Skocz do zawartości

Alandy 2013-2016

seiken

Rekomendowane odpowiedzi

..... ze Szwecji na promie byli z nami wędkarze Szwedzcy którzy płynęli na Alandy w powrotnej drodze w trakcie czekania na prom przyjechali dwoma samochodami nasi rodacy którzy mieszkają w Szwecji i sami stwierdzili ,że wolą na weekend przypłynąć na Alandy niż łowić na miejscu...

To prawda Michał, co nie zmienia faktu, że gwarancji pajkolandii nigdy nie ma. Sam wiesz, trzepiesz jeden za drugim fajnie jest, spływasz, po nocy wypływasz następnego dnia i ..... rozpacz. Nie chcą brać, kombinujesz więc z kolorami, głębokość, prowadzenie, zmieniasz miejscówki, cudujesz a i tak d... z tylu .... no niestety tak też bywa i każdy napalony na szkierowe "świniobicie" musi się z tym liczyć.

Pozdr,

TZ

Edytowane przez TZ_TeZet
  • Like 1

No cóź my łowimy "laitowo" bez presji bardziej nam zależy na odpoczynku i rekreacji , łowienie jest ważne po to tam jedziemy ale nie jest najważniejsze

nie nastawiamy się na metrówki /choć każdy by taką złowić chciał/ jak będą brały okonie będziemy łowili okonie

nie będę wtedy wody młócił 60gr przynętą :)

Chyba jednak tu: NORRÖ FISHING CAMP

Wygooglaj sobie, popatrz położenie. Generalnie pioruńsko,drogo, ale wypas za to full. Wojteczek będzie zachwycony.

Na duży plus położenie, chałupa i wyposażenie.

Łódki są aluminiowe z kierownicą i w końcu 15 HP, na życzenie 20 HP za dodatkowe 100 Eur od łódki. Sprawdzałem na Youtubie i ta 15ka z takimi grubasami jak my spokojnie wchodzi w ślizg i jesteśmy po piku minutach wszędzie. Nie ma porównania do tych zwykłych mydelniczek, którymi do tej pory pływaliśmy napędzanymi 4-5 HP srakopchajką.

In duży plus - po raz pierwszy coś takiego wyczytałem, że jest zniżka 10 % dla tych, którzy C&R uprawiają. Bardzo mi to odpowiada, bo 10% piechtą nie chodzi. Ochronny na zębacza 60-85 cm, czyli mamuśki puszczają, okoń sporo bo 40 cm. Szybkie wifi jest, no to co tutaj kombinować .... zacznijmy zbierać butelki i złom :)

Pooglądaj sobie, po Św do nich napiszę.

Pozdr,

TZ

4 piwka dziennie mniej = ca 10 PLN, po miesiącu masz już 300 oszczędzone, po 5 miesiącach 1 500 PLN w zapasie :) zacznij od dzisiaj misiu.

Ceny są .... no to prawda solidne, ale gdyby to rozłożył nie na 4-ech, ale 6-ciu (2 samochody wtedy oczywiście). Jeszcze przelewy nie poszły, spokojnie. Jeszcze sprawdzam to tu to tam.

Pozdr,

TZ

Alandów polecać ci nie będę, bo sam wiesz. Sprawdź tylko, czy zima będzie. Mimo, że nisko solony, ale to jest jednak Bałtyk a nie jezioro.

Ze Szwecji polecam http://www.cometosweden.com/

Blisko Jutternu - typowo pasiako - sandałkowego zbiornika. Bardzo tani domek w stosunku do jakości, Jest wszystko łącznie z wifi, 6 chłopa na luzie. Szczerze polecam, byłem więc ni konfabuluję. Właściciele Polacy, do rany przyłóż. Najbliższy sklep typu supersam 3 km.

Pozdr,

TZ

ps. Michał jeszcze tutaj zajrzyj:

http://fladen.pl/finlandia-alandy/344-array.html

http://www.villakommodor.fi/en/#prettyPhoto

Troszku lepiej z peci.

Edytowane przez TZ_TeZet

No to mamy finał poszukiwań. Padło ostatecznie na ośrodek Hjorto na Alandach, centralna część archipelagu, wewnętrzne wody, ale mające połączenie z Bałtykiem.

Ponieważ wifi w domku będzie, J-23 zacznie dla Was nadawać już od 30 kwietnia wieczorem, albo najpóźniej od 01 maja.

Mamy nadzieję na 6 dni spokojnego, obfitego łowienia. Do usłyszenia w tej kwestii za 4 m-ce,

Pozdrawiam,

TZ

Edytowane przez TZ_TeZet

• 3 miesiące temu...

No jutro start  :P wszystko już przygotowane i popakowane , pierwsze relacje w sobotę wieczorem , pogoda ma być ok 

wiec jest nadzieja ,że i ryby dopiszą jak nie szczupaki to na pewno okonie których na Alandach jest mnóstwo  :)

Napisz koniecznie jak tam wygląda z pogodą. Myślę, że dużo osób już czeka w blokach startowych, ciekawych czy wiosną do Szwecji zawitała na dobre. No i połamania kija życzę.

• 11 miesięcy temu...

Panowie wybieram się na przełomie maja i czerwca na Alandy ( oferta eventuru). Macie jakieś praktyczne rady co od łowienia o tej porze - w szczególności jeśli chodzi o okonie. Czy może są jakieś szczególne przynęty lub określone miejsca, które się sprawdzają na Alandach........ 

z mojego doświadczenia "alandzkiego"  wynika, że wiosną okonie dobrze reagują na ripperki ok. 5 cm.

Sprawdzały się "malowańce" Relaxa, Mann'sy. Kolorystyka: mix. ! Testuj. Warto założyć nawet najcieńszy przypon, np.

2 kg-owy Spinwala, bo często masz brania szczupaka. Ja na okoniowe przynęty ( żyłka 0,14) złowiłem dwa piękne

szczupaki 103 i 108 cm :)

Na paprochy też będziesz miał brania, ale raczej zostaw ja na krajowe łowiska. Alandy to inna półka :)

dzięki Panowie. Jeżdżę od lat do Szwecji także wiem, że paprochowa zabawa to nie tam. Jakby ktoś jeszcze coś dorzucił to byłoby miło. Może jakieś wskazówki, gdzie trzymają się okonie płycej, głębiej itp..... będę wdzięczny. Ewentualnie inne cenne informacje także o innych gatunkach mile widziane.....

pozdrawiam

Radek