Skocz do zawartości
  • 0

W pogoni za jesienną, złotą metrówką - nowy artykuł

admin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pozdrawiam,

gratulacje dla @Komancza za poprzednie metrowe szczupale :D :D

gratulacje dla @Jakubka za metrowca - ale za pierwszym razem Cię zaskoczył!? :mellow:

gratulacje dla @mifka - już prawie jak metrowce, a ja wiedziałem, że tak będzie!!! :D :mellow:

gratulacje dla załogantów multiplikatora.pl @Pike i@Urso za szybkie decyzje - szukajcie, a znajdziecie, najszybciej głęboko, przy dnie. :D

Mistrzu @Komańcz czekam na opis łownego woblera!

• 0

Wojtku Przyznam Ci szczerze, że zanim nie rozpoczaąłem swojej przygody z Atrmatą Również byłem bardzo scepytcznie nastawiony do tego rozwiązania. Że teleskop. Że trzeba będzie uważać. Że pewni zaraz się bedzie rysował w cholere. Ale z całą odpowiedzialnością moge powiedzieć, że to na prawde dobre rozwiązanie. No może nie rewelacyjne, bo jest to jednak teleskop (ostatnio bardzo dokładnie przyglądam się / zastanawiam nad rozwiązaniem z Shimano Japan Scorpion G4, które można obejrzeć poniżej:

http://www.tackletour.com/images/picshimg419.jpg http://www.tackletour.com/images/picshimg418.jpg

http://www.tackletour.com/images/picshimg414.jpg http://www.tackletour.com/images/picshimg411.jpg

(fotki naturalnie pochodzą z http:///www.tackletour.com

jednak mimo wszystko uważam, że inzynierowie z St. Croix dopieścili to łaczenie na tyle na ile to tylko było możliwe. Elitki która masz na stojaku co prawda nie widziałem, ale myślę, że gorzej dopracowane to to chyba nie będzie...

• 0

@Żbik, system teleskopowy st. croix wydaje się być bardzo przemyślany. Szczerze mówiąc AC710HF ma już swoją historię. Używa go przecież już w Polsce 3 osoba (Thymallus, Remek :mellow:, no i teraz Mifek), a na łączeniu nie widać oznak zużycia. Dlaczego uważam, że przemyślane:

1. rzeczywiście z transportem nie ma problemu - po prostu z długiej tyczki, jakże użytecznej podczas połowów z brzegu (trocie, szczupaki itd. itd.) robi się krótka wędka jak zwykła castingówka 6'6

2. moim zdaniem ilość blanku, która wchodzi w dolnik jest po prostu po mistrzowsku wymierzona - ani za dużo, ani za mało

3. kiedy łowiłem tą wędką nigdy (!) nie zdarzyło mi się

a) przekręcenie dolnika w stosunku do reszty kija

B) poluzowanie łącza

Osobiście uważam, że AC710HF to jedena z najbardziej przemyślanych konstrukcji do połowu szczupaków (chyba jestem już nudny ... bo powtarzam to przy każdej okazji). Dlaczego? Perfekcyjna moc i ciężar wyrzutowy (właśnie typowo szczupakowy) - idealna do szczupaków w Szwecji, długość po prostu miodowa (jerkowałem tą wędką, łowiłem twitchując i nie było najmniejszego problemu), wędka ma niesamowite pociągnięcie, doprawdy świetnie się ładuje. Na początku wydaje się, że jest w normie ale jak dobierzesz odpowiednio wabik, do tego założysz troszkę mądrzejszy kołowrotek i w efekcie znajdziesz jej punkt optymalnego naładowania przynęta leci jak z katapulty. A co mnie w niej urzekło najbardziej? Kiedy masz szczupaka na końcu zestawu ... możesz położyć się spać albo nalać sobie szklaneczkę dobrego piwka. Wędka wie jak pracować. Poza tym jak holujesz rybę czujesz, że coś ciągniesz ... słyszysz podwodny świat. To jest AC710HF. Mimo, że wcale długo na nią nie łowiłem i złowiłem jedynie kilka(naście) szczupaków jestem pod wielkim wrażeniem tej wędki. Baaardzo przypadła mi do gustu i szczerze mówiąc ... troszeczkę teraz żałuję mojej decyzji. No ale cóż - decyzja zapadła i teraz inna osoba docenia jej walory. Bardzo się z tego cieszę.

Co do EC76MHF to jednak troszkę inny kijek. Nie miałem okazji jej dotykać, ba ... nawet jej nie widziałem ale podejżewam, że ma zupełnie inny charakter. Jaki? Nie wiem ...

Pozdrawiam

Remek

• 0

no i co ja tu moge jeszcze dodać... no zajefajna jest no :mellow:

A tak na poważnie to niesamowicie podoba mi sie moc tego kijka. Jest niby,że do 30 lb, ale zapeniam ze nawet hol kilowego szczubelka sprawia na nim wielka frajde... Nie ma mowy o spadnieciu takiej rybki i to w niej cenie. a ze do tego ARMATA to nic tylko się cieszyc, szczególnie jesli niemal co weekend siedzi sie w lodzi na Regalicy... Fanstastyczna wędka. Krótka może nie jest, ale przy tej mocy i parametrachuwazam to za fantastyczne rozwiązanie :mellow:

huogh :D

• 0

Mifek, dokładnie to samo chciałem powiedzieć. Przy holu 40cm czujesz, że wędka żyje. Przy holu 70cm to samo. Wędka po prostu rozumie Twoje potrzeby i o to chodzi! Rzeczywiście moc, praca, wywiera wielkie i niezapomniane wrażenie.

Pozdrawiam

Remek

• 0

...i dlatego w tym momencie możesz co najwyżej powspominać sobie jak fajnie się nią łowiło ... oczywiście nie twierdzę, że MEGABASSy będa gorsze, gdzieżbym śmiał, ale armata to armata... Ma swoją specyfike i obawiam się, że ciężko będzie znależć coś podobnego... Chociaż naturalnie mogę się mylić.

• 0

Mifku,

Nie wiem jak to będzie z mega bassem - zobaczymy. Jednak lubię eksperyment, a do takich należy sprowadzenie tych wędek.

St. croix moim zdaniem jest firmą o ogromnych tradycjach jeśli chodzi o szczupaki i muskie. Wśród tych wędek na pewno można znaleźć perłę. A do takiej na pewno należy Twoja (już :mellow:) wędka.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Skoro z wedka wiaza sie takie odczucia to musi byc to cos specjalnego.

Juz z podobnym rozwiazaniem spotkalem sie w wedkach sygnowanych podpisem Anos (siedziba w trojmiescie...koledzy z okolic, wiadomo, czy ta firma nadal funkcjonuje?)

Nie zainteresowalem sie takim przedluzaczem w ogole, poniewaz byl zrobiony z plastiku.(a miejsce to okolice pktu przylozenia sily)

Tutaj jest metalowy, z 1ej strony b. dobrze bo moze przenosic duze sily ale czy to nie parzy w lapy jak jest zimnawo?

Gumo