Skocz do zawartości

BOLENIE 2013

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

Ta rzeka jest uzależniająca. Zero oznak ryb nawet drobnicy przy powierzchni nie widać. Jeden zakręt drugi zakręt a na następnym "gryzą". 20 minut brań i jak ręką odjął ... na którymś kolejnym to samo. Mają jakieś swoje najścia. Na woblery powierzchniowe też biorą ale małe. Starszyzna lubi grubszą wodę i inne przynęty.

Maciek i Mateusz przygotowali mi wrzutki, na moim obecnym kompie nawet wklejanie fotek w e-mail to jakieś~2h męczarni...!), dobrze że nie włącza się jeszcze tak długo jak dawne atari :lol:

Zaporowe rybki z maja, wszystkie z siódemką na przodzie.

Sprzęcik: TD 270/4-21 , PENN Battle4000, żyłka chyba jakiś HM 0,18 , na końcu moje wobki.
46079468.jpg
94744907.jpg
maj16nastpny70.jpg
maj1772f4.jpg
dscf8825.jpg
dscf8829qe.jpg
maj17705f2.jpg

Kiedyś myślałem że na zalewie o skuteczne tarło będzie ciężko, siurek zasilający zbiornik prawie stoi bo woda idzie przez odstojniki, a reszta rowków płynie tylko wiosną i po burzach, tak suche. Od jakiegoś czasu wydawało nam się że widzimy małe bolki, ale w tym roku widziałem jak patrolowało kilka takich ryb 40-50cm; w stadach drobnicy też chyba szwendają się małe (~18cm) bolki. Po ranach na większości ryb złowionych w tym roku, znów zanosi się na skuteczne tarło... zwłaszcza że wysoka woda długo utrzymywała się w zasilających ciekach...

• Like 3

Gratki dla łowiących i pobijających rekordziki.  pgr ładne rybki szkoda za biorą o takiej godzinie ale warto. Skuteczność twoich pocisków i ploteczek miałem okazje sprawdzić. Małych bolków coraz więcej wszędzie widać są tez rodzynki pod 9dych (pewnie niedługo zapodasz fotkę). Najlepsze są te atomowe brania.

Gratki dla łowiących i pobijających rekordziki.  pgr ładne rybki szkoda za biorą o takiej godzinie ale warto. Skuteczność twoich pocisków i ploteczek miałem okazje sprawdzić. Małych bolków coraz więcej wszędzie widać są tez rodzynki pod 9dych (pewnie niedługo zapodasz fotkę). Najlepsze są te atomowe brania.

A usztywniłeś tą kotwicę? Ja zanim usztywniłem... to jednego dnia 3 puste "atomowe", a następnego z 8 tylko 2 ryby wyjechały, może przypadek ale po usztywnieniu na pocisku 100%...

Ano o takiej porze najłatwiej je przechytrzyć, w pełni dnia też miałem jakieś branka, ale "nieśmiało" patrolują brzegi...

Maciek i Mateusz przygotowali mi wrzutki, na moim obecnym kompie nawet wklejanie fotek w e-mail to jakieś~2h męczarni...!), dobrze że nie włącza się jeszcze tak długo jak dawne atari :lol:

Zaporowe rybki z maja, wszystkie z siódemką na przodzie.

Sprzęcik: TD 270/4-21 , PENN Battle4000, żyłka chyba jakiś HM 0,18 , na końcu moje wobki.

46079468.jpg

94744907.jpg

maj16nastpny70.jpg

maj1772f4.jpg

dscf8825.jpg

dscf8829qe.jpg

maj17705f2.jpg

Kiedyś myślałem że na zalewie o skuteczne tarło będzie ciężko, siurek zasilający zbiornik prawie stoi bo woda idzie przez odstojniki, a reszta rowków płynie tylko wiosną i po burzach, tak suche. Od jakiegoś czasu wydawało nam się że widzimy małe bolki, ale w tym roku widziałem jak patrolowało kilka takich ryb 40-50cm; w stadach drobnicy też chyba szwendają się małe (~18cm) bolki. Po ranach na większości ryb złowionych w tym roku, znów zanosi się na skuteczne tarło... zwłaszcza że wysoka woda długo utrzymywała się w zasilających ciekach...

Piotruś dajesz do pieca !

Gratulacje ;)

Mało brakowało i tez bym miał co wkleić, przy warkoczu podczas jaziowania pojawił sie bolek trwało to może ze 20min,ale atak za atakiem, pokusiło mnie i posłałem mu sieczke 3cm, i w trzecim żucie siedział, ale na 0,14 nie dał mi zadnych  szans, po 10min wlazł w patyki i tyle go widziałem,a piekny był koło 80cm spokojnie miał

Mało brakowało i tez bym miał co wkleić, przy warkoczu podczas jaziowania pojawił sie bolek trwało to może ze 20min,ale atak za atakiem, pokusiło mnie i posłałem mu sieczke 3cm, i w trzecim żucie siedział, ale na 0,14 nie dał mi zadnych  szans, po 10min wlazł w patyki i tyle go widziałem,a piekny był koło 80cm spokojnie miał

Nie mało brakowało tylko dużo bo taka ryba na 0.14 jest nie do wyjęcia, a nawet jak się uda to nie będzie się nadawała do wypuszczenia. Ten boleń żył pewnie około 15 lat, a teraz będzie zdychał z głodu z woblerem w pysku.
  • Like 2

Nie mało brakowało tylko dużo bo taka ryba na 0.14 jest nie do wyjęcia, a nawet jak się uda to nie będzie się nadawała do wypuszczenia. Ten boleń żył pewnie około 15 lat, a teraz będzie zdychał z głodu z woblerem w pysku.

Popieram w 100%. Pierwszą głupotą jest próbować łowić bolenia (tym bardziej jak widać, ze ryba jest słusznych rozmiarów) na żyłkę 0.14, znam takie przypadki właśnie z 0.14 czy 0.16 i celowym łowieniem boleni, żyłki trzaskały a bolki odpływały z wobkami w pysku :( Nie popieram łowienia bolków na lekko moim zdaniem minimum to żyłka 0.20mm, 18 jak dla mnie za cienka i nawet przy dobrym ustawieniu hamulca potrafiła strzelić jak bolek przywalił na krótkim "dyszlu" .

Wobler odzyskany, bo jak wlazł w patyki to  i go wytrzepał,zgadzam sie z wami i mam nauczke na przyszłość zeby nie kusiło.. W tym przypadku poniosły emocje po całym dniu biczowania bez brania.. Mam nadzieje ze bolkowi nic nie bedzie, i widze ze znów 2 kije  trzeba nosić..