrojenia przynet sztucznych. Do 12cm niestety "dwa haki z pojedynczym bezzadziorowy

grotem " lub "jeden z potrójnym bezzadziorowym". Czyli woblerki będą miały mały problem.

Jak to widzicie? Bardzo zmienia się praca woblerów? Ciężko to wyważyć i uzyskać podobną i stabilną akcję jak standardowo przy dwóch kotwiczkach?

Witam.

Od dwóch poprzednich sezonów łowię tylko na pojedyncze bezzadziory na wodach pstrągowych okręgu krośnieńskiego.

W przypadku zastosowania haków z grubszego drutu (np. Kamatsu) wyważenie woblerów aż tak znacznie się nie zmienia. Praca zawsze będzie nieco inna z uwagi na opory wody, ale obydwa problemy można rozwiązać lametą ołowianą lub chwostem na haku.

Jak dla mnie, jedyny "minus" takiego uzbrojenia to gorsza skuteczność zacięć w dniach słabego żerowania, tj. wtedy, gdy pstrąg jedynie odgania przynętę z zamkniętym pyskiem. Do kotwiczek częściej się jakiś "przyklejał".

Plusy - wszystkie inne aspekty. Przede wszystkim brak uszkodzeń ryb, szczególnie maluszków "na wariackich papierach", zarówno przy holu, jak i przy odczepianiu. Minimalnie mniejsza podatność na czepiające się glony, wytrzymałość (drut pojedynczego haka jest z reguły grybszy przy jego adekwatnej wielkości będącej zamiennikiem tradycyjnej kotwiczki) oraz lepsze zachowanie się woblerów "w locie".

Skuteczność samych holi nie odbiega u mnie od tradycyjnego uzbrojenia, ale na pstrągi stosuję wyłącznie żyłkę. Biorąc pod uwagę plusy "dodatnie i ujemne" takiego sposobu zbrojenia, nie wróciłbym już do rozwiązań tradycyjnych.

• Like 1

O zaletach dotyczących mniejszych uszkodzeń ryb wiadomo. Słaba skuteczność zacięć dla mnie też nie jest problemem.

Rzuty już może nie do końca lepiej. Na pojedynczym haku czepianie się linki będzie wg mnie zdecydowanie większe. Większy hak, jedno kolanko obracające się w locie jak śmigiełko oraz obracająca się wokół własnej osi przynęta. Wszystko niesymetryczne, połączone bez krętlika z przynętą. Nie po to śmigła w samolotach były trzy, cztero- czy więcej ramienne. Pojedyncze śmigło wiadomo co by robiło. To samo dzieje się z przynętą w locie. Zwłaszcza tak lekką jakim jest mały wobler. Rozwiązania tego problemu na pewno są ale nie to jest najważniejsze.

Co do oporów i ustawiania się woblera w nurcie podczas jego pracy już nie byłbym taki pewny i tego właśnie dotyczyło moje pytanie. Chwosty zupelnie odpadają bo zakłócają prace przynęty. O ile jej mocno nie gaszą. Problem niesymetrycznego "układania" się pojedynczego haka i klejenia się go do przynęty lub nawet próba jej "przewrócenia" spowoduje na pewno jej niestabilną pracę.

Wiem o tym bo testowałem przynęty z kotwiczkami i z singlami. Z kotwiczkami (dwiema) były zdecydowanie stabilniejsze.

Boję się że po zakupie woblerów w sklepach większość łowiących będzie miała z nimi ogromy problem po przezbrojeniu na single.

Wypadałoby robić zupełnie inne przynęty pod takie zbrojenie. Obciążenie przynęt musi być na pewno inne. O ile i ono coś zmieni. Wszak obciążeniem są również wiszące kotwiczki na kółeczkach łącznikowych. Taki zestaw obniża przecież środek ciężkość a jak wiemy, im niżej środek ciężkości tym mniejszy problem z "szalejącą budą" (przykład samochodów BWM).

Pracę woblera stabilizuje i utrzymuje nie tylko ster i obciążenie w jego korpusie ale również to co wisi pod nim. Wystarczy przecież mały listek (coś jak hak single), śmieć czy odrobinka trawy na grocie żeby tą prace zaburzyć.

Prędzej skłaniałbym się do zastosowania pojedynczej kotwiczki. Ciężkiej i większej żeby skupić i obniżyć obciążenie w pobliżu środka ciężkości woblera. Czyli środkowe oczko pod brzuszkiem.

Uważam że single nie zastąpią kotwiczek i będą powodowały duże problemy przy połowie na woblery jeżeli woblery nie będą celowo robione pod takie zbrojenie.

• Like 2

No i weszły nowe przepisy na wodach górskich Okręgu Krosno dotyczące zbrojenia przynet sztucznych. Do 12cm niestety "dwa haki z pojedynczym bezzadziorowy

grotem " lub "jeden z potrójnym bezzadziorowym". Czyli woblerki będą miały mały problem.

Jak to widzicie? Bardzo zmienia się praca woblerów? Ciężko to wyważyć i uzyskać podobną i stabilną akcję jak standardowo przy dwóch kotwiczkach?

Ja to widzę tak : Maleńki woblerek - to wręcz dramat przy zarzucaniu. Powiedzieć, "są problemy z dostrojeniem", to zbyt delikatne stwierdzenie. Próbowałem wszystkiego. Efektem jest wyeliminowanie w moim arsenale  najmniejszych egzemplarzy (zostawiam tylko  baryłki i konstrukcje zaprojektowanie do pojedynczej kotwiczki).