Skocz do zawartości
  • 0

Jakie kolory na Szczupaka?? Opinie

Żywiec31

Pytanie

Witam mam pytanie możecie podpowiedzieć lub sami podać na co najczęściej łowicie szczupaka jakie przynęt używacie jakich kolorów do jakiej pogody. Czy to gumy czy Woblery jakie marki są najbardziej skuteczne. Myślę że temat przyda się nie tylko mi:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ja ostatnio polubiłem RenoKillery w kolorze płotki,taka ciemna perełka z pomarańczowym brzuszkiem,z tym ,że wybieram w sklepie te najmiększe,ewentualnie gotuję,albo ściskam w kilku miejscach ogonek peanem,te zabiegi

przerowadzam w wielu gumkach,co często zwiększa skuteczność silikonów,a wogóle w tym sezonie sprawdzały się

nam naturalne kolorki,perełki wszelkiego rodzaju i to małe 3-7cm,było kilka zębatków 50-65cm,tylko kolega wyłamał

się i szastał śledzie na dużą żółtą sandrę i bądź mądry :) a wiadomo,że najskuteczniejsze te przynęty na które

łowimy,a słabe te co w pudle leżą.Lubię małe wachadła srebro/złoto,karbowane i lekkie,sporo brań w opadzie,aglia 3

srebrna w czerwone kropy i na płytkie łowy lusoxy,a wobki jak gumy-preferuje naturalsy.Zasadniczo wolę mieć

kilka przynęt o różnej pracy niż w stu kolorach :) a jeszcze co do gum to na majówce sprawdzało się wolne lizanie

dna i wolny opad na stosunkowo lekkich główkach w płytkich partiach łowisk.

• Like 1

• 0

Jeśli chodzi o kolory przynęt na szczupaka, opisałem to na gumach w swoim artykule http://www.blog-wedkarski.pl/gumy-na-szczupaka. Nie są to wszystkie kolory, bo jest ich mnóstwo tak naprawdę. Każde łowisko jest inne i uważam, że na początku trzeba po prostu testować. Na ten kolor nie bierze, to zakładam inny. A druga sprawa to prowadzenie przynęty, to ma największe znaczenie na to czy drapieżnik zaatakuje. 

• 0

U mnie szczupaki jakieś głupie chyba bo na kolory nie patrzą ostatnio, walą w każdą gumę od Tomego, w jerki roach od niego też, niezależnie od malowania, w wahadła od russian80 za to całkiem przestały bić w łamańce jakie mam od Tomka1988, w te waliły jak porąbane latem a teraz chyba zbyt agresywna praca tych przynęt łamanych i wolą gumy, jerki i wahadła. 

• 0

Witam,

co tu dużo mówić każda woda rządzi się swoimi prawami. Zależnie od pory roku, pory dnia trzeba testować. Tam gdzie łowie są dni że biją w naturalne kolory w książkowych miejscach a bywają dni że biorą ze środka na przynęty UV tam gdzie szukam zedów. Prawda jest taka że wędkarstwo jest bardziej nieprzewidywalne niż kobieta;).  

• 0

Mi 2 lata temu pajki biły w naturalne kolory typu perła, biały, szary, brązowy, niebieski a w tamtym tylko oczojeby dawały efekty :) Czysta, płytka woda a im bardziej kolor walił po oczach tym lepszy. Seledyny, wściekłe żółte, pomarańcze, czerwone, marchewy.