tetsu Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Witam. Chciałbym zasięgnąć porad posiadaczy tych 2 spiningów jeżeli ktoś je w ogóle posiada: - Robinson Diplomat Top Spin 2,55cm c.w. 4-15g- Mikado Archer Top Spin 2,20cm c.w. do 15gChodzi mi czy będą się nadawać do łowienia pstrągów na małych rzeczkach oraz czy nie będą za sztywne, przynęty to woblerki do 7cm max oraz obrotówki od 0 do 1. W internecie nie ma dużo informacji na temat tych spinningów. I jeszcze jedna sprawa nigdzie nie mogę znaleźć wagi tego Robinsona. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Nie mam ani jednej ani drugiej wędki, natomiast zastanawiam się czy 2,2 m to trochę nie za krótko? Pewnie że wszystko zależy od osobistych preferencji. Ja na kropy używam 2,55 i 2,7, nawet na małych rzeczkach. Czasami chciałbym coś krótszego, ale raczej rzadko. Wg. mnie 2,55 to długość dość uniwersalna. Co do pracy, akcji, mocy się nie wypowiadam, bo kijków nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaelo1996 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 A rozne sa teoriee jaka wędka na pstragii . Bardzo Dobry wedkarz Z wrocławia co jest w kadrze gdy z nim rozmawialem powiedział ze uzywa wędki o długosci nie całe 2 m Poniewaz mówi ze o wiele łatwiej takim wedziskiem dokladnie rzucic w dane miejsce i wygodniej sie chodzi podczasz zakrzaczonych miejscowek ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 A rozne sa teoriee jaka wędka na pstragii . Bardzo Dobry wedkarz Z wrocławia co jest w kadrze gdy z nim rozmawialem powiedział ze uzywa wędki o długosci nie całe 2 m Poniewaz mówi ze o wiele łatwiej takim wedziskiem dokladnie rzucic w dane miejsce i wygodniej sie chodzi podczasz zakrzaczonych miejscowek ;]Ma oczywiście sporo racji. Ja używam głównie 2,55 bo akurat taką mam i się przyzwyczaiłem. Łowię nią także okonie i sandacze niezbyt ciężko. Kiedyś po siurkach latałem z Shogunem 2,4 Trout 5 - 30g. ale się wziął i połamał w trzech miejscach. Jak mam trochę szerzej, lubię łowić na Diaflasha 2,7 z pierwszego wypustu z początku lat '90. Jeszcze się nie połamał i śmiem twierdzić że mimo oczywistych wad, jest to jedna z najlepszych wędek jakie miałem w ręku. A miałem różne. Tak więc kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) A rozne sa teoriee jaka wędka na pstragii . Bardzo Dobry wedkarz Z wrocławia co jest w kadrze gdy z nim rozmawialem powiedział ze uzywa wędki o długosci nie całe 2 m Poniewaz mówi ze o wiele łatwiej takim wedziskiem dokladnie rzucic w dane miejsce i wygodniej sie chodzi podczasz zakrzaczonych miejscowek ;]Czy dodał, że łowi głownie "z wody"? Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaelo1996 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Tak tak ;] Z brzeguu na rzeczkach podobnych jak bóbr rownież na zawodach . Pokazywał mi te kije ma w sumie 2 o tej samej długosci gdzies pod 2m Podchodza nie wiecej Jeden troszke sztywniejsze drugi bardziej kluseczka nie powiem co to za kije bo wgl nie sa opisane ;p I wykonali mu je specjalnie na zawodyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 A rozne sa teoriee jaka wędka na pstragii . Bardzo Dobry wedkarz Z wrocławia co jest w kadrze gdy z nim rozmawialem powiedział ze uzywa wędki o długosci nie całe 2 m Poniewaz mówi ze o wiele łatwiej takim wedziskiem dokladnie rzucic w dane miejsce i wygodniej sie chodzi podczasz zakrzaczonych miejscowek ;]Zaręczam Ci, ze dłuższą wędką też da się dokładnie rzucić. Kiedyś widziałem jak to robili 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zaręczam Ci, ze dłuższą wędką też da się dokładnie rzucić. Kiedyś widziałem jak to robili No co ty,przecież to nie jest możliwe,masz na to jakieś dowody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaelo1996 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zaręczam Ci, ze dłuższą wędką też da się dokładnie rzucić. Kiedyś