Skocz do zawartości
  • 0

Jakie kolory na Szczupaka?? Opinie

Żywiec31

Pytanie

Witam mam pytanie możecie podpowiedzieć lub sami podać na co najczęściej łowicie szczupaka jakie przynęt używacie jakich kolorów do jakiej pogody. Czy to gumy czy Woblery jakie marki są najbardziej skuteczne. Myślę że temat przyda się nie tylko mi:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja najbardziej lubię srebrne obrotówy. Czasami przywieszam na kotwiczce małego, żółtego twisterka. Dla mnie super zestaw. Kiedyś moim nr.1 był Mepps Black Fury z żółtymi kropkami. Tylko na niego łowiłem, więc tylko na niego miałem pobicia :)

A jak ktoś łowi na perłowe kopyta, to na kopyta ma brania.

• Like 1

• 0

Super dzięki za te rady na pewno skorzystam ale postawie na białe, czerwone oraz tą cytrynę co kolega wymienił. A jeśli chodzi o obrotówki to chyba najlepiej 2-4 tak sądzę. Tak jak też wspomniał kolega Miras, Darecki, Bootleg ilu wędkarzy tyle teorii oraz wszystko zależy od wody więc najlepiej metodą prób i błędów jak coś złowie napisze cóż złapałem i na co. 

• 0

Witam Wszystkich w tym wątku,

a ja do kolorów nie przykładam dużej wagi, ponieważ bardziej skupiam się na prowdzeniu przynęty i "prezentacji" wabika :).

Myślę, że większość kolorów jest dobra / żółty, zielony, perłowy, biały i wszystkie jego kombinacje z dodatkiem czerwieni /, ale sposób prowadzenia daje lepsze wyniki niż kolor ;).

Pozdro.

• 0

a ja do kolorów nie przykładam dużej wagi, ponieważ bardziej skupiam się na prowdzeniu przynęty i "prezentacji" wabika :).

Myślę, że większość kolorów jest dobra / żółty, zielony, perłowy, biały i wszystkie jego kombinacje z dodatkiem czerwieni /, ale sposób prowadzenia daje lepsze wyniki niż kolor ;).

Pozdro.

a to juz zalezy na jakiej wodzie,u mnie kolor+wlasciwa praca samej gumy (bo w wiekszosci gumami lowie) to podstawa,wielkosc wabika to tez wazne,zreszta sama lokalizacja ryb to chyba najwazniejsze zreszta temat woda,im wiecej nad woda tym doswiadczenia wiecej

• 0

Jeśli chodzi o gumy to jak wiekszość kolegów  odcienie bieli i perły, żółty z czarnym grzbietem ,czasami zieleń z brokatem.Jednak  od lat najlepsze efekty na tatowe wahadła kolru srebrnego a przy pochmurnej pogodzie i z wieczorka mosiądz zdecydowanie,ale wisienką na torcie jest skrzydełko imitujące  skrzela w kolorze marchewki ,na kólku łącznikowym kotwicy.

• 0

Pozdro.

Ja jako że zajmowałem się przez kilka lat dystrybucją min. przynęt silikonowych, więc w torbie miałem przez pewien czas chyba ponad setkę kolorów. Z mojego doświadczenia wynika że najlepsze są kolory: (wpisz dowolny popularny w Twoim regionie, oraz co przyjdzie Ci do głowy) Rewelacyjnie biorą właśnie na nie ...wędkarze :P  Prowadzenie przynęty po pierwsze a kolory zawsze dwa: natura i "oczojeb"

• Like 2

• 0

Witam mam pytanie możecie podpowiedzieć lub sami podać na co najczęściej łowicie szczupaka jakie przynęt używacie jakich kolorów do jakiej pogody. Czy to gumy czy Woblery jakie marki są najbardziej skuteczne. Myślę że temat przyda się nie tylko mi:)

najskuteczniejsze sa takie co szczupakom akurat podchodza ;) jedyna prawidlowosc taka, ze w wodach zabarwionych torfem (brazowawy kolor) najlepiej mi sie sprawdzaja kolory zolte (az do oczojebnych). Od siebie zwykle wybieram cos z palety biel/czerwien/czern/zielen/zolc. Ale jestem zwolennikiem teori, ze trzeba miec fuxa procz koloru i z wielkoscia - nieraz po kilku h bezowocnego orania zmienilem wielkosc )kolor ten sam) na + lub - 5cm i sie nagle okazalo, ze ryby sa w wodzie....

czasami jak woda zimna to zas biora tak delikatnie, ze widac tylko brania a nie czuc ich..

Pozatym mam wrazenie, ze ryby nie czytaja albo nie biora sobie do serca tego jak na co  i gdzie powinny brac wg roznych specow ;)

• 0

Ja jako że zajmowałem się przez kilka lat dystrybucją min. przynęt silikonowych, więc w torbie miałem przez pewien czas chyba ponad setkę kolorów. Z mojego doświadczenia wynika że najlepsze są kolory: (wpisz dowolny popularny w Twoim regionie, oraz co przyjdzie Ci do głowy) Rewelacyjnie biorą właśnie na nie ...wędkarze :P  Prowadzenie przynęty po pierwsze a kolory zawsze dwa: natura i "oczojeb"

I to jest słuszna uwaga. Kolory przynęt są dla wędkarzy, którzy lubią je kolekcjonować i mieć kolorowo w pudełkach :D :D.

• Like 1