Skocz do zawartości

Dragon , okuma Multik

benq229

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , zacząłem jakiś czas temu przygodę z catem , głównie jerki .

Teraz chciałbym sobie skompletować jakiś zestaw do średniego łapania pod sandacze na jeziorze

Kijek już upatrzyłem : Max insygnia Cast 4-18g

Szukam do tego multika i zastanawiam się między

Okuma Callera , a Dragon hs200il ,

przynęty 10-15g

Róznica w cenie jest niewielka , nie patrzę na design , tylko na własciwości ,

dragon ma niby więcej łożysk

Edytowane przez benq229

miałem okazję testować aluminę 273 różni się chyba łożyskami i przełożeniem.jest mały zgrabny,bardzo rozbieżna podwójna regulacja magnetyka,powinien dać radę.dragona nie znam.co do łożysk maxymalna ilość jaka jest potrzebna w multi to 4szt+oporowe.

busz231, cały zeszły sezon łowiłem Okumą Aluminą 273lxa i poleciłbym ją, gdyby nie chodziło o tak delikatne łowienie. zakładałem przynęty o podobnym ciężarze, gdy nie chciało nic brać na większe i łowiłem, ale długość rzutów pozostawiała do życzenia. Callera to jej uboższa wersja, zatem dobrze nie rokuje. Bardzo dobrze o tym Team Dragonie wypowiadał się gdzieś na łamach @Spigot, zatem rozważyłbym TD.

PS
Ja wiem, że zawsze jest "lepiej dołóż i kup...." - wszystko zależy ile dla Ciebie znaczy ta stówa:
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-team-dragon-hs200il-g17-a75-p1612-k12569.html

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/abu-garcia-ambassadeur-revo-s-g17-a75-p1494-k11797.html

Edytowane przez Wilk_

Pozostaje jeszcze pytanie czy kijem do 18g da się zaciąć większego sandacza. Oczywiście wiem że w zależności od wody zandery mają mniej lub bardziej pancerne pyski , ale 18g to może  być ciut za miękko. A co do multika to mam tego dragona i złego słowa nie mogę powiedzieć , pod warunkiem że używa się do przynęt powyżej 10g, zasięg jest fenomenalny.

A multik, sam bym wybrał Shimano caeana teraz... cena dość przystępna prosty hamulec rzutowy, dobra marka, lekka szpulka oraz niska waga.

Dlaczego nie dragon? Bo kosztuje nowy około 400zł a to już jest przesada za multik made in china. W tym segmencie mamy już wybór bardzo duży i można nawet abu revo s nie jest banalnym wyborem.

dzieki jarek , a caneana miałem , i przy zakupie sugerowałem się właśnie opinia większości ,

że zbiera super opinie , ale moje osobiste odczucie jest inne , kołowrotek sprawia wrażenie plastikowej

zabawki , po 3 miesiącach użytkowania zaczęło coś w nim szumieć , przesmarowałem i poszedł na all.....

• Like 1

Za tą kase masz już Currado 201E a to multik made in japan oraz ma możliwość upgradu w szpulki tunningowe co da Ci możliwość łowienia od 3gram a z standradową szpulką do 100gram :) sam bym go kupił ale odkładam kase na Daiwe Lune 101 :)

Team dragon to dobry multik ale nie jest wart obecnej ceny. 400zł to trochę dużo jeśli chodzi o wyroby made in china, nawet gdy posiadają dobre łożyska i są dobrymi wyrobami.

"Okuma" nie brzmi dobrze, ale jeśli jest w miarę nowa, to cztery stówy za nią bym dał, gdy kupowałem za niecałe trzy Aluminę.

Dobrze piszesz :) dziwaczne hamulce rzutowe np. jak u citrixa z niewielką możliwością regulacji naprawdę może popsuć zabawę na cały dzień. A prosty hamulec odśrodkowy shimano jest znacznie łatwiejszy do ustawienia :)

chronarch jest  , tylko taki jakiś biały  , curado ładniej wyglądał .

Co do kołowrotka do jutra się zastanawiam , i albo się pochwalę albo wrócimy do tematu :)

Możecie mi jeszcze przybliżyć sprawę z tym hamulcem , pisałeś że jest w citrix , w komodo też się mam go spodziewać ?

Edytowane przez benq229

rozumiem o co chodzi , ale ostatnimi czasy też nie tak łatwo dostać porządnego Curado w Starej dobrej cenie 500zł

Curado "w starej dobrej cenie 500zł" były wtedy, gdy wszystkie, które dziś kosztują 900 były po tyle. Nigdy nie było "starej dobrej ceny 500zł", gdy inne tej klasy kosztowały 900. Używane po 550zł były w ciągu ostatniego miesięca, tylko na tym i sąsiednim Forum, co najmniej trzy - w stanie bdb. bądź idealnym, a jeden chyba nawet jest nadal.

Kupuj tego Komodo jeśli jest w miarę nowy i faktycznie za pół ceny. 1-go maja ja łowiłem Curado i wędką 2.05m do 50g a kolega obok Okumą Aluminą, którą rok katowałem niemiłosiernie na kij o podobnych parametrach i długość rzutów przynętami od 15g była podobna, a Komodo jest o kilka półek wyżej.

Edytowane przez Wilk_

nie pamiętam jakim wabikiem machałem ale od 10g od biedy można porzucać.

10 gramów - ciężko, lecz rzucałem, łowiłem i nie było najgorzej,. Ale 15 już lata aż miło, jeśli przynęta nie jest jakoś szczególnie nielotna. Wczoraj kolega rzucał Aluminą Team Dragonem 2.30 do 18g i ripery śmigały wystarczająco.