Skocz do zawartości

Jerkbait'owa baza gum

makamba

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyne co mi przychodzi do głowy to Mann's Kipper Shad.

Nie mam ich ze sobą w NL , także fotki też wstawić aktualnie nie mogę.

http://www.motackle.com.au/fishing/lures/kipper-shad-10-for-475.html

Ale czy one mają oznaczenia pod hak - to nie pamiętam.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to Mann's Kipper Shad.

Nie mam ich ze sobą w NL , także fotki też wstawić aktualnie nie mogę.

http://www.motackle.com.au/fishing/lures/kipper-shad-10-for-475.html

Ale czy one mają oznaczenia pod hak - to nie pamiętam.

To te. Dzięki za podpowiedź. Miałem tylko jedną, bądź dwie. Poszukać ich będę musiał, bo...fajne ;)

Paladin.

Trout-soft-spin.

Przynęta stworzona głównie z myślą o pstrągach i do metody/zestawu sbirulino , ale sprawdza się również na okoniach w bocznym troku .

Kontakt ze szczupakiem to 100% obcinka ze względu na brak przyponu i delikatność zestawu.

Jest to gumowa spiralka/śruba , która wiruje w wodzie .

Silnie nasączana atraktorem czosnkowym.

6 kolorów.

Miękka guma.

2,5cm

Otworek/rurka przez całą długość spiralki.

Przez ten otworek przewleka się żyłkę a na końcu dowiązuje się hak.

Ja stosowałem zamiast hak maleńkie kotwiczki.

Groty nie wystawały po za obrys skrzydełek świderków przez co były praktycznie bez zaczepowe.

Cena za słoiczek zawierający 15sztuk to 2.50, euro.

post-50881-0-23832800-1378229321_thumb.jpg post-50881-0-31836400-1378229329_thumb.jpg post-50881-0-39484400-1378229334_thumb.jpg 

post-50881-0-67781800-1378229342_thumb.jpg post-50881-0-88819900-1378229348_thumb.jpg 

post-50881-0-64471300-1378229363_thumb.jpg

Podobno, wg producentów, ryba dłużej trzyma taką gumę w pysku, co daje więcej czasu na udane zacięcie. Podobno, gdyż różnicy pomiędzy solonymi i zwykłymi nie odnotowałem.

Róznica jest :)  przy normalnej przynęcie silikonowej ciąć muszę od razu a z dodatkiem soli łowię na luźnej lince i gdy odjeżdza w bok - tnę. 

Gdy pierwszy raz je używałem to zrobiłem test na małych bassach. Silikon od razu wypluwały a solą próbowały odpłynąć.

Przynęty Grego Yamamoto są z dużą zawartością soli i przez to bardzo kruche.

Castaic.

Jerky J Kicker.

Guma miękka.

10.5cm i 13cm.

Ceny nie znam.

Prezent od dystrybutora , firmy Pike XL.

Sprzedają tylko na sklepy i szukają nowych klientów chętnych do współpracy.

Kontakt i katalog na stronie http://www.pikexl.com/pages/nl/pikexl-producten.php

Praca przynęty tu :

post-50881-0-60513000-1378747341_thumb.jpg post-50881-0-66195200-1378747351_thumb.jpg post-50881-0-61642800-1378747357_thumb.jpg

post-50881-0-68955800-1378747372_thumb.jpg post-50881-0-57761700-1378747381_thumb.jpg post-50881-0-68676700-1378747387_thumb.jpg

Chciałem przedstawić dwie gumki z rodziny "Frędzle" ,bardzo łowne i sprawdzone

pierwsza to Rooster Skirt Tail w ośmiu kolorach ,aromatyzowana, pływająca mieszanka gumowa

Skuteczność gumy potwierdzona a zaletą tak jak i następnej którą przedstawię jest jest to że guma pukając w dno ustawia się pod kątem c.a. 45 st i sandacze często zgarniają ją z dna , jednak większość brań w klasycznym opadzie.

Rooster_Skirt_Tail_250x0.jpg

Drugą gumą którą przedstawię jest Camo  Scater Tails w rozmiarze 5 inch

5-CAMO-Scatter-Tail-Chartreuse-Glitter-M

W rzeczywistości gumki wyglądają troszkę inaczej niż na reklamach

6k0c.jpg

3l9a.jpg

Przypominam o zbrojeniu gum hakami 3/0 -4/0 oraz stosowaniu przywieszek na kotwiczkach nr 8-10 

Sandacze inhalują gumę i składają ją na pół więc krótszy hak jest lepszy (jak zauważyłem) i jak hak spudłuje zostaje przywieszka

Sandacze inhalują gumę i składają ją na pół 

Z tą "inhalacją" to chyba coś faktycznie jest na rzeczy.

Jak pytałem gościa , od którego dostałem tego castaic jerky kickera - co daje taki cienki,płaski,twisterowaty ogonek to pierwsze co zrobił to zmiętolił w palcach przynętę i pokazał mi ze słowami - "Zobacz,właśnie tyle (w sensie-tak mało) ma sandacz w pysku w chwili gdy zaatakuje przynętę.Mniejszy "opór" gumy i cała przynęta łatwiej się mieści w pysku , przez co łatwiej zaciąć".

Ps.

Tymi frędzlami jigujesz tradycyjnie z brzegu czy vertical z łódki?

Edytowane przez makamba

Z tą "inhalacją" to chyba coś faktycznie jest na rzeczy.

Jak pytałem gościa , od którego dostałem tego castaic jerky kickera - co daje taki cienki,płaski,twisterowaty ogonek to pierwsze co zrobił to zmiętolił w palcach przynętę i pokazał mi ze słowami - "Zobacz,właśnie tyle (w sensie-tak mało) ma sandacz w pysku w chwili gdy zaatakuje przynętę.Mniejszy "opór" gumy i cała przynęta łatwiej się mieści w pysku , przez co łatwiej zaciąć".

Ps.

Tymi frędzlami jigujesz tradycyjnie z brzegu czy vertical z łódki?

Obie gumy skonstruowane są do obu metod a Rooster, doskonale sprawdza się w werikalu ponieważ został do tej metody storzony , bo guma jest tak zbudowana że korpus jest stosunkowo gruby i ciężki a frędzle leciutkie i miękkie przez to ładnie pracują falując jak powoli przesuwasz gumkę i tak jak ci już kolega tłumaczył sandacz łatwo taką gumę składa . Zobacz jak zacięte są sandacze a zrozumiesz mechanikę działania gumy.Atak następuje przeważnie w środek lub w 1/3 długości gumy. Niektóre firmy malują dodatkowo czerwony punkt na gumie jako "tarczę strzelniczą " ,guma jest składana w pysku a hak ląduje w górnej szczęce

• Like 1