Skocz do zawartości

BOLENIE 2013

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie mogę pochwalić się tegorocznym bolkiem! :)

Ryba może nie gigant, ale jak na przeciętnie 3 - 4 dni łowienia w roku to dla mnie super sukces!

Przynęta - Hunter Fantom - jeszcze tak super chodzącego wobka nie miałem - w paszczy ma przywieszonego innego, bo ten na którego padł leżał wplątany w siatkę podbieraka

Penn Battle 3000

żyłka - Gamakatsu 0,22

Konger World Champion IRI Juggler 5-20g

Boleń wziął z głębokiego napływu - rzut z połowy długiej ostrogi

post-46255-0-58958800-1374852903_thumb.png

• Like 4

Jaro, gratki. Ciekawe czym się ten Fantom różni od RH85. Wygląda jak jego podróbka.

Dzięki

Nie mam RH85 więc nie jestem w stanie powiedzieć... 

Fantom to ciężki mocno spłaszczony bocznie wobler bezsterowy - pracuje intensywnie, ale bardzo drobno, a jako, że nie ma steru to nie ma się co wyłamać i zawsze idzie równo :)  Łatwo mi się na niego łowi i daleko rzuca. Mam dużo woblerków różnych firm, ale ty mi się łowi najbardziej komfortowo. Nawet nie zdarza się, żeby się przy rzucie zaplątał o żyłkę. Jak wygląda RH85? Jak pracuje?

Gość DAWIDspinn

Ale że po co ???

Po to pewnie że chciał mieć pamiątke i naprzykład wiedzieć na co złowił :) Stało się coś panowie, bez przesady :)

Gratuluje fajny bolo, musze przetestować te fantomy. Jarek chodzi on przy dnie czy raczej w pół wody a może prowadzileś przy powierzchni?

Jarek,nie bądź taki skromny -to kawał rapy. Gratulacje!

Dzięki! Nie mój największy, ale za to na pewno najgrubszy :)

Po to pewnie że chciał mieć pamiątke i naprzykład wiedzieć na co złowił :) Stało się coś panowie, bez przesady :)

Gratuluje fajny bolo, musze przetestować te fantomy. Jarek chodzi on przy dnie czy raczej w pół wody a może prowadzileś przy powierzchni?

Na pewno nie da się go poprowadzić tak wysoko, prawie smużąc jak lekkie woblerki, ale zwijałem ekspresowo zaraz po wpadnięciu do wody. Mimo usilnych prób jeszcze nie złowiłem bolenia z dna. Zawsze przy powierzchni w okolicach szczytu główki, warkocza. Woblerek jest ciężki i bez problemu dałoby się zejść nim głębiej. Ale jakoś do tego celu używam na razie gum RH.

BTW - co robicie jak guma RH idzie tak jakby bokiem? Woblerki umiem ustawiać a tutaj jest problem - i jakoś na te  egzemplarze nie biorą :(

Edytowane przez Jarek

Jaro, z tego co piszesz to ten wobler to kolejna podróbka RH85. Może mieć inna częstotliwość lusterkowania. RH85 przy podszarpywaniu robi zwody na boki. Ten Fantom ma też brzuch z przodu wypukły ale czy na nim jeździ na boki? Nie wiem czy ta płetwa z tył która ma chyba zamaskować podobieństwo nie będzie przeszkadzała  w tym.

Stare RH mają za uszkiem drut w środku. Podginasz go prawo lub lewo i stabilizujesz. RH2013 która ja mam, nie ma już nic z tyłu mimo to jest stabilna.

Jaro, z tego co piszesz to ten wobler to kolejna podróbka RH85. Może mieć inna częstotliwość lusterkowania. RH85 przy podszarpywaniu robi zwody na boki. Ten Fantom ma też brzuch z przodu wypukły ale czy na nim jeździ na boki? Nie wiem czy ta płetwa z tył która ma chyba zamaskować podobieństwo nie będzie przeszkadzała  w tym.

Stare RH mają za uszkiem drut w środku. Podginasz go prawo lub lewo i stabilizujesz. RH2013 która ja mam, nie ma już nic z tyłu mimo to jest stabilna.

Nie podszarpywałem fantoma jeszcze. Przy normalnym prowadzeniu nie odjeżdża wogóle. Widziałem RH85 w necie teraz. Wygląda jednak trochę inaczej. Kształt korpusu inny. Trzeba chyba kolejny zakup poczynić :)

Wypróbuję z to gumami. Dzięki!

A to RH85 to jakiś wynalazek na miarę koła że wszytko co podobne to podróbki? Mam oba i pracują podobnie do innych woblerów o podbnej konstrukcji... co jest oczywiste.

I tez mam problem złym ustawieniem się RH. Na 4 sztuki 3 "idą bokiem".

Edytowane przez krzychun
  • Like 1

Phantom to zupełnie inna konstrukcja. Z podobieństw jak dla mnie tylko zapięcie od góry. Wszystkie te woblery w takim razie zerżnięte z cykady. Też mam problem z kilkoma rh podginam oczko ale nie moge skorygować żeby szły idealnie prosto. Głównie problem pojawia się w modelu 2k12

• Like 1

Jarku, gratuluję pięknego bolenia, słyszałem, że w moje rejony się czasem zapuszczasz, może kiedyś będzie okazja się poznać.

PANOWIE OSOBISTE WYCIECZKI ZAŁATWIAJCIE SOBIE NA PRIWACH LUB BEZPOŚREDNIO NAD WODĄ TWARZĄ W TWARZ - tu nie będę takich zachowań tolerował 

Hej!

No zdarza mi się :) W zeszłym roku 4 razy po 1 - 3 dni, w tym na razie tylko 2. W planach było dużo więcej, ale warunki nie pozwoliły...

Odwiedzam różne miejsca praktycznie od Brzegu Dolnego aż prawie po ujście Baryczy. Ten ze zdjęcia padł ładnych parę kilometrów poniżej Chobieni :)

Również mam taką nadzieję! Może mi nawet zdradzisz jakieś fajne miejsce powyżej Wrocławia, żebym nie musiał robić 700km, żeby połowić 1,5 dnia jak tym razem :)

Widze Jarku że zapuszczasz się w moje okolice na Odrze czyli do ujscia Baryczy ;)

Gratuluje ładnego rapiszona.

Jest tam ich masa ale są bardzo kapryśne  ;) przypuszczam że to wina dużej wekendowej presji.

Dużo przyjemniej się łowi w środku tygodnia :)  polecam :)

Jak byś się kręcił po okolicy napisz wczesniej to moge pokazać kilka fajnych niej uczęszczanych miejscówek 

Mowa o odcinku od Chobieni po Barycz i dalej Głogów :)

Pozdr Karol.

Widze Jarku że zapuszczasz się w moje okolice na Odrze czyli do ujscia Baryczy ;)

Gratuluje ładnego rapiszona.

Jest tam ich masa ale są bardzo kapryśne  ;) przypuszczam że to wina dużej wekendowej presji.

Dużo przyjemniej się łowi w środku tygodnia :)  polecam :)

Jak byś się kręcił po okolicy napisz wczesniej to moge pokazać kilka fajnych niej uczęszczanych miejscówek 

Mowa o odcinku od Chobieni po Barycz i dalej Głogów :)

Pozdr Karol.

Zapuszczam się gdzie mogę :)

Właśnie staram się jak mogę w tygodniu, ale to nie tak łatwo uciec na 2 - 3 dni robocze:)

Odezwę się na pewno :)