widziałem jak to robili Ja nie mówie ze sie nie da . Tylko powiedziałem ze osoba z Wrocławia co jest w kadrze Polski i zna sie bardzo dobrze na pstragach łapie na taki sprzet i mowił mi dlaczego na taki łapie, ja pstrągów nie łowie. Tylko mowie co osoba doswiadczona powiedziała ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 No co ty,przecież to nie jest możliwe,masz na to jakieś dowody Kurcze, nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Ja nie mówie ze sie nie da . Tylko powiedziałem ze osoba z Wrocławia co jest w kadrze Polski i zna sie bardzo dobrze na pstragach łapie na taki sprzet i mowił mi dlaczego na taki łapie, ja pstrągów nie łowie. Tylko mowie co osoba doswiadczona powiedziała ;]Tak sobie tylko troszkę żartujemy. W każdym razie, ja brałbym dłuższy kij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 A dlaczego akurat do 15 gram? Nie za mało? Duży pstrąg, a przecież tylko takie chcemy łowić, potrafi być dość dynamiczny, że tak powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomfish6 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Polecam http://allegro.pl/robinson-diaflex-trout-2-55m-5-15g-promocja-i3194763042.htmlTu może cena troszkę z du... , ale można wyczekać okazje i kupić nówkę za 300 stówki.Kijek naprawdę dobry za tą kasę nie znajdzie się nic lepszego , mam ja go i parę kolegów , koledzy łowią po kilka lat pstrągi i mieli nawet z wędki z pracowni, które tak im się nie spodobały jak ten kij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 A więc taki krótki bo moje rzeczki to max 3m. szerokości, same zakrzaczone ciurki są a dlaczego c.w. do 15g są dwa powody 1 to lubię lżejsze kije a po 2 u mnie są małe pstrągi 40cm to raczej rarytas . Co to tego Diaflexa to też mi się podoba ale jak narazie mnie nie stać, jeszcze zainteresowało mnie Shimano Catana CX 180cm c.w. 4-15g i to nie jest telescop ktoś machał tym kijem?? wiem ze dużo jest na temat Catany ale wydaje mi się, że 1,80cm będzie inaczej się sprawował niż 2,40. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śruba Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 (edytowane) Witam. Chciałbym zasięgnąć porad posiadaczy tych 2 spiningów jeżeli ktoś je w ogóle posiada: - Robinson Diplomat Top Spin 2,55cm c.w. 4-15g- Mikado Archer Top Spin 2,20cm c.w. do 15gChodzi mi czy będą się nadawać do łowienia pstrągów na małych rzeczkach oraz czy nie będą za sztywne, przynęty to woblerki do 7cm max oraz obrotówki od 0 do 1. W internecie nie ma dużo informacji na temat tych spinningów. I jeszcze jedna sprawa nigdzie nie mogę znaleźć wagi tego Robinsona. Pozdrawiam. Cześć, bez zastanowienia bierz tego Diplomata. Ostatnio udało mi się zakupić nowego za 150 zł Słyszłem o nim wiele dobrych opinii i brałem w ciemno. Wziąłem go na rybki i ma u mnie dożywocie. Pięknie się ładuje (nie jest za sztywny jak pytałeś i nie jest to kluska) ideolo jak dla mnie. W łapie mi leży jeszcze lepiej, przynęty czuć OK. Przy dużym uciągu wody i wobkach stawiających większy opór w wodzie jest może zbyt spolegliwy ale to przecież delikatny kij a za te pieniądze wad nie będę szukał zbytnio:) Co do wagi to pod wieczór zważę i jak jesteś jeszcze zainteresowany to podam dokładnie bo faktycznie w opisach nie ma, ale jest to waga LEKKA. Mogę w razie co cyknąć kilka fotek i jakiś filmik aparatem nagrać z akcją i ugięciem. Jakbyś był przy okazji we Wrocławiu to zapraszam i sobie pooglądasz....pozdro P.S Waga pokazała 115g. Edytowane 9 Maja 2013 przez śruba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Dzięki za pomoc ale już padło na Daiwe Sweepfire 2,10 2-7g cienki blank lekki i c.w bardzo zaniżone czuc że kijek ma zapas mocy juz przetestowalem go nad woda i pięknie pracuje przy zaciętej rybce bardzo celnie sie nim rzuca i większym nurcie z kobikiem 5cm daje rade. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi