Skocz do zawartości

BOLENIE 2013

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj w końcu trafiłem rybki których nie wstyd pokazać :)
Pierwszy raz w tym roku pojechałem na swoją miejscówkę na Narwi i się opłaciło, zaliczyłem 4 rybki 65,70, 72 i 72.
Wszystkie wzięły na ołowiankę, na fotkach dwie z nich
post-46743-0-35666900-1379352951_thumb.jpgpost-46743-0-73052100-1379352971_thumb.jpg

Na rybach byli ze mną @bolenjanusz i @florek87, Janusz jak zwykle skopał nam d... łowiąc 6 szt w wymiarze 65-70 cm tu jeden z nich
post-46743-0-20841100-1379353162_thumb.jpg
Krzysiek natomiast miał jednego bolka ale za to najgrubszego długość 70
post-46743-0-63529600-1379353179_thumb.jpg
Chłopaki też wszystkie wyjęli na ołowianki.

• Like 14

Ładnie wybarwione grube bolce, w dobry spęd trafiliście. To są właśnie bolenie, chodzisz cały rok, łuskasz pojedyncze ryby,  ale jak trafisz  w dzień to możesz się wyłowić za cały rok. Gratulacje za znalezienie się w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie bo to jest najtrudniejsze.

pozdrawiam

wujek

• Like 7

Ładnie wybarwione grube bolce, w dobry spęd trafiliście. To są właśnie bolenie, chodzisz cały rok, łuskasz pojedyncze ryby,  ale jak trafisz  w dzień to możesz się wyłowić za cały rok. Gratulacje za znalezienie się w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie bo to jest najtrudniejsze.

pozdrawiam

wujek

Dzięki :)

Miejsce ma to coś, w najlepszych czasach można było mieć z niego kilkanaście szt na głowę,a dzisiejszy wynik był najlepszy od 3 lat.

• Like 1

No pięknie polowiliscie. Oby kolejny taki spendzik trafil się jeszcze w tym roku.

Bolenie zdrowe i głodne ze hej

Gratulacje dla całego Waszego trio.

p.s Co do monstrualnego łba tego bolenia. To raczej złudzenie optyczne. Kolega Piotr ma lewa reke ciut bliżej obiektywu, z tad te zachwiane proporcje względem ogona.

Postanowiliśmy z @bolenjanuszem odwiedzić naszą miejscówkę, mamy misję do wykonania Janusz zabrał swojego syna na pierwsze łowy Rap w życiu, dodatkowo młody ma jutro 14 urodziny, więc liczymy że skoro wczoraj tak brały to dzisiaj uda mu się coś złowić ;)
Jakie było nasze zdziwienie gdy zobaczyliśmy że od wczoraj woda przybrała ok 30 cm :unsure: ale nie poddajemy się i okazało się że jest lepiej niż wczoraj :)

Ryby po 6-tej zaczęły wariować miałem serię gdy na 10 rzutów 8 kończyło się odprowadzeniem przynęty ale nie brały, w końcu trafiam maluszka 65 cm na ołowiankę, po chwili Janusz ma rybę tej samej wielkości.
Teraz pora na młodego i za chwilę bach kolejna rapa tej samej wielkości melduje się na wędce Sebastiana, pierwszy Boleń w życiu zaliczony, jest dobrze :D
post-46743-0-55916700-1379351974_thumb.jpg

Bolenie dalej szalały, następna ryba melduje się na mojej wędce i czuję że mam do czynienia z solidnym przeciwnikiem, po chwili holu widzę że będzie to moja życiówka, miara wskazała 77 cm jestem szczęśliwy :D
post-46743-0-19154100-1379351985_thumb.jpg

Łowimy dalej, zakładam bezsterowca Popaya i w pierwszym rzucie branie, krótki hol miara pokazuje równe 70 cm rybka bez wyciągania z wody wraca na wolność :)
Kolejna ryba melduje się u Janusza na ołowiankę skusił się kolejny z 65 cm boluś też szybko wrócił do wody, Sebastian nie pozostaje w tyle i łowi swojego drugiego bolka w życiu tym razem 71 cm szczęścia, na zdjęciu rybę prezentuje dumny ojciec, łowca obok :)
post-46743-0-47137300-1379351993_thumb.jpg

Przez chwilę mamy zanik brań, woda cały czas idzie w górę, a bolki przestały się pokazywać zakładam więc RH 85 i znowu pierwszy rzut i jest 72 cm
post-46743-0-68182900-1379352000_thumb.jpg
Po chwili mam jego bliźniaka :)
post-46743-0-06415000-1379264558_thumb.jpg
To nie koniec znowu mam branie ale ryba spada, Janusz to samo, Sebastian też coś jest nie tak :wacko:
Kolejne branie u mnie ryba tylko szybko wybiera żyłkę, na kiju czuję mocne targnięcia, jest wielki ale po kilkudziesięciu sekundach holu luz :angry: wyciągam przynętę dwa groty kotwiczki rozgięte :( ryba naprawdę musiała być wielka obstawiam 80+
Zmieniam kotwicę ale jakoś nie mogę do siebie dojść, kątem oka widzę że Sebastian łapczywie patrzy na RH 85 odpinam więc z agrafki i daję młodemu, po chwili ma strzał ale nie zacięty, ja na ołowiankę też mam branie i spadek.
Klika minut później młody zacina rybkę i wyciąga bolka 65 cm, szybkie uwolnienie i bez męczenia ryba wraca do wody.

Kończymy wypad, jest dobrze Sebastian ma na koncie pierwsze 3 ryby w życiu, ja pobiłem życiówkę łącznie wyjmując 5 ryb, a Janusz ma wyjęte 2 szt ale jest szczęśliwy że sprawił synowi taki prezent :D

Po komentarzach kolegów trochę edytowałem zdjęcia

Edytowane przez milupa
  • Like 23