Skocz do zawartości

BOLENIE 2013

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

Już o tym było trochę piasnia, chyba wiekszośc z Was wie, że w lipcu na niżówkach zazwyczaj jest bardzo ciężko dobrać się do bolka, już nie mówię o reguralnym łowiieniu tych ryb. Jest to bardzo trudne. Nie ma w tym Waszej winy. Widzać chlapiace bolenie nei napalajcie się , że konkretnie połapiecie. Poszukajcie meijsc gdzie mogą stać, powinny, gdzie ich nie widać. Takie miejsca na pewno beda lepszym łowiskiem niż stołowki na wypłyceniach. Dobrze też skontrolowac łowisko o róznych porach, przed i po swicie, przed i po zmierzchu. Tegoroczny wysyp bolków lipcowych spowodowany jest na pewno późniejszym opadnięciem Wysokich wód. Krótko, żeby złapać piekną rape w tym okresie trzeba się sporo napracować i mieć dużo szczęścia. Nie mówię tu o przypadkowych rybach lub przyłowach, ale tych łapanych z premedytacją. Jedno jest pewne  - nie ma reguły ;) i nie ma co się wkręcać w mniejsze woblery czy większe, pracujące tak czy siak. Przynęta znajdzie się w zasięgu bolenia, on bedzie miał ochotę wpierdzielić, zaciekawi się - to ... i już..

moja rada była by taka by jak najdalej ale w zasiegu rzutu się od nich odsunąć i być naprawde cicho i wykonywać malo ale bardzo przemyślanych rzutów

to sie może trafi taki :)

ajya.jpgUploaded with ImageShack.com

na piankowego fire bleak'a

Edytowane przez Oleix
  • Like 5

Nie wiem na jakiej wodzie łapiesz , jednak opisane przez Ciebie sytuacja jest często spotykana na  odcinku Wisły gdzie ja łapię.

W takich momentach różnice robią mocno zawijające woblery  prowadzone w spokojnym tempie. Przesada nie są nawet woblery krociowe.

Nie wiem dlaczego tak jest ale  sprawdza się.

Myślałem że tylko ja na takie wobki łowię.Wobler ciężki w miarę agresywny wolno prowadzony z krótkimi przyspieszeniami.Czasami dobrze w trakcie przyspieszenia wykonać skręt wędką.

Ryba może i fajna, ale.........wytachana na piach jak worek ziemniaków,to nie fajnie.

Lepiej trzeba było zrobić w wodzie przy brzegu i sprzęt miałby się lepiej i ryba.

Oczywiście to tylko moje zdanie.

nie tylko Twoje...ryba bardzo ładna,ale już w tej "panierce" traci wiele ze swojego uroku..pzdr

...tu raczej nikt nie lubi nowych ;) ...koleś ma 12 postów...zastanówcie się czy po takich wpisach bedzie starał się regularnie uczestniczyć w życiu forum czy raczej położy na nie ch....... bo po co mu taki klimat....nie zauważyłem takich komentarzy pod fotkami starych wyjadaczy, a każdemu się takie zdarzają :) ....w trawie źle, na piachu niedobrze...koledzy boleń miał 84 cm...ja takiego w życiu nie złowiłem...i miałbym ***** gdzie mu fotke zrobię jak za chwilę go wypuszczę....a wy chcecie żeby ją usunął!!!!!....weźcie czasami poprawke na "ciężkie warunki do fotografowania" albo po prostu zwykłą bezmyślność wędkarza ;) ....nie każdy urodził się nokillowcem jak WY ;)....i nie każdy bedzie ****** na bolki z matą sumową :D pozdrawiam

Proszę pohamować się od wulgaryzmów.

Edytowane przez milupa
  • Like 12

...tu raczej nikt nie lubi nowych ;) ...koleś ma 12 postów...zastanówcie się czy po takich wpisach bedzie starał się regularnie uczestniczyć w życiu forum czy raczej położy na nie ch....... bo po co mu taki klimat....nie zauważyłem takich komentarzy pod fotkami starych wyjadaczy, a każdemu się takie zdarzają :) ....w trawie źle, na piachu niedobrze...koledzy boleń miał 84 cm...ja takiego w życiu nie złowiłem...i miałbym ***** gdzie mu fotke zrobię jak za chwilę go wypuszczę....a wy chcecie żeby ją usunął!!!!!....weźcie czasami poprawke na "ciężkie warunki do fotografowania" albo po prostu zwykłą bezmyślność wędkarza ;) ....nie każdy urodził się nokillowcem jak WY ;)....i nie każdy bedzie ****** na bolki z matą sumową :D pozdrawiam

hej,  nie no. ale nie w panierce. Moim zdaniem dobrze że koledzy zwrócili uwage,trochę nieładnie. Taka duża ryba i w piachu - tym bardziej. No ale sprawa indywidualna, ja bym nie położył.

ps. możliwe że rybka sama sie wyturlała wymykając sie z rąk..

Gratulacje dla łowcy..

Edytowane przez milupa

po pierwsze kolega taki "nowy" to znów nie jest,bo jest z nami już pól roku...po drugie (tylko przykład podaję) jak jadę na nowe łowisko to mam obowiązek zapoznać się z regulaminem jaki tam obowiązuje bo jeśli tego nie zrobię a będę działem wbrew temu co gospodarz ustalił mogę mieć z tego powodu nieprzyjemności np jeśli przyjdzie kontrola a robię coś źle to będą mieli (używam Twojego języka)****** na moje tłumaczenie,że jestem nowy,nie wiedziałem,nie doczytałem itd tylko dopierdzielą karę i tyle (będą mieli rację) osobiście nikogo nie namawiałem aby usuwał fotkę,od tego jest mod i zrobi co uważa za stosowne..co do ryby,jest piękna i gratuluję co do fotki wręcz odwrotnie...pzdr

Edytowane przez milupa
  • Like 1