Skocz do zawartości

Naprawa i odnawianie wędek, wątek autorski

filser

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Masz uszkodzoną wędkę Shimano Alivio 2.60m cw do 21g.
Leży już od kilku lat i pomyślałem żeby ją przywrócić do życia.

Problem jest z pękniętą końcówką dolnej części i szczytową przelotką.

post-50655-0-81594900-1547578656_thumb.jpg
post-50655-0-86341000-1547578660_thumb.jpg
post-50655-0-33899500-1547578667_thumb.jpg

Myślicie, że można się za to zabrać samemu bez znajomości tematu? Jakieś porady? Czy lepiej oddać do specjalisty?

Przelotkę wymienisz bez problemu powinna zejść po podgrzaniu ale nie zawsze. Co do łączenia to musisz dorobić spigot z kawałka innej wędki lub grafitu jest dostępny w sklepach internetowych. Prubuj jak będziesz miał jakieś pytania to wal śmiało 

Dzięki za pewne wskazówki. Co do przelotek to szukałem na allegro i bardzo biedny wybór takich małych, jeszcze poszukam w sklepach internetowych.

Wędki niestety nie mam żadnej do poświęcenia, ale zapytam czy mówiąc:

...dorobić spigot z kawałka innej wędki...

miałeś na myśli odcięcie kawałka dolnej części wędki z tym elementem, który jest wsuwany w część górną? 

• 3 tygodnie później...

Wrzuć fotkę jak to wyglada. Jak wyraźnie nie widać to zaznacz na niej zmienione/uszkodzone wg Ciebie miejsce.

Jeżeli korek zaczął gnić lub dostała się jakaś "sinizna" np. z powodu zafoliowanej rękojeści to może być nie do uratowania. Dobry korek nie chłonie raczej wody wiec niemożliwe żeby dostał się pod Cork Seal. Takie jest moje zdanie.

Chodzi o kijek ST.CROIX  Wild River. Czy jest możliwość jego odchudzenia tzn. zmniejszenie jego wagi ? Nie wiem, zmiana uchwytu, przelotek ?

Jakie koszty takiej operacji ? Być może polubię się z nim. Jak na razie  jest dla mnie zbyt ciężki.

tak oczywiście że jest wymiana przelotek na lżejsze zrobi tu robotę. Zapraszam na pw

• 5 miesięcy temu...

Nastąpił błąd w pisowni ;) zamiast rozpoznająca miała być rozpinająca się cześć szczytowa ;)

Koledze chyba chodzi, o to , że mu się rozpinają składy i po pół godzinie trzeba je znów docisnąć.

Kolega Łysy poprawił ;)

Edytowane przez spinspektor