Skocz do zawartości

Świnoujście - gdzie na ryby?

BKUZanderFun

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jak to w końcu jest, wolę się upewnić...

Tylko porty morskie czyli świnoujście port odpada, czy cała woda - chciałbym jechać na karsibór porzucać na 2-3 dni i nie wiem czy to w ogóle ma sens i czy wolno?

czytam i wszędzie każdy co innego pisze

Najlepiej kierować się tym, co jest napisane w rozporządzeniu.

http://jerkbait.pl/topic/82781-nowe-przepisy-na-wodach-morskich/page-3

Na spina z brzegu w Świnoujściu zostaje praktycznie tylko Świna w okolicy dawnego wysypiska, pomiędzy Karsiborem a Przytorem. Bardzo "kapryśna" miejscówka.

Ale skoro musisz dojechać, to szczerze mówiąc chyba lepiej wybrać się w inne miejsce, mniej uzależnione od warunków na morzu i okresowych migracji ryb.

Oczywiście łowienie z łodzi to zupełnie inna historia. Wtedy miejscówek w delcie Świny masz w bród.

Edytowane przez Krzysiek Rogalski

Na spina z brzegu w Świnoujściu zostaje praktycznie tylko Świna w okolicy dawnego wysypiska, pomiędzy Karsiborem a Przytorem. Bardzo "kapryśna" miejscówka.

Ale skoro musisz dojechać, to szczerze mówiąc chyba lepiej wybrać się w inne miejsce, mniej uzależnione od warunków na morzu i okresowych migracji ryb.

Oczywiście łowienie z łodzi to zupełnie inna historia. Wtedy miejscówek w delcie Świny masz w bród.

Nie no Karsibór znam bo od paru lat jestem cyklicznie co zimę conajmniej 2 razy, łódki nie będę raczej ciągał. Pora poszukać coś bliżej

dzięki za pomoc

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Rybakom z Karsiborza i Lubinia nie będzie teraz do śmiechu. Weszło nowe rozporządzenie OIRM i może nie wykoszą pozostałej u nas ryby. Co do jednego się zgodzę, ten rok jeśli chodzi o rybę był tragiczny, ledwo kilka wymiarowych leszczy, powyżej 50cm żadnego. Za szczupakiem i sandaczem nie pływam, ale znajomi narzekali, ledwo kilka ładnych w tym sezonie. Duży okoń zniknął, same maluchy do 30cm. Zakaz jest do ostatniego lutego, koledzy. Na szczęście, bo może to i obostrzenia dla rybaków pomogą się odrodzicć za kilka lat rybom. Jeszcze tylko zlikwidować kłusoli i będzie dobrze. Ja łowię na plaży od Świnoujścia po Międzyzdroje i w tym roku też wiele razy wracałem o kiju. 

Miejscówka przy starym wysypisku jest całkiem godna uwagi, można tam trafić szczupaka i bolenia. Przy moście można popróbować za sandaczem, tak samo jak na kosie. Jednak w tym roku mętnooki zmienił swoje ścieżki i łapali go niespodziewanie w zupełnie innych miejscach. Dobre miejscówki to falochrony; wiatrak i środkowy ( dawny wschodni ). W mieście niestety za duży tłok i za dużo kłusoli. Dobre miejsce na płoć to np początek Kanału Piastowskiego ale na karsiborze, pomosty w centrum przy Marynarzy ( mniejsze ryby ) 

Zakaz jest do ostatniego lutego, koledzy. 

Całkowitego zakazu spinningu na całości morskich wód wewnętrznych do ostatniego dnia lutego nie ma. Jest zakaz spina do 29 lutego, ale w granicach portów morskich. Oczywiście prócz tego są jeszcze inne formy ochrony ryb - okresy ochronne dla szczupaka i sandacza oraz zakaz łowienia wszelkimi metodami na poszczególnych akwenach, np. basenach portowych. Ale jak jest z egzekwowaniem tych zakazów przez powołane do tego władze - wszyscy niestety wiemy.

Jeśli chodzi natomiast o miejscówkę na tzw. kosie to rzeczywiście była ona dobra. Ale w tym roku naniosło tam całe pokłady gnijącego, śmierdzącego zielska i glonów. To świństwo zawsze tam było, ale ostatnio jakby tego więcej. Przy większości rzutów główka z gumą grzęźnie w tym cuchnącym dziadostwie, całe garście tego czepiają się haka, co bardzo przeszkadza w łowieniu.

A jeśli chodzi o rybaków i ograniczenie ich połowów, to dopóki nie zobaczę - nie uwierzę.

Hej jeżeli chodzi o kosę to z tego ca ja wiem też nie można było wcześniej łowić . Podobno dostęp do znaku nawigacyjnego jest wyłączony z możliwości połowu ryb . Nawet o uszy mi się obiło bo świadkiem nie byłem że ludzie dostali mandaty za łowienie w tym miejscu .Ale od kąd pamiętam ludzie zawsze tam stali i łowili bo i bardzo dobre miejsce BYŁO !!!! Kontrole na wodzie są teraz troszkę częściej a dokładnie straż graniczna pływa łodzią . Niestety dalej na porcie ubotów stoją te śmiecie i szarpią . Więc zakaz połowu spinningowego na terenie portów Szczecińskiego Urzędu Morskiego dotyczy tylko prawilnych wędkarzy którzy tak naprawdę nie wyrządzali wielkiej krzywdy zimowiskom . Mówię niewielkiej bo centrum tak naprawdę ryba i tak bierze chimerycznie . Tak uboty powinny być wyłączone z możliwości połowu całkowicie w okresie zimowym i kontrolowane najczęściej  bo jest tam płytko a drobnicy masa . Odbywa się tam masowa zagłada naszego już marnego rybostanu . Dalsze tereny w szczecinie nie odwiedzam więc nie wiem jak tam sytuacja wygląda . Ale walka z szarpakowcami raczej nie uda się tylko przez w prowadzenie zakazu zwykłym wędkarzom . Kontrole , naloty, mandaty powielane   heh jak PIS  ale tylko takie rozwiązanie widzę tego problemu .Często jeżdżę do Niemiec i tam wprowadzili bardzo podobny zakaz  podobny mówię dla tego że w terenie portów i mostów w okresie zimowym nie można łowić na główkę jigową   tylko i wyłącznie na dropshot .W godzina od 10:00 rano do 16:00 wszystko by nie kaleczyć ryby i zminimalizować spustoszenie zimowisk zachowując jakieś minimalne dobro dla wędkarzy . Jest to jakieś rozwiązanie . Ale i kontrole są dwa razy dziennie i ryby tam po prostu dużo więcej .

• Like 2

Robercie, w obecnym stanie prawnym są środki prawne do "zdjęcia" szarpakowców z basenu U-bootów.

Baza U-bootów leży w granicach administracyjnych portu Świnoujście. Pomijając wszelkie aspekty etyczne związane z tą chamską i prymitywną metodą, szarpak to przecież wyrzucanie sztucznej przynęty i ściąganie jej, czego po ostatniej zmianie rozporządzenia nie wolno robić w granicach portów morskich. Tak więc zakaz szarpania cały czas obejmuje bazę U-bootów, proceder ten istnieje tam tylko i wyłącznie z powodu całkowitej bierności instytucji powołanych do pilnowania porządku na wodach morskich, przede wszystkim OIRM. W świetle prawa można tam obecnie łowić co najwyżej na spławik.

Choć zgadzam się, że gdyby U-booty wyłączyć całkowicie z możliwości wędkowania, to byłoby łatwiej wyegzekwować ten zakaz, bo możnaby pociągnąć do odpowiedzialności każdego, kto w ogóle stoi tam z wędką.

Co do zakazu wędkowania na kosie, to formalny zakaz rzeczywiście jest od dawna, bo jest to budowla hydrotechniczna, ale do ubiegłego roku Straż Graniczna i Stasiu przymykali na to oko. Natomiast z kontrolą OIRM jeszcze nigdy nie miałem do czynienia.

• 3 miesiące temu...

Takie artykuły o kłusownikach sieciowych albo szarpakowcach pojawiają się na iswinoujscie.pl cyklicznie, co jakiś czas. Niestety, OIRM (który w obecnym stanie prawnym jest tak naprawdę jedynym organem władnym zwalczać tę patologię) nie robi z tym praktycznie nic. Policja czy SG to sobie może co najwyżej raz na jakiś czas ściągnąć siatki, jak opisano to w tym artykuliku.

To samo na pobliskim zalewie kamieńskim i rzece Dziwnej. Niewiele się pomylę w stwierdzeniu, że 60% mieszkańców pobliskich wiosek kłusuje siatami na tych wodach. W okresie Wrzesień - Grudzień i Marzec - Maj to strach pomyśleć ile ton nielegalnie pozyskanej ryby wyparowuje. Tak jak pisze kolega Krzysiek co jakiś czas na lokalnych portalach widać informację o ściągniętych siatkach... tylko przez SG. Nikt więcej tych wód nie pilnuje. OIRM to jakaś wirtualna instytucja, jak żyje nigdy nie widziałem ich w akcji. Woda sama próbuje się bronić... pokazują to również lokalne portale podając smutne wieści, że np. dwóch mieszkańców wsi "X" wypłynęło w niewiadomym celu w grudniu wieczorem łódką i już nie wrócili. To są niebezpieczne wody z dużą falą, ale cóż siatka tania nie jest i trza ją ściągnąć.

Jakieś światełko w tunelu widać po nowym rozporządzeniu i ograniczeniach nałożonych na zalewowych rybaków, ale czy bez kontroli to cokolwiek pomoże?

• 7 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...

Witam. Będę przebywał w okolicy wyspy Karsibór i chciałbym połowić z brzegu na spinning np na Starej Świnie. Czy od strony Karsiboru na Starej Świnie są jakieś miejscówki gdzie da się  z brzegu łowić? Czy może na Rzeckim Nurcie?

Od strony wyspy Karsibór ciężko będzie z miejscami do łowienia z brzegu, głównie z powodu rozległych, podmokłych, gęstych i wysokich na kilka metrów trzcinowisk. Okoliczni mieszkańcy mogą mieć jakieś wydeptane ścieżki do wody w tych trzcinach, ale ja ich nie znam. Zdaje się, że dostęp do wody jest w okolicy przystani rybackiej w Karsiborze, ale nie wiem czy pływa tam cokolwiek poza 10 cm okonkami i jazgarami. Jednak zawsze można pofatygować się w okolice karsiborskiego mostu i nabrzeża promowego...

o tutaj...

post-47501-0-97139500-1532803967_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...

Spędziłem urlop w Świnoujściu, więc podzielę się kilkoma spostrzeżeniami. W okresie urlopowym okoni jak na lekarstwo, jeśli są to przeważnie te małe, większość łowi je na boczny trok a właściwie dwa, zakładając na haki czerwone robaki lub krewetki. Okonie trzeba ciągle szukać jeżdżąc po różnych portach, kanałach i główkach. Trochę fajnych okoni udało mi się złowić na początku kanału Piastowskiego na zwykłą główkę jigową, ale straty były dość znaczne ze względu na kamienie. Najlepsze efekty są na jesieni, opowiadania o wielkich ilościach łowionych okoni można włożyć między bajki, tak było ale to odległe czasy. Jedynie dobre efekty są z łodzi w okolicach przeprawy promowej, niestety do tego potrzebna jest łódź, o którą na urlopie ciężko. Lepsze efekty są na zalewie Szczecińskim tam można złowić 20-30 kilo okoni za dzień, aby tam się dostać potrzebna jest dobra łódź z takim samym silnikiem bo do przepłynięcia jest 8-kilometrowy kanał. Jest możliwość pokonania tej drogi przez łąki na Karsiborze i tam zwodowania łodzi a stamtąd do miejscówki to jakieś 1,5 kilometra

• Like 1

Z okonkami się zgodzę. I tak miałeś szczęście, że cokolwiek polowiles. Woda o wiele za ciepła, i dopiero teraz jak się ochlodzila ryba zaczęła brać. W okolicach Karsiborza, n zalewie i przy ujściu Swiny pojawiły się okonie i to całkiem spore. Tak samo ze szczupakiem. Ale warto wedkowac z łodzi. Na Karsiborzu bardzo mało jest miejsc z dobrym dostępem do wody z brzegu; okolice mostu, port ubootow, główki na zalewie, zatoczki nad zalewem. Niestety kanał piastowski po remoncie nie jest zbyt przyjaznym lowiskiem, za dużo strat w przynetach.

• Like 4