AdamLca Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Witam.Podpowie mi ktoś czy w Świnoujściu na rzece Świna popływam na elektryku 56lbs , jaki jest uciąg...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Witam.Podpowie mi ktoś czy w Świnoujściu na rzece Świna popływam na elektryku 56lbs , jaki jest uciąg...?to wszystko zleży jaki jest uciąg wody. Znaczy jak mocny jest przypływ lub odpływ. Bywa, że nurt wody sięga 3 km/h.A odległości są spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamLca Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Dziękuję bardzo Cezorator za odpowiedź i przede wszystkim za te prywatne ...to będzie mój 1 raz jeżeli chodzi o łowienie przy i w morzu ( planuje też z plaży przy ujściu coś porzucać ) , szukając informacji na temat wędkarstwa w Świnoujściu natknąłem się też na przykre wiadomości i zdjęcia ( Pełno ,,wędkarzy " przy porcie z pełnymi reklamówkami drobnego okonia ...:/ ) Ale tam to chyba standard i nikogo to nie dziwi... Edytowane 28 Czerwca 2021 przez AdamLca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Dziękuję bardzo Cezorator za odpowiedźi...Nie ma sprawy. Właśnie po to istnieją fora wędkarskie by sobie pomagać Co do tych drobnych okoni to faktycznie bardzo dużo jest ich łowionych w portach i na nabrzeżach. Kiedyś był z też z tego o słynny basen dla U-botów. Teraz chyba jest już zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1kor Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2021 Witam, czy warto jeszcze nastawiać się na szczupaka w okolicach Wielkiej Strugi i Starej Świny? Często słyszę, że rybostan mocno się pogorszył na przestrzeni ostatnich lat i że ze szczupłym coraz ciężej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapek Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2021 Witam, czy warto jeszcze nastawiać się na szczupaka w okolicach Wielkiej Strugi i Starej Świny? Często słyszę, że rybostan mocno się pogorszył na przestrzeni ostatnich lat i że ze szczupłym coraz ciężej.Nie warto 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicki Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2021 Witam, czy warto jeszcze nastawiać się na szczupaka w okolicach Wielkiej Strugi i Starej Świny? Często słyszę, że rybostan mocno się pogorszył na przestrzeni ostatnich lat i że ze szczupłym coraz ciężej.Przystań w Łunowie opanowana przez Ukraińców. 15 -20 czerwono-mordych neandertalczyków, kosi na wędki i podrywki(!), okoniową drobnicę 10-15cmKolega odważnie zwrócił uwagę i mało nie doszło do szarpaniny. Bosman mariny (j...ł go pies) nie dba o wymiar, dba tylko o to czy popłacili za możliwość łowienia na terenie mariny!Ciekawe że w ogóle można takie opłaty pobierać, bo z tego co wiem marina leży na terenie Wolińskiego Parku Nar.I tak miliony zainwestowane w piękną infrastrukturę, służą paru nachlanym mętom.p.s.Policjant, rok temu wyjaśnił mi że nie interweniują bo mają dzięki temu spokój na wsi....-Tak że kolego S1kor, jak się przebijesz przez tą "dzicz" ...to potem czeka cię następne rozczarowanie na przeoranych miejscówkach.Eeh! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1kor Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2021 Widzę co się dzieje w marinie i rzeczywiście nie wygląda to dobrze pod kątem etyki wędkarskiej. Jestem jednak szczęśliwym posiadaczem łódki i pytałem bardziej w kontekście całego obszaru starorzecza. Czy dobrze rozumiem że że przeoranie dotyczy całej okolicy? Jeżeli tak to pozostaje tylko zapłakać - taka piękna woda w której ponoć lata temu pływały potężne pajki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2021 Bosman mariny (j...ł go pies) nie dba o wymiar, dba tylko o to czy popłacili za możliwość łowienia na terenie mariny!Ciekawe że w ogóle można takie opłaty pobierać, bo z tego co wiem marina leży na terenie Wolińskiego Parku Nar.Teren Parku zaczyna się dopiero na wyspach, na przeciwległym brzegu Wielkiej Strugi.A co do tych dziwnych opłat pobieranych na terenie mariny to... pogadamy Remku innym razem. Czy dobrze rozumiem że że przeoranie dotyczy całej okolicy?Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2021 pytałem bardziej w kontekście całego obszaru starorzecza. To nie jest starorzecze tylko tzw. wsteczna delta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1kor Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2021 Rozumiem. Czy w związku z przeoraniem łowisk całkowicie nie ma sensu nastawiać się na szczupaka czy trafiają się jeszcze jakieś sensowne, pojedyncze sztuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2021 Ryba oczywiście jest. Chodzi bardziej o to, że to już nie jest to samo co kiedyś.Do tego trzeba pamiętać, że lokalne populacje ryb migrują między morzem, wodami przyujściowymi a Zalewem Szczecińskim. Za nimi przemieszczają się drapieżniki. Także trzeba też trafić na odpowiedni czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Witam. Jadę na majówkę z rodziną do Świnoujścia i w wolnej chwili chciałbym pochodzić z brzegu ze spiningiem. Czy możecie doradzić gdzie ewentualnie mogę porzucać za okoniem lub czymkolwiek. Nastawiam się raczej na drop-shota