Skocz do zawartości

BOLENIE 2013

Tomus

Rekomendowane odpowiedzi

...Może troszkę nie na temat, ale czy możecie mi polecić jakieś dobre boleniowe woblery...

Z woblerów na które łowiłem, na moim odcinku Wisły, oprócz Spiryta 9 A. L. sprawdzają się też woblery Pawła Brzuskiewicza, oraz Tomasza Miernika. Nigdy nic nie złowiłem na Salmo Thrila, który jest przez sporo osób bardzo polecany. Zapewne jest wiele innych skutecznych woblerów boleniowych, lecz przecież wszystkiego mieć nie można.

Edytowane przez bercik69

U mnie na Oderce "gadają" głównie na Spirity 9, jak i 7cm. Rybki dawał też Matusiak i Soul. Ostatnimi czasy sporo zabawy Fanthom'em, ale jeszcze zbyt krótko, żeby jakieś daleko idące opinie wydawać. Ale początki jak najbardziej obiecujące :) Swego czasu na miejskim odcinku machałem też Hermesem.

P.S Na Thrill'a złowiłem w życiu jednego bolenia. Swojego pierwszego(niewymiarek). Później już niestety nigdy nic...

Pozdrówka

Kamil

Potwierdza się odwieczna zasada w której jest moim zdaniem najwięcej prawdy.

Najskuteczniejsza jest przynenta która jest przedewszystkim dobrze poprowadzona i ta która spędza najwięcej czasu na końcu naszego zestawu ( to już czysta statystyka )

Na Thrilla przewaliłem całą masę ryb ale 90% na wobek prowadzony z pradem :) lub w wachlarzem bez zwijania w warkoczu.

Hermes jest mega skuteczny ale też nie zawsze. Zależy na czym żerują - jak na drobiazgu odpada. Bardziej krąpika przypomina niż uklejkę :)

RH nie wiem jak poprowadzić do dzisiaj ale może z pontona się nauczę :)

W weekend np. trafiłem kloca na Narwi na największego Stinga z grzechotką

Największe ryby łowię na woblery zupełnie nie boleniowe szurające po dnie :P

Edytowane przez Pszemo

ojjjjj długo mnie nie było...jeszcze takiego okresu nie malem żeby czasu nie było nawet na chwilę na ryby wyskoczyć...no ale mam nadzieje że będzie teraz lepiej..

graty dla wszystkich łowców...

a to taki jeziorowy...

kołowrotek peen battle..wędka konger maxim cobra...przynęta nie zawodony Spirit....

post-49547-0-44396300-1375346201_thumb.jpg

Edytowane przez marcelinho2204
  • Like 5

Marcin piękny boleń! Szkoda, że go lepiej do fotki nie wystawiłeś.

Zdziś, tzn z dzisiejszego poranka nad rzeką 

post-45734-0-67929500-1375378841_thumb.jpg

Wziął na mojego woblerka - prototyp. Taki boleniowy jerk, najlepiej się prezentuje jak się go lekko podszarpuje. Prowadzony jednostajnie kolebie się trochę jak wahadłówka. 

post-45734-0-29848100-1375379096_thumb.jpg

Drugi koleżka też skusił się na tego woblera, ale miał tak w kole 50 cm i nie załapał się na fotkę.

Sprzętowo:

Team Dragon 2,7m, 10-35 g

Shimano Ultegra 3000 XT

Stren Sonic Braid 14 lb

Edytowane przez Artech
  • Like 2

ojjjjj długo mnie nie było...jeszcze takiego okresu nie malem żeby czasu nie było nawet na chwilę na ryby wyskoczyć...no ale mam nadzieje że będzie teraz lepiej..

graty dla wszystkich łowców...

a to taki jeziorowy...

kołowrotek peen battle..wędka konger maxim cobra...przynęta nie zawodony Spirit....

To jest BOLEK ! :blink: Graty ;)

Czasu mało, więc tylko czasem na szybko zajrzę żeby odpisać na PW, ale nawet wtedy w wątek szybko zerknę ;)

Gratulacje dla wszystkich Kolegów za wsze piękne bolaski.

Małe podsumowanie lipca. Na płynącej byłem tylko 2 razy (1Warta/1h i 1Odra/zawody), tam tylko puste strzały i jakieś wyjścia...

Na stojącej byłem częściej i tu kilka rybek złowiłem, średnio na 1 rybe 3 puste brania... wszystkie na foto na swojaki wymęczyłem.

73cm, na razie największy w tym sezonie. Wtedy kilka rzutów zrobiłem, 1 branie zaliczyłem i poszedłem spać do domku (imprezowy weekend) :)

gh4t.jpg

Teraz lecą 3 bolaski po 72cm

usvt.jpg

1bqa.jpg

udtt.jpg

70cm

pv21.jpg

68cm

qfs1.jpg

Były jeszcze dwa, 67 i 71, mniejszy na nie mojego wobka bo podstawowego pudełka zapomniałem, ten większy niestety stał się pierwszym moim niepublicznym, a zabójczej przynęty już się pozbyłem...

• Like 3

Gratuluję fajnych fishów, Maek, sądząć po Twoich ostatnich wynikach  to teraz chyba pora na sporego srebrniaka ;) . 

Odra teraz dość trudna,  jeśli chodzi o nieprzypadkowe, przyzwoite bolenie. Zzdecydowanie lepiej za kleniem połazić, ale mi ciężko odpuścić. Niżówka to tez dobry czas, żeby potestować nowe przynęty, przygotowane specjalnie na ten okres. Dziś sporo łowiłem nowym woblerem, który nazywa się bolt i dał jedną grubą rybę

DSC_1184.JPG

• Like 2

Dzięki Panowie.

ziom, Graty ryby, zwłaszcza że ostatnio w Lubiążu sam miałem okazje się przekonać jak ciężko o brania w pełnym słońcu na tej niskiej wodzie...

Tym razem łysinkę zamaskowałem ;P

Graty PGR1, wszystkie ryby zostały złowione przed wschodem słońca?

Jak u Ciebie z nocnymi bolkami, jakie stosujesz przynęty na swojej wodzie.

Z tych 1 był nocny, ostatnio te bolki są zbyt regularnie szczepione i w cholerę ostrożne... Taka pora im odpowiada i mi też bo czasu mam mało i przed pracą można się wyluzować :P W nocy mało kiedy biorą, ale wtedy już nie żerują rano... Kiedyś więcej ganiałem za nimi w dzień i wtedy trzeba było znaleźć inne żerowiska, podać inną przynętę i więcej wyczekiwać obserwując wodę niż łowić... Od początku łowię tylko (z małymi wyjątkami) na swoje wobki, choć w pierwszym roku najłowniej wypadł jakiś kleniowy wobek częstochowskiego rękodzielnika (nie pamiętam nazwiska), ale wtedy ganiałem za nimi sam i inaczej się zachowywały...