lub trocka, nie zamierzam nigdzie jeździć, bardziej centrum mnie interesuje. Możecie coś doradzić. Z googla maps spodobał mi się port jachtowy na basenie północnym, czy tam można wędkować ? Gdzie byście wysłali tubylca jak mnie by pobawić się jakoś na delikatnie UL lub cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gucio2020 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 ooo też jadę na majówkę do Świnoujścia. Ale ja stwierdziłem, że to też odpoczynek od wędek Ale teraz jak napisałeś tego posta będę śledził Jeździłem tam za dziecka to ojciec łowił z zachodniego falochronu (rosówka, oliwka z łyżki) okonie kwadratowe jak karpie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Witam. Jadę na majówkę z rodziną do Świnoujścia i w wolnej chwili chciałbym pochodzić z brzegu ze spiningiem. Czy możecie doradzić gdzie ewentualnie mogę porzucać za okoniem lub czymkolwiek. Nastawiam się raczej na drop-shota lub trocka, nie zamierzam nigdzie jeździć, bardziej centrum mnie interesuje. Możecie coś doradzić. Z googla maps spodobał mi się port jachtowy na basenie północnym, czy tam można wędkować ? Gdzie byście wysłali tubylca jak mnie by pobawić się jakoś na delikatnie UL lub cokolwiek. Może spróbuj tych: https://youtube.com/shorts/HRSESqvWvHo?feature=share Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Nie mam sprzętu na belony, butów, ciężkich przynęt do miotania na duńską stronę morza. Raczej widzę to jako poranny wymarsz przez miasto z wędką w kierunku portowego odcinka rzeki. Ew. wieczorny spacer. Liczę na podpowiedź lokalnego wędkarza. Info. od mięsiarzy i lokalnych rzeźników okonia nie chce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troutowy Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Przypilnuj dobrze boleni bo wody morskie w nie bardzo obfitują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Najlepsze miejscówki na okonia to okolice przeprawy promowej, zarówno z jednej jak i drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 @adamosChodzi Ci o to miejsce gdzie ten lokalny Tadeusz łowi ? Dzięki za info. https://www.google.pl/maps/@53.9071676,14.2549624,3a,51.5y,271.6h,89.79t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipPNLkqmCYkorb91bLUVMxDKsCjc5W9ZtBBrZqOT!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipPNLkqmCYkorb91bLUVMxDKsCjc5W9ZtBBrZqOT%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya31.782831-ro-0-fo100!7i8704!8i4352 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 No tak, choć osobiście łowiłem od strony Warszowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 31 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2023 (edytowane) Czołem. Na majówkę wybieram się do Świnoujścia. Mam zamiar wziąć ze sobą delikatny spinning i popróbować swoich sił za okoniem. Generalnie miejscówki jakie mnie interesują to miejski port nadbrzeżny przy przeprawie promowej aż do portu jachtowego i sam port. Pytanie czy to dobre miejsca do szukania Okonia ? Jaki tam jest uciąg ? Czy delikatnym spinningiem do 7-8g ogarnę czy potrzeba czegoś mocniejszego ?Za wszelkie wskazówki - bardzo dziękuję. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 31 Grudnia 2023 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Czy ktoś mi może powiedzieć czy jak robię opłatę na wody morskie to czy mogę w Świnoujściu łowić w porcie miejskim w ramach tej morskiej opłaty ? Gdzie znajdę granicę pomiędzy wodami morskimi a pzw- szukałem na stronach okręgu ale nie potrafię tego znaleźć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz95s Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2024 A nie myślałeś o trociach i belonach? Belony może już wtedy będą, zależy od temp wody, a w maju trocie pokazują się między belonami. Co do Świnoujścia to nie znam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Czy ktoś mi może powiedzieć czy jak robię opłatę na wody morskie to czy mogę w Świnoujściu łowić w porcie miejskim w ramach tej morskiej opłaty ? Gdzie znajdę granicę pomiędzy wodami morskimi a pzw- szukałem na stronach okręgu ale nie potrafię tego znaleźć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Tu masz mapę granic wód Okręgu PZW Szczecin i wód morskich (i nie tylko): https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=11In-9MZQO0huGz9agbiSmdTaMzV-QOM&ll=53.46927049927553%2C15.012773750000015&z=8 Wszystkie informacje dotyczące wędkowania w wodach morskich znajdziesz na tej stronie: https://www.gov.pl/web/girm/rybolowstwo-rekreacyjne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Tu masz mapę granic wód Okręgu PZW Szczecin i wód morskich (i nie tylko): https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=11In-9MZQO0huGz9agbiSmdTaMzV-QOM&ll=53.46927049927553%2C15.012773750000015&z=8 Wszystkie informacje dotyczące wędkowania w wodach morskich znajdziesz na tej stronie: https://www.gov.pl/web/girm/rybolowstwo-rekreacyjneRozumiem że tam gdzie nie ma oznaczenia „kółeczko z logiem pzw” mam traktować to jako wodę morską ? Pytam bo granic tam nie widzę - nie wiem może mi się coś na iPhonie nie otwiera poprawnie